De Kosovaren Hysni Gucati en Nasim Haradinaj zijn veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf voor het intimideren van getuigen. Het is de eerste uitspraak van het Kosovo-tribunaal, dat onderzoek doet naar misdaden tijdens de oorlog tussen Kosovo en Servië eind jaren negentig.
De voormalige onafhankelijkheidsstrijders zouden de namen van honderden getuigen hebben gelekt en ze publiekelijk hebben uitgemaakt voor ‘verraders’ en ‘spionnen‘, met als doel dat mensen uit angst niet meer zouden willen getuigen voor het tribunaal. Ze kunnen nog in beroep gaan tegen de uitspraak.
Gucati en Haradinaj, die in september 2020 werden opgepakt, hadden geput uit gelekte vertrouwelijke documenten. Intimidatie van getuigen is precies het probleem waarom het tribunaal is opgericht. Het tribunaal onderzoekt onder andere beschuldigingen dat het Kosovaarse Bevrijdingsleger UCK handelde in organen, onder meer afgenomen van krijgsgevangenen.
De oorlog in Kosovo begon in 1998 toen separatisten de provincie onafhankelijk van Servië wilden maken. Er volgde een oorlog van ruim een jaar, die een miljoen Albanees sprekende Kosovaren van huis en haard verdreef. Servië verloor de oorlog, na ingrijpen van de Navo. Nederland en veel andere landen erkennen Kosovo sinds 2008 als onafhankelijk land, maar Servië ziet het nog steeds als zijn provincie. Bondgenoten Rusland en China onderschrijven de Servische aanspraken.
Het Kosovo-tribunaal werd opgericht in 2015. Het is gevestigd in Den Haag en werkt met internationale rechters, maar opereert onder Kosovaarse wetgeving. Voormalig president van Kosovo Hashim Thaçi is aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Hij ontkent schuld, maar trad af na de aanklacht.
Lees ook:
President Kosovo stapt per direct op en vertrekt naar het tribunaal in Den Haag
De Kosovaarse president Thaci diende donderdag plotseling zijn ontslag in. Nu de aanklacht van het Kosovo-tribunaal tegen hem is bevestigd, zal hij zich in Den Haag moeten verantwoorden voor oorlogsmisdaden.