Stroomtekort

Kosovo probeert in stroomcrisis het ‘minen’ van bitcoins te verbieden

Een opstelling om bitcoins te minen in Pristina, Kosovo, op archiefbeeld uit 2018. Beeld Reuters
Een opstelling om bitcoins te minen in Pristina, Kosovo, op archiefbeeld uit 2018.Beeld Reuters

In de strijd tegen stroomtekorten neemt de regering van Kosovo een ongebruikelijke stap. Pristina verbiedt het zogeheten minen van cryptovaluta, zoals de bitcoin.

Thijs Kettenis

Pikant is dat veel van de computers die het stroomslurpende werk doen in het overwegend Servische noorden van Kosovo staan. Dat deel, ongeveer 10 procent van het grondgebied, staat de facto onder controle van Servië en dus heeft Kosovo daar weinig in de melk te brokkelen.

De meeste van de pakweg 50.000 inwoners van Noord-Kosovo erkennen het gezag in hoofdstad Pristina niet en voldoen uit protest daarom bijvoorbeeld hun stroomrekening niet. De Kosovaarse regering staat dat oogluikend toe, uit angst voor onlusten in de instabiele regio. En zo is Noord-Kosovo de ideale plek voor activiteiten die veel energie vergen, zoals het minen van bijvoorbeeld bitcoins. Bij dat proces worden digitale transacties geverifieerd, met als beloning cryptovaluta. Een zeer lucratieve bezigheid, die per maand omgerekend duizenden euro’s kan opleveren – en dat in een gebied waar het gemiddelde inkomen een paar honderd euro per maand bedraagt.

Liever geen pottenkijkers

Naar verluidt staan in Noord-Kosovo hele huizen volgestouwd met computers. Serviërs en Albanezen zouden daarbij innig samenwerken, zoals op de Balkan wel vaker duistere activiteiten voor verbroedering zorgen tussen bevolkingsgroepen die elkaar doorgaans naar het leven staan. Harde bewijzen over aantallen zijn er niet, ook omdat de eigenaren van de computers liever geen pottenkijkers hebben. Toch bericht de politie af en toe over inbeslagname. In mei vorig jaar troffen agenten op één plek zeven computers aan, twee weken geleden deden ze een inval op drie locaties tegelijk. De infrastructuur was nog aanwezig, maar de computers waren verdwenen.

Net als elders heeft Kosovo te maken met sterk stijgende energiekosten. Tot overmaat van ramp is door technische gebreken ook nog eens de grootste bruinkoolcentrale nabij Pristina uitgevallen. De regering riep daarom de noodtoestand uit. Er zijn nu dagelijks stroomonderbrekingen in blokken van twee uur, wat tot veel protesten heeft geleid. Het bitcoinverbod is dan ook vooral een nieuwe noodgreep om het stroomgebruik te beperken. De vraag is of dat effect heeft, aangezien het noorden zich zo weinig aantrekt van Pristina. Politici daar menen dat het verbod alleen maar een excuus is voor meer politie-invallen vanuit de hoofdstad.

Lees ook:

De stabiele broer van bitcoin rukt op en de EU en VS bereiden zich erop voor

Nu worden ze nog vooral gebruikt voor handel op cryptobeurzen, maar wie weet kan iedereen er straks mee betalen. Dus maken toezichthouders in de Verenigde Staten en Europa plannen voor scherper toezicht op zogeheten stablecoins.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden