Oorlogsmisdaden

Kosovotribunaal verricht eerste arrestatie

Het Kosovo Bevrijdingsleger.Beeld Eddy van Wessel

Aanklachten had het al ingediend, maar nu heeft het Kosovotribunaal voor het eerst een arrestatie verricht. 

Voor het eerst heeft het Kosovotribunaal een verdachte gearresteerd. Het gaat om Salih Mustafa, die tijdens het Kosovo-conflict in 1998 en 1999 een van de commandanten was van het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK). De aanklager heeft niet bekendgemaakt waarvan Mustafa precies wordt beschuldigd. Ook is onduidelijk onder welke omstandigheden de arrestatie heeft plaatsgevonden. 

Mustafa zal worden overgebracht naar Den Haag, waar het tribunaal gevestigd is en waar hij in hechtenis wordt gesteld. De ex-commandant werd een jaar geleden al gehoord door het bureau van de aanklager, maar toen was nog onduidelijk in welke hoedanigheid. Na de oorlog was Mustafa onder meer hoofd van de inlichtingendienst van de Kosovaarse veiligheidstroepen en adviseur van de premier.

Hij is de eerste verdachte van het tribunaal die wordt vastgezet. Eerder viel bij de Kosovaarse president Hashim Thaci, die tijdens de oorlog een van de leiders was van het Kosovo Bevrijdingsleger, al wel een aanklacht op de mat. En ook de voormalige voorzitter van het parlement Kadri Veseli is inmiddels aangeklaagd. Beiden hebben ontkend oorlogsmisdaden te hebben gepleegd.

Oorlogsmisdaden berechten

Het Kosovotribunaal werd in 2015 opgericht om mogelijke oorlogsmisdaden te berechten, gepleegd tegen of door Kosovaren tijdens en vlak na de Kosovo-oorlog . Bij dat conflict in 1998 en 1999, waarbij het UCK tegenover het Servische leger kwam te staan, vielen 10.000 doden. Met een bombardement dat bijna 80 dagen duurde maakte de Navo uiteindelijk een einde aan de oorlog.

Het tribunaal kwam tot stand als reactie op de kritiek dat het Joegoslaviëtribunaal, dat inmiddels de deuren al heeft gesloten, vooral gericht was geweest op de Servische oorlogsmisdaden in de regio. Het is een Kosovaarse rechtbank die recht spreekt op basis van Kosovaars recht, maar met internationaal personeel en gefinancierd door onder meer de Europese Unie. De speciale rechtbank is gericht op de vervolging van individuen en niet op die van een bepaalde groep. Dat het in Den Haag is gevestigd heeft onder meer te maken met de beveiliging van aanklagers en rechters en de bescherming van getuigen.

Hysni Gucati, hoofd van de vereniging van Kosovaarse oorlogsveteranen, reageerde woedend op de arrestatie van Mustafa. “Voor ons zijn deze rechtbank en de acties die ze uitvoert onacceptabel.” De veteranenorganisatie zegt de afgelopen twee maanden anoniem duizenden vertrouwelijke bestanden te hebben gekregen waarin namen van getuigen en ontwerpaanklachten tegen voormalige commandanten van het UCK staan. Het is onduidelijk of deze bestanden gestolen zijn of dat ze zijn gelekt door iemand die bij het onderzoek is betrokken. De veteranen hebben aangekondigd de namen te zullen openbaren. Daarmee zou de loop van het recht in gevaar komen, waarschuwt woordvoerder Christopher Bennett van het kantoor van de aanklager. De autoriteiten onderzoeken de zaak, zei hij, en de daders zullen worden vervolgd.

Lees ook:

Het Kosovotribunaal: een laatste poging tot gerechtigheid

Terwijl Kosovo komend weekend tien jaar onafhankelijkheid viert, worden bij het Kosovotribunaal in Den Haag de eerste arrestatiebevelen voorbereid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden