Darfur

Kreinik in West-Darfur is platgebrand door Arabische milities

Mensen uit Darfur die gevlucht zijn na geweld tegen hun dorpen hebben een provisorisch onderkomen elders in de Soedanese provincie gebouwd om zo veilig te zijn, maar de veiligheid is zeer kwetsbaar. 
 Beeld Reuters
Mensen uit Darfur die gevlucht zijn na geweld tegen hun dorpen hebben een provisorisch onderkomen elders in de Soedanese provincie gebouwd om zo veilig te zijn, maar de veiligheid is zeer kwetsbaar.Beeld Reuters

In diverse plaatsen in Darfur zijn er in en om ziekenhuizen zware gevechten. Medewerkers van Artsen zonder Grenzen zijn gevlucht. Er is geen medische hulp meer voor de vele gewonden.

Erik van Zwam

Arabische milities, bekend als de Janjaweed, hebben met de beruchte Rapid Support Force (RSF) zondag een aanval uitgevoerd op Kreinik, een stad in West-Darfur. Daarbij werden meer dan tweehonderd inwoners gedood, en zijn grote delen van de plaats leeggeroofd en in brand gestoken. Vele Massalit, zwarte Soedanezen, zijn op de vlucht geslagen.

De gouverneur van West-Darfur, Khamees Abkar, noemde in een video ‘het geweld een misdaad tegen de mensheid’. De Verenigde Naties zijn zeer bezorgd over de dramatische ontwikkelingen in Darfur. In 2003 werden bij het neerslaan van het onafhankelijkheidsstreven in Darfur 300.000 mensen vermoord door de Janjaweed. Zo’n 2,5 miljoen mensen ontvluchtten toen het gebied. Het drama van 2003 hangt nog steeds als een donkere slagschaduw over Darfur.

‘Iedereen is gevlucht’

De gevechten van afgelopen zondag breidden zich uit naar de hoofdstad van West-Darfur, El Geneina. “De ziekenhuizen in beide plaatsen zijn verlaten. Voor Artsen zonder Grenzen werken in Kreinik en El Geneina twee teams met meer dan twintig mensen. Op de eerste hulp in het ziekenhuis in de hoofdstad is geschoten. In het ziekenhuis in Kreinik zijn drie gezondheidswerkers van het ministerie gedood. Iedereen is gevlucht”, vertelt Bakri Abubakr, operationeel manager van Artsen zonder Grenzen, in West-Darfur over de telefoon.

De artsen en verpleegsters wilden vandaag terugkeren naar de verlaten ziekenhuizen, maar vannacht zijn er weer vuurgevechten geweest, zegt Abubakr. “Het is niet veilig. Het team uit Kreinik hebben we net op tijd geëvacueerd, maar het kan niet terug omdat het zeer gevaarlijk is op de weg tussen El Geneina en Kreinik.” Er zijn veel gewonden gevallen bij de aanvallen van de Janjaweed, die nu nergens verzorgd kunnen worden.

Van Kreinik zou weinig meer over zijn

Artsen zonder Grenzen wijst geen schuldige aan van het geweld. De gouverneur van de provincie beschuldigt de Janjaweed van de aanval. De aanwezige veiligheidstroepen in Kreinik werden volgens hem compleet overvallen door de overmacht van Arabische milities, die zondag plots in de stad opdoemden. Bij de aanval werden ook jeeps van de RSF gebruikt. Dit zelfstandige legeronderdeel is indertijd door de in 2019 afgezette dictator Omar al-Bashir in het leven geroepen naast het reguliere leger. Ook zijn er vliegtuigen gesignaleerd, die tijdens de aanval laag over de stad vlogen.

De Janjaweed waren in 2003 verantwoordelijk voor het enorme bloedbad in Darfur. Uit de Janjaweed is later de RSF ontstaan en die was ook verantwoordelijk voor het bloedig neerslaan van demonstraties tijdens de volksopstand in 2019 tegen Bashir. De strijd toen en nu gaat over land, vee en waterbronnen. De Arabische milities verdrijven de Massalit van hun grond en nemen die in beslag.

Abubakr is zeer bezorgd over Kreinik. “Er waren daar ook 146.000 interne vluchtelingen als gevolg van de onrust van de laatste tijd. Ik weet niet waar al die mensen heen zijn gegaan. Je krijgt haast geen berichten uit Kreinik.” Hij hoort wel dat er van Kreinik weinig meer over is.

Het leger ontkent betrokkenheid

West-Darfur is al maanden het toneel van gewelddadigheden. Andere steden, zoals Adikong en het Jebel Moon gebied zijn de afgelopen weken op dezelfde manier het doelwit geworden van de Janjaweed. Zo’n 37.000 inwoners zijn inmiddels gevlucht naar Tsjaad.

Het reguliere leger, dat sinds de staatsgreep van vorig jaar samen met de RSF de junta vormt, ontkent betrokkenheid bij de gewelddadigheden. Brigadegeneraal Nabil Abdallah van het leger zei tegen de Sudan Tribune dat de rol van de RSF zal worden onderzocht bij het bloedbad in Darfur. Maar hij nam al een voorschot op de conclusie door te zeggen dat waarschijnlijk ‘individuen verantwoordelijk zijn geweest’.

Abubakr zegt te hopen dat de strijdende partijen de ziekenhuizen gaan ontzien, zodat het medisch personeel terug kan en het werk kan hervatten. Er zijn volgens hem veel gewonden die wachten op behandeling.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat Kreinik 480.000 inwoners heeft. Het aantal inwoners van de stad is onbekend.

Lees ook:

Darfur door oplaaiend geweld weer dicht bij humanitaire ramp.

Sinds het vertrek van de VN-vredesmacht nemen aanvallen van Arabische milities in Darfur flink toe.

Hoe moord en verkrachting Darfur blijven teisteren

De Soedanese regio Darfur zucht al bijna twee decennia onder geweld en er komt maar geen einde aan – ook niet na het vertrek van dictator Bashir. ‘De Janjaweed vormen nog steeds de bron van geweld.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden