Armenië
Kremlin maant Armenië en Azerbeidzjan tot rust om geweld aan de omstreden grens
Na oplaaiend geweld tussen Armenië en Azerbeidzjan roept het Kremlin Jerevan en Bakoe op tot terughoudendheid.
Het Kremlin heeft Armenië en Azerbeidzjan dinsdag opgeroepen de gevechten aan de omstreden grens tussen beide landen in de Kaukasus te staken. Sinds zondag zijn de ex-Sovjetrepublieken verwikkeld in hevige vuurgevechten die tot nog toe het leven kostten aan zeker elf Azerbeidzjaanse soldaten. Aan Armeense kant zou sprake zijn van twee dodelijke slachtoffers.
“We maken ons grote zorgen over de vuurgevechten aan de Armeens-Azerbeidzjaanse grens”, zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. Hij voegde daaraan toe dat Moskou verwacht dat “beide partijen terughoudendheid tonen”.
Armenië en Azerbeidzjan verkeren al decennialang in een conflict over de afvallige Azerbeidzjaanse regio Nagorno-Karabach. In de jaren negentig, vlak na de val van de Sovjet-Unie, brak een oorlog uit tussen beide landen, waarbij Armenië de macht greep in de regio. Het conflict kostte aan zeker 30.000 mensen het leven. Sinds 1994 is er een staakt-het-vuren van kracht en lopen er vredesbesprekingen tussen beide partijen. Desondanks laait het geweld in de regio zo nu en dan nog op. De laatste keer dat het tot een ernstige escalatie van geweld kwam, was in 2016. Bakoe en Jerevan beschuldigden elkaar ervan de gewelddadigheden te zijn gestart. Ook bij de huidige schermutselingen wijzen de twee landen met de beschuldigende vinger naar elkaar.
Armenië geldt op de Kaukasus als een van de laatste bondgenoten van Rusland. Azerbeidzjan weet zich juist gesteund door Turkije. De Turkse minister van buitenlandse zaken Mevlüt Cavusoglu liet naar aanleiding van de huidige spanningen weten dat “Azerbeidzjan niet alleen staat en dat de Armeense houding onacceptabel is”.
Lees ook:
Het komt vooral door armoede dat zoveel Armeniërs vertrekken
In de ophef rond het kinderpardon spelen de laatste tijd vaak Armeense gezinnen een rol. Toeval of niet, zeker is dat er al decennia een exodus gaande is vanuit Armenië.