nieuws Zuid-Korea

Koreaanse straaljagers nemen Russen onder vuur boven Japanse Zee

Een Russische Tu-95 bommenwerper, het type waarvan er twee in de buurt vlogen van de Russische A-50 die wegens het schenden van het Zuid-Koreaanse luchtruim boven de Japanse Zee werd beschoten. Beeld AP

De Zuid-Koreaanse luchtmacht heeft dinsdag waarschuwingsschoten afgevuurd op een Russisch militair vliegtuig dat het Zuid-Koreaanse luchtruim zou hebben geschonden. Moskou ontkent stellig.

Zuid-Koreaanse straaljagers hebben dinsdag honderden waarschuwingsschoten afgevuurd op een Russisch militair vliegtuig. Zo meldt het Koreaanse ministerie van defensie. Het Russische A-50-toestel zou volgens Seoel het luchtruim van het Oost-Aziatische land tweemaal hebben geschonden. Rusland ontkent dat er nationale grenzen zijn overschreden en beschuldigt de Koreanen van ‘roekeloos’ gedrag.

Het incident vond plaats boven de Japanse Zee, bij de Rotsen van Liancourt ten oosten van het Koreaanse vasteland. Naast het Russische radarvliegtuig vlogen er ook twee Tu-95-bommenwerpers van Russische makelij en twee Chinese H-6-bommenwerpers in de buurt. Deze schonden het luchtruim niet, maar vlogen wel door gebied waar Zuid-Korea vliegtuigen vraagt zich te identificeren, zo meldden Koreaanse defensiefunctionarissen.

Rusland ontkent in alle toonaarden dat er vliegtuigen binnen de Zuid-Koreaanse grenzen vlogen. Volgens het Russische ministerie van defensie bewogen de toestellen door internationaal luchtruim en gedroegen de Zuid-Koreanen zich ‘onprofessioneel’. Moskou liet optekenen dat de Koreaanse straaljagers het pad van de Russische vliegtuigen afsneden, waardoor een gevaarlijke situatie ontstond. Ook zouden de Koreanen tijdens de manoeuvre niet met de Russen hebben gecommuniceerd.

In de mededeling van het Russische ministerie ontbreekt elke verwijzing naar het A-50-toestel. Ook wordt er met geen woord gerept over de 380 waarschuwingsschoten met machinegeweren waar de Koreanen over spreken. Volgens Moskou ging het om een oefening boven internationale wateren. In de verklaring laten de Russen weten dat “twee strategische bommenwerpers van het type Tu-95 van de Russische luchtmacht een geplande vlucht uitvoerden in het luchtruim boven de neutrale wateren van de Japanse Zee.”

Het zou de eerste keer zijn dat een Russisch vliegtuig het luchtruim van Zuid-Korea schendt, zo meldt het Koreaanse ministerie van defensie. Seoel liet weten dat Chinese en Russische diplomaten later op de dag op het matje zijn geroepen om verantwoording over het incident af te leggen.

Ook uit Japan volgde in de loop van de dag een boze reactie. De Japanners bekritiseerden Zuid-Korea omdat het actie ondernam tegen Russische vliegtuigen boven wat volgens Tokio Japans luchtruim is. Zowel Japan als Zuid-Korea claimt de Rotsen van Liancourt waar het incident plaatsvond.

Lees ook: 

Na de annexatie van de Krim roert Rusland zich ook in omringende wateren

Na de annexatie van de Krim roert Rusland zich nu ook in de omringende wateren. De Oekraïense havenstad Marioepol raakt geïsoleerd.‘Deze situatie mag niet te lang duren.’

Russische straaljagers boven Alaska onderschept

De Amerikaanse en Canadese luchtmacht hebben zes Russische gevechtsvliegtuigen onderschept bij Alaska. Dat meldt CNN.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden