Verenigd Koninkrijk

Kritiek op Londense politie na ingrijpen bij wake vermoorde Sarah Everard

Een vrouw wordt gearresteerd tijdens de wake ter ere van de vermoorde Sarah Everard in de Londense wijk Clapham. Beeld REUTERS
Een vrouw wordt gearresteerd tijdens de wake ter ere van de vermoorde Sarah Everard in de Londense wijk Clapham.Beeld REUTERS

De Londense politie zegt tijdens de wake voor de vermoorde Sarah Everard “in een positie te zijn gedwongen waar handhaving noodzakelijk was”. Honderden mensen bijeen voor een bijeenkomst die was verboden vanwege coronamaatregelen. De politie trad hardhandig op en dat leidde tot veel kritiek, ook van diverse politici.

Agenten die probeerden de demonstratie te ontbinden, stuitten op verzet en fluitconcerten. Het kwam tot opstootjes tussen de politie en enkele deelnemers aan de wake. Op videobeelden en foto’s op sociale media is te zien hoe politiemannen actievoerders in bedwang houden en in de boeien slaan.

Het optreden van de politie in Londen heeft de woede van veel mensen gewekt. Ook de Londense burgemeester Sadiq Khan noemde het politieoptreden onacceptabel. “De politie heeft de verantwoordelijkheid om de Covid-maatregelen te handhaven, maar op beelden die ik heb gezien wordt duidelijk dat de reactie op momenten ongepast en onevenredig was”, schreef Khan op Twitter. De burgemeester laat weten in contact te staan met de politiecommissaris.

Minister van binnenlandse zaken Priti Patel noemde de beelden “verontrustend”. In min of meer dezelfde bewoording uitte de leider van oppositiepartij Labour zich. “Dit was niet de manier om dit protest te controleren”, zei Keir Starmer. Ed Davey, leider van de Liberal Democrats, adviseerde politiecommissaris Cressida Dick eens goed na te denken of ze nog wil aanblijven. “En of u het vertrouwen kunt blijven houden van de miljoenen vrouwen in Londen die u moet bewaken en beschermen?”

Geweld tegen vrouwen

De recente moord op de 33-jarige Everard, waarvan een agent wordt verdacht, heeft geleid tot een golf van woede en verontwaardiging over geweld tegen vrouwen. De politie had van tevoren gewaarschuwd dat een herdenking of protestbijeenkomst indruiste tegen de coronamaatregelen. Daarop werd een voor zaterdag aangekondigde wake bij een herdenkingsplek voor Everard in het zuiden van Londen door de organisatoren afgelast.

Maar het weerhield mensen er niet van om toch een eerbetoon te brengen en aandacht te vragen voor de voortdurende angst van vrouwen voor seksuele intimidatie en aanranding op straat. Ook Kate Middleton, de vrouw van de Britse prins William, bezocht in de loop van de dag de herdenkingsplek.

Mensen vragen aandacht voor geweld jegens vrouwen in Clapham, naar aanleiding van de dood van Sarah Everard. Beeld Getty Images
Mensen vragen aandacht voor geweld jegens vrouwen in Clapham, naar aanleiding van de dood van Sarah Everard.Beeld Getty Images

In de avond werd het er steeds drukker, waarop de politie ingreep. Op beelden is te zien dat het tot aanvaringen kwam tussen agenten en betogers. Sommige vrouwen werden door de politie naar de grond gewerkt en aantal van hen is gearresteerd. De politie bevestigt dat in totaal vier arrestaties zijn verricht.

De organisatoren meldden in een verklaring dat de Londense politie weigerde met hen samen te werken. “Van alle weken had de politie deze week moeten begrijpen dat vrouwen een plek nodig hadden om te rouwen, na te denken en solidariteit te tonen. Nu is het tijd voor de politie en de regering om te erkennen dat het strafrechtsysteem vrouwen in de steek laat. Vanavond heeft het vrouwen opnieuw in de steek gelaten, op de meest destructieve manier.”

De wake werd gehouden in het park waar Everard vlak voor haar vermissing doorheen liep. Ze verdween op 3 maart toen ze te voet op weg was in haar woonplaats Londen. Eerder deze week is haar lichaam gevonden en is de 48-jarige agent Wayne Couzens opgepakt als hoofdverdachte. Een 30-jarige vrouw, vermoedelijk zijn echtgenote, werd aangehouden op verdenking van medeplichtigheid.

Bloemen en kaarsen voor Sarah Everard. Beeld Getty Images
Bloemen en kaarsen voor Sarah Everard.Beeld Getty Images
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden