ProfielAmerikaanse senator

Kyrsten Sinema: van linkse stokebrand tot conservatieve dwarsligger

Senator Kyrsten Sinema tijdens een hoorzitting in het Congres. Beeld Reuters
Senator Kyrsten Sinema tijdens een hoorzitting in het Congres.Beeld Reuters

Kyrsten Sinema is een van de belangrijkste Democratische dwarsliggers in de Senaat om de grote plannen van president Biden aangenomen te krijgen. Maar wat ze precies wil, is ook haar achterban soms onduidelijk.

Seije Slager

De Republikeinen die het tijdens verkiezingen tegen Kyrsten Sinema opnemen, mogen in politieke spotjes altijd graag de beelden uit 2003 afstoffen. In die dagen verscheen de radicale student-activiste Sinema nog in een roze tutu op allerlei demonstraties, waar ze leuzen scandeerde tegen de oorlog in Irak, en oorlog in het algemeen. Ze was toen nog verbonden aan de Green Party, de linkse luis in de pels die in die dagen stemmen afsnoepte van de Democraten.

Maar toen Sinema in 2018 namens swingstate Arizona nipt in de Senaat verkozen werd, schaadden zulke spotjes haar niet echt. Waarschijnlijk omdat het de meeste kiezers meer dan duidelijk was dat Sinema inmiddels een heel andere politica geworden was.

Sterker nog, veel Democraten zullen anno 2021 stiekem terugverlangen naar die jongere, radicalere versie van de inmiddels 45-jarige politica. Want inmiddels is ze in de Democratische senaatsfractie eerder de rechtse luis in de pels geworden. Samen met de eveneens als conservatief bekend staande Democraat Joe Manchin uit West Virginia blokkeerde ze de afgelopen tijd de sociale agenda van president Joe Biden. Achter de schermen weet ze zo grote concessies af te dwingen: het prijskaartje van de wetgeving is naar verluidt al omlaag gegaan van 3,5 biljoen naar minder dan 2 biljoen. Ook zou het voornemen van Biden om de belasting voor de rijkste Amerikanen te verhogen van tafel zijn, omdat Sinema er niets in zag.

De senator zwijgt

Maar waar Manchin graag uitgebreid toelichting geeft op zijn standpunten, is het minder duidelijk waar Sinema precies op uit is. Ze zwijgt tegenover de media. Ook aanhangers die in 2018 nog voor haar de deuren langs gingen, klagen dat ze geen toegang meer krijgen tot hun eigen kandidaat. Die gaat, zo luidt hun verwijt, liever met lobbygroepen van de industrie om tafel zitten dan met haar eigen kiezers.

Duidelijk is wel dat Sinema het roer omgooide vanaf het moment dat ze als Democrate in de staatspolitiek van Arizona verkozen werd. Ze behoorde daar tot de minderheid, en kon alleen iets gedaan krijgen door samen te werken met Republikeinen. Daar werd ze heel bedreven in, en ze heeft die werkwijze inmiddels helemaal geïnternaliseerd. Pas als wetten door een brede meerderheid gedragen worden, beklijven ze, zo vindt ze. In stemgedrag-ranglijstjes wordt ze meestal als de meest rechtse Democraat van de Senaat ingeschaald.

Haar eigen aanhangers voeren inmiddels de druk op om het plan van Biden toch te steunen. Voor haar kantoor in Arizona zijn regelmatig demonstraties. En enkele veteranen die in een adviesraad voor haar zaten, braken deze week publiekelijk met Sinema, met de woorden: “Je bent het belangrijkste obstakel voor vooruitgang geworden”.

Lees ook:

De tijd dringt voor de ambitieuze agenda van Joe Biden

Joe Biden heeft nog maar een week om alle Democraten op één lijn te krijgen om zijn ambitieuze sociale wetgeving door het Congres te loodsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden