Coronavirus

Klopjacht op Belgische militair na bedreiging van viroloog gaat de derde dag in

De politie zoekt de voortvluchtige militair in het Dilserbos bij Dilsen-Stokkem, waar zijn auto is aangetroffen.  Beeld Belga
De politie zoekt de voortvluchtige militair in het Dilserbos bij Dilsen-Stokkem, waar zijn auto is aangetroffen.Beeld Belga

De Belgische politie, het leger en speciale eenheden hebben de hele nacht verder gezocht naar de voortvluchtige en vermoedelijk zwaarbewapende militair die het op virologen en politici voorzien zou hebben. De zoektocht is donderdag de derde dag ingegaan. De Nederlandse politie staat paraat voor het geval de Belgische voortvluchtige militair de Nederlandse grens probeert over te steken. De politie “is alert en staat op scherp”, zei een woordvoerster van de Landelijke Eenheid van de politie donderdag naar aanleiding van berichtgeving van persbureau Belga.

Zij voegde daaraan toe geen verdere uitspraken te zullen doen over de inzet. Het is niet duidelijk hoeveel eenheden van de politie in het Limburgse grensgebied gereed staan. Vlak over de Limburgse grens in Nationaal Park Hoge Kempen houdt de Belgische politie tussen Genk en Maasmechelen een grootscheepse klopjacht op de korporaal. Volgens de Belgische omroep VRT zijn er in de nacht van woensdag op donderdag schoten gehoord, mogelijk afkomstig uit een vuurwapen van de gevluchte beroepsmilitair. Ook donderdagochtend zijn schoten gehoord.

De zeer ervaren schietinstructeur uit het Belgische leger houdt er extreemrechtse ideeën op na en heeft ernstige dreigementen geuit tegen onder anderen de Belgische viroloog Marc Van Ranst. De man zou zich in de bossen schuilhouden met een machinepistool en een handvuurwapen. De zoektocht begon nadat hij maandagavond niet was teruggekeerd naar huis en dinsdag afscheidsbrieven waren gevonden en ook zware wapens. Aan de zoektocht doen ook speciale eenheden van de Belgische politie mee, evenals speurhonden.

Veel ouders in het gebied hebben hun kinderen van school gehouden, zeiden schooldirecteuren tegen het Nieuwsblad. Volgens de krant gaat het met name om kinderen uit gezinnen met een migratie-achtergrond uit angst voor de extreemrechtse ideeën van de militair. Ook worden moskeeën in de buurt bewaakt door de politie.

In de bossen bij Maasmechelen, vlak bij de grens met Nederlands Limburg, zijn minstens 250 agenten en 90 militairen met pantserwagens in touw om de 46-jarige Afghanistan-veteraan en schietinstructeur op te sporen. Die zou extreemrechtse denkbeelden koesteren en hebben aangekondigd de wapens op te nemen tegen onder andere de Staat, tegen zijn eigen werkgever en tegen virologen als de bekende Marc Van Ranst.

Dat de militair het meent blijkt uit het feit dat hij zware wapens bij zich had op weg door België. Het zou onder meer gaan om raketwerpers, een machinepistool en een kogelwerend vest. Die wapens, waarschijnlijk meegenomen uit een militair depot, zijn teruggevonden in de auto van de man, in het Dilserbos bij Maasmechelen. Dat is slechts enkele kilometers van de Nederlandse grens bij Born. De Nederlandse politie is alert op de mogelijkheid dat de militair de grens is overgestoken, al zijn daar geen directe aanwijzingen voor. Militairen zijn woensdagavond opgeroepen om in een natuurgebied in de Belgische provincie Limburg te assisteren met de zoektocht naar hun voortvluchtige collega.

Volgens Belgische media zijn er in de auto ook twee afscheidsbrieven gevonden, een aan zijn vrouw en kind en een aan de buitenwereld. Daarin zou hij vermelden dat hij ‘in verzet’ gaat tegen politici en virologen en dat hij er rekening mee houdt dat hij dit niet zal overleven.

Extreem-rechtse sympathieën

Ondertussen werpen veel Belgen de vraag op hoe de man zulke zware wapens kon komen. De doorgewinterde militair, die bij de militaire politie werkte, werd vorig jaar gedegradeerd wegens zijn bedenkelijke opvattingen en uitingen. Maar hij werd uitgerekend overgeplaatst naar een post die hem toegang gaf tot de wapendepots. Er wordt gesproken van een blunder bij Defensie en premier De Croo noemde de gang van zaken “onaanvaardbaar”.

De militair was al langer bekend bij de Belgische autoriteiten vanwege extreem-rechtse sympathieën. Hij stond zelfs vermeld als ‘potentieel gewelddadige extremist’ bij de dienst Ocad, vergelijkbaar met de Nederlandse NCTV. Maar ondertussen was de man, afkomstig uit Dilsem-Stokkem in Belgisch Limburg, gewoon actief in het leger. Hij gaf in onder meer de kazernes in Peutie en Leopoldsburg trainingen aan militairen die uitgezonden worden op gevaarlijke missies.

Zelf heeft de schietinstructeur gevechtservaring in een hele rij risicogebieden, zoals in Bosnië, Kosovo, Libanon, Irak en Afghanistan. Na zijn opleiding als lasser heeft hij zich gespecialiseerd in het onderhouden en aanpassen van wapens. De autoriteiten houden er rekening mee dat hij kleinere vuurwapens bij zich heeft.

Viroloog ondergedoken

Viroloog Van Ranst is uit voorzorg met zijn gezin op een veilige plaats ondergebracht. Maar ook al houdt hij zich schuil, op sociale media laat Van Ranst luid en duidelijk van zich horen. Zo verweert hij zich fel tegen verdachtmakingen uit de hoek van mensen die zich verzetten tegen het coronabeleid.

Voorman Willem Engel van de Nederlandse beweging Viruswaarheid, voorheen Viruswaanzin, suggereerde woensdag dat de viroloog de bedreigingen over zichzelf heeft afgeroepen. Daarop reageerde Van Ranst onder meer met: ‘Willem, je bent een mafkees (...) Op de wappiekermis sta je met een wel heel groot en opzichtig kraam.”

De conversatie tussen Van Ranst en Engel op Twitter maakte zoveel tongen los dat Blendle-oprichter Alexander Klöpping een crowdfundingactie opzette. Doel: tweeduizend euro ophalen om een screenshot van het gesprek op verschillende abri's door het land te zetten. Dat bedrag werd binnen een half uur gehaald, de teller loopt nog altijd door.

Op de suggestie van een Franstalige twitteraar, dat Van Ranst nu zelf bang is nadat hij mensen angst heeft aangejaagd met zijn corona-adviezen, reageerde de viroloog met ‘Peur? Jamais’ (Bang? Nooit, red.). Van Ranst deed eerder aangifte bij de politie tegen een anonieme persoon die hem op de Belgische website Viruswaanzin met de dood heeft bedreigd.

In de krant De Morgen zei de viroloog woensdag dat hij de bedreiging door de militair niet direct wil koppelen aan die op het internet, maar dat hij wel een verband ziet. “Dit bericht werd een dikke week geleden gepost. Ondertussen kon onze voortvluchtige militair wel wapens stelen, en rondhangen in Willebroek, dicht bij mijn woning.”

Lees ook:

Crowdfundactie om tweets viroloog Van Ranst en Engel op abri’s te krijgen haalt duizenden euro’s op

De Twitterruzie tussen Van Ranst en Willem Engel trok de aandacht van Alexander Klöpping, die een crowdfunding startte om het gesprek tussen de twee op abri's te krijgen in bushokjes door het hele land. Binnen luttele uren werden duizenden euro's opgehaald.

Belgen mogen nog fietsen, maar hoe ver?

De restricties lijken voor veel Belgen een aansporing om tijdens de lockdown alsnog werk te maken van hun goede voornemens om in 2020 meer te bewegen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden