Verenigd Koninkrijk

Koningin Elizabeth op 96-jarige leeftijd overleden

De Britse koningin Elizabeth afgelopen dinsdag in haar vakantieverblijf Balmoral Castle in Schotland. Zij wacht hier op de beoogde premier van het VK, Liz Truss, voor een audiëntie.  Beeld AP
De Britse koningin Elizabeth afgelopen dinsdag in haar vakantieverblijf Balmoral Castle in Schotland. Zij wacht hier op de beoogde premier van het VK, Liz Truss, voor een audiëntie.Beeld AP

De Queen is donderdagmiddag overleden nadat haar gezondheid plotseling snel achteruit was gegaan. Met haar overlijden is Charles de nieuwe koning. Het Verenigd Koninkrijk is in rouw.

Niels Posthumus

Koningin Elizabeth II is donderdagmiddag op 96-jarige leeftijd overleden in haar buitenverblijf Balmoral Castle in Schotland. Aan het begin van de avond maakte het Britse koningshuis via een kort bericht op zijn website bekend dat zij ‘vredig’ gestorven is. Met haar dood komt een einde aan een periode van ruim 70 jaar als staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk en veertien andere landen, waaronder Australië en Canada. De Queen was sinds 2016 het langst regerende staatshoofd ter wereld. Dat is nu sultan Hassanal Bolkiah van Brunei, die sinds 5 oktober 1967 regeert.

Prins Charles is door haar overlijden de nieuwe Britse koning. Hij is met zijn 73 jaar de oudste troonopvolger in de Britse geschiedenis, en zal bekendstaan als Charles III. Zijn vrouw Camilla wordt koningin-gemalin. Het stel reist vrijdag vanuit Schotland, waar zij bij de koningin waren in haar laatste uren, terug naar Londen.

‘Moment van groot verdriet’

“De dood van mijn geliefde moeder, hare majesteit de koningin, is een moment van groot verdriet voor mij en mijn familieleden”, liet Charles weten. Hij zei dat haar dood diep gevoeld zal worden in heel het VK, de Britse overzeese gebieden, de landen van het Gemenebest en ‘ontelbare mensen overal ter wereld’. Op paleizen en de regeringsgebouwen in Londen gingen de vlaggen halfstok.

Berichten dat de gezondheid van de koningin snel achteruitging kwamen donderdag gedurende dag naar buiten. Haar dokters maakten bekend dat ze onder medisch toezicht stond. Vervolgens reisden veel familieleden, onder wie prins Charles en zijn zonen William en Harry, af naar Balmoral Castle.

De koningin was het afgelopen jaar al relatief weinig in het openbaar verschenen. Ze leed volgens het paleis aan ‘episodische mobiliteitsproblemen’.

Benoeming Truss als premier

Toch had ze twee dagen voor haar overlijden nog Liz Truss als haar vijftiende premier benoemd. Om aan te geven hoe lang Elizabeth II koningin was: toen ze in 1952 haar vader George VI opvolgde, was Winston Churchill premier van het land. Destijds was Groot-Brittannië een wereldrijk met koloniën verspreid over de hele aardbol. Dat veranderde tijdens haar regeerperiode in een Gemenebest met 56 landen, waarvan zij wel de voorzitter bleef.

Truss zei na het overlijden van de Queen dat zij in haar plichtsgevoel ‘een voorbeeld voor ons allen’ was. Ze sprak van een groot verlies, en prees de nalatenschap van de koningin. De Schotse leider Nicola Sturgeon noemde het overlijden van Elizabeth ‘een zeer triest moment voor het Verenigd Koninkrijk’. Ook zij prees haar ‘buitengewone toewijding en dienstbaarheid’.

Tijdloze koningin

Boris Johnson, die dinsdag op Balmoral bij de koningin zijn ontslag als premier was komen indienen, zei in een reactie dat ‘iedereen een diep en persoonlijk gevoel van verlies voelt – veel intenser wellicht dan we hadden verwacht’. “De koningin voelde zo tijdloos en zo prachtig dat ik bang ben dat we, als een soort kinderen, waren gaan geloven dat ze altijd maar door zou gaan.”

Ook vanuit het buitenland stroomde onmiddellijk de condoleances binnen. Zo roemde de Ierse premier Micheál Martin de rol van de Queen in het normaliseren van de betrekkingen tussen het VK en zijn land. Die waren vanwege de vroegere Britse overheersing op het Ierse eiland en het conflict in Noord-Ierland in de tweede helft van de twintigste eeuw lang zeer gespannen.

Premier Truss riep het Britse volk ten slotte op om zich te verenigen achter de nieuwe koning Charles. Om af te sluiten met: “God save the King”.

Lees ook:

Queen Elizabeth werd een leven lang geleid door diepgevoeld plichtsbesef

Toen Annie Leibovitz in 2007 een officieel portret van koningin Elizabeth mocht maken, wilde ze haar het liefst zittend op een paard fotograferen. Dat was het koninklijk paleis echter net iets te losjes.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden