LiveblogBritse Kroon

Kist Elizabeth na lange reis aangekomen in Edinburgh

null Beeld AFP
Beeld AFP

De Britse koningin Elizabeth II is donderdag op 96-jarige leeftijd overleden. Volg de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.

Live
 1. 04:21 12-9-2022

  Koningin Elizabeth wordt opgebaard in de kathedraal St. Giles

  De Britse koningin Elizabeth wordt maandag opgebaard in de kathedraal St. Giles in Edinburgh, voordat ze dinsdag wordt overgevlogen naar Londen. Koning Charles is bij de processie naar de kathedraal en woont de dienst bij die er wordt gehouden. Vroeger op de dag wordt hij in de Britse hoofdstad toegesproken door het parlement.

  De voorzitters van het Lager- en Hogerhuis spreken de vorst om 10.00 uur lokale tijd toe in Westminster Hall. Zij zullen hem namens beide kamers van het parlement condoleren. Koning Charles, die wordt bijgestaan door koningin-gemalin Camilla, zal op de condoleanceberichten reageren. Er zullen ook vertegenwoordigers van Noord-Ierland, Schotland en Wales aanwezig zijn.

  Het koningspaar reist daarna door naar Schotland. Het lichaam van Elizabeth wordt om 14.35 uur uur van de koninklijke residentie Holyroodhouse naar de nabijgelegen kathedraal St. Giles gebracht. Charles, Camilla en andere leden van de koninklijke familie maken deel uit van de processie.

  In St. Giles wordt om 15.00 uur een dienst gehouden voor onder anderen familie, vrienden en vertegenwoordigers van goede doelen en organisaties die door Elizabeth werden gesteund. Het publiek kan na de dienst, vanaf ongeveer 17.00 uur, langs de kist lopen om afscheid te nemen. De Schotse autoriteiten verwachten grote drukte. (ANP)

 2. 17:59 11-9-2022

  Kist Elizabeth na lange reis aangekomen in Edinburgh

  De kist van de Britse koningin Elizabeth is zondag na een reis van langer dan zes uur aangekomen in de Schotse hoofdstad Edinburgh, vanwaar die dinsdag wordt overgevlogen naar Engeland. Langs de route stonden vele duizenden mensen die afscheid namen van de vorstin.

  De 96-jarige koningin overleed donderdag in haar Schotse vakantieverblijf Balmoral Castle. Haar kist werd zondagochtend door jachtopzieners van Balmoral naar de lijkwagen gedragen. De kist was te zien door de ramen van de wagen. Op de kist lag de koninklijke standaard en een krans gemaakt van bloemen uit de tuin van de zomerresidentie.

  De lijkwagen legde een reis van bijna 300 kilometer af, onder meer door de steden Aberdeen en Dundee. De koningin werd begeleid door dochter Anne en haar man Timothy Laurence. De rouwstoet bestond uit in totaal zeven auto's.

  Langs de route stonden veel mensen die hun laatste eer aan de koningin wilden bewijzen. Onder meer in de stad Dundee, waar de rouwstoet halverwege de middag doorheen reed, stonden belangstellenden al vroeg in de ochtend aan de kant. Ook in Edinburgh waren veel mensen op de been, vooral in het centrum was het erg druk.

  Bij de officiële koninklijke residentie Holyroodhouse werd de kist van Elizabeth na een korte ceremonie naar binnen gebracht. Personeel van Holyroodhouse kan afscheid van haar nemen, voordat de kist maandag wordt overgebracht naar de kathedraal St. Giles. Daar wordt een dienst gehouden en kan het publiek langs de kist lopen. Dinsdag wordt de overleden vorstin overgebracht naar Londen. De uitvaart vindt daar op maandag 19 september plaats. (ANP)

 3. 11:40 11-9-2022

  Inwoners Ballater nemen in stilte afscheid van 'buurvrouw'

  In totale stilte hebben de inwoners van Ballater afscheid genomen van koningin Elizabeth toen de rouwstoet door het Schotse dorpje reed. Langs de route stonden honderden mensen, die de koningin volgens de BBC veelal beschouwden als een gerespecteerde buurvrouw.

  Elizabeth kwam drie maanden per jaar in Balmoral Castle en ging in het nabijgelegen Ballater naar de kerk.

  De rouwstoet met zeven auto's is inmiddels uitgebreid met andere voertuigen. Zo rijden er ook een ambulance, politieauto's en een reserve-rouwauto mee.

 4. 11:12 11-9-2022

  Rouwstoet met koningin Elizabeth verlaat terrein van Balmoral

  De rouwstoet met daarin het lichaam van de donderdag overleden koningin Elizabeth is door de poort van Balmoral Castle gereden. Daarmee begint de lange rit naar de Schotse hoofdstad Edinburgh, waar Elizabeth wordt opgebaard in Holyroodhouse, haar formele Schotse residentie.

  In de doorzichtige rouwauto is de kist van de koningin met daar overheen de koninklijke standaard te zien.

  De koningin wordt begeleid door dochter Anne en haar man Timothy Laurence. De stoet bestaat in totaal uit zeven auto's.

  De rit gaat eerst naar Ballater, het dorp in de buurt waar Elizabeth naar de kerk ging als ze in Balmoral verbleef. Lang de weg in Ballater staan honderden mensen. Voor de kerk hebben de burgemeester en andere ambtsdragers zich verzameld. Daar staat ook de wereldpers om getuige te zijn van de reis van de overleden vorstin. (Redactie)

 5. 10:57 11-9-2022

  Kist van Elizabeth verplaatst voor gebeden voor vertrek

   De kist met daarin het lichaam van koningin Elizabeth is in Balmoral Castle verplaatst naar de kleine eetzaal. Daar spreekt de voorganger van de Crathie Kirk in Ballater gebeden uit, voordat de kist in een rouwauto wordt geplaatst, meldt de Britse zender ITV.

  Het is het moment dat het personeel van Balmoral afscheid neemt van de vorstin, die jaarlijks drie maanden in haar favoriete buitenverblijf vertoefde.

 6. 10:23 11-9-2022

  Voor start GP van Italië weer minuut stilte voor Elizabeth

  Een kwartier voor de start van de Grote Prijs van Italië houdt de Formule 1 opnieuw een minuut stilte voor de overleden koningin Elizabeth. Om 14.44 uur is het een minuut stil op de startgrid van het circuit van Monza. Vrijdag werd in de pitstraat ook al een eerbetoon gehouden aan de Britse koningin, voorafgaand aan de eerste vrije training op het circuit van Monza.

  Heel wat renstallen uit de Formule 1 zijn in Engeland gevestigd, waaronder Mercedes, Red Bull, McLaren en Williams. De coureurs, hun teambazen en monteurs stonden vrijdagochtend opgesteld voor hun pitbox tijdens de minuut stilte voor Elizabeth, die een dag eerder was overleden. Op het grote scherm achter het erepodium was een foto van de 96-jarige koningin te zien.

 7. 10:21 11-9-2022

  Mensen verzamelen zich al vroeg in Schotse straten

   Al in de vroege uren hebben zich de eerste mensen verzameld langs de route die de rouwstoet met het lichaam van koningin Elizabeth gaat afleggen. Rond 07.00 uur zetten ze al stoelen neer in onder meer Ballater, een dorp op 12 kilometer van Balmoral Castle, waar de koningin naar de kerk ging als ze in haar favoriete buitenverblijf was. De stoet rijdt later op de ochtend stapvoets door Ballater, zodat de bevolking haar de laatste eer kan bewijzen.

  De kist met de overleden vorstin wordt om 11.00 uur (Nederlandse tijd) vanuit Balmoral in een rouwauto geplaatst en begint dan aan de zes uur durende reis naar de Schotse hoofdstad Edinburgh. Daar wordt Elizabeth opgebaard in Holyroodhouse, de formele Schotse residentie van de Britse monarch.

 8. 09:05 11-9-2022

  Premier Antigua en Barbuda: er komt een referendum over republiek

   Het Antilliaanse land Antigua en Barbuda houdt binnen drie jaar een referendum over de vraag of het een republiek moet worden. De premier Gaston Browne heeft dat aangekondigd na het overlijden van koningin Elizabeth, die ook vorstin over de eilandengroep was.

  Browne ondertekende een document dat Charles III als nieuw staatshoofd van Antigua en Barbuda bevestigde, maar zei minuten later dat hij het referendum wil houden, meldt de krant The Guardian zondag.

  De Antilliaanse natie is een van de veertien landen die de Britse monarch als staatshoofd hebben.

  "Dit is geen daad van vijandigheid of verschil tussen Antigua en Barbuda en de monarchie, maar de laatste stap om onafhankelijk te worden en zeker te stellen dat we een soeverein land zijn", aldus de premier. Hij wil wel lid blijven van de Gemenebest.

 9. 05:58 11-9-2022

  Charles III officieel benoemd tot staatshoofd Australië

  Een dag na de proclamatieceremonies in Londen is de Britse koning Charles III zondag benoemd tot het nieuwe staatshoofd van Australië. De bijbehorende verklaring werd tijdens een ceremonie in het parlement in de hoofdstad Canberra gepresenteerd door gouverneur-generaal David Hurley, meldt het Australische persbureau AAP. Er waren parlementsleden en senatoren uit alle politieke kampen aanwezig.

  Na de proclamatie werd het Britse volkslied gespeeld met de nieuwe regel 'God Save the King'. De vlaggen, die halfstok hingen vanwege het overlijden van koningin Elizabeth, werden weer gehesen. Veel mensen hadden zich verzameld voor het parlementsgebouw om de plechtigheid bij te wonen.

  Hurley, die door de Britten is aangesteld om de vorst in Australië te vertegenwoordigen, beschreef Australië als een "onvoltooid product" dat nu een nieuw tijdperk ingaat. "De meeste Australiërs kenden geen wereld zonder koningin Elizabeth II, haar dood is het einde van een tijdperk."

  Premier Anthony Albanese zei dat er grote droefheid was over de dood van de koningin. "Koningin Elizabeth werd bewonderd om haar plichtsbesef, om haar toewijding aan de mensen van het Verenigd Koninkrijk, de mensen van het Gemenebest, inclusief Australië, en aan de wereld in het algemeen." (ANP)

 10. 04:23 11-9-2022

  Australië houdt nationale rouwdag

  Australië houdt op 22 september een nationale rouwdag om het overlijden van de Britse koningin Elizabeth II te herdenken. Dat heeft premier Anthony Albanese zondag bekendgemaakt, meldt het Australische persbureau AAP. Op die dag kunnen mensen Elizabeth de laatste eer bewijzen.

  Albanese reist samen met gouverneur-generaal David Hurley naar Groot-Brittannië om de staatsbegrafenis van de koningin op 19 september bij te wonen. Hurley is door de Britten benoemd en hij vertegenwoordigt als gouverneur-generaal de vorst in Australië. (ANP)

  Tracey Nearmy - De Australische premier Anthony Albanese en minister van Financiën Katy Gallagher legden zaterdag een krans bij het standbeeld van koningin Elizabeth bij het Australische parlementsgebouw in Canberra.
 11. 03:52 11-9-2022

  Kist met lichaam koningin Elizabeth naar Edinburgh

  Het lichaam van de Britse koningin Elizabeth wordt zondag van Balmoral Castle, waar ze donderdag overleed, overgebracht naar de Schotse hoofdstad Edinburgh. Daar wordt ze opgebaard in haar officiële Schotse residentie Holyroodhouse.

  De kist van de vorstin staat nu in de balzaal van Balmoral Castle, haar Schotse vakantieverblijf. Deze wordt om 10 uur lokale tijd door zes jachtopzieners van Balmoral naar een lijkwagen gedragen. De rit naar Holyroodhouse duurt naar verwachting zes uur.

  Eenmaal in Holyroodhouse krijgen medewerkers van de koninklijke residentie de gelegenheid om Elizabeth hun laatste eer te bewijzen. De kist blijft in Holyroodhouse totdat deze de volgende dag wordt overgebracht naar St. Giles' Cathedral in de Schotse hoofdstad. De kist wordt dinsdag naar Londen overgevlogen. De staatsbegrafenis vindt plaats op maandag 19 september. (ANP)

 12. 02:45 11-9-2022

  Britse oud-premiers vol lof over King Charles III

  Voormalige Britse minister-presidenten hebben de nieuwe koning Charles III na zijn eerste publieke optredens de hemel in geprezen. David Cameron zei in een interview met de BBC dat zondag wordt uitgezonden: "Van wat ik heb gezien, zal hij briljant zijn in deze baan. Briljant in luisteren, briljant in het stellen van vragen, het geven van wijze aanbevelingen en wijs advies. Dit was waarschijnlijk de langste leertijd in de geschiedenis."

  Volgens Cameron, die tussen 2010 en 2016 premier was, is de nieuwe koning, net als zijn overleden moeder Elizabeth, een "uitstekende diplomaat" en zal hij "een zeer waardige opvolger" blijken te zijn als het gaat om het ondersteunen van de Britse regering in het buitenland.

  Tony Blair, die tussen 1997 en 2007 regeringshoofd was, beaamt die lof. In The Sunday Times schreef hij dat de koning goed is voorbereid op wat hem te wachten staat. Hij voelt op dit moment de zware verantwoordelijkheid die rust op de schouders van Charles. "Maar ik geloof ook in hem." Gesterkt door het voorbeeld van zijn moeder, is zijn genegenheid voor het ambt duidelijk, aldus de oud-politicus. "Hij is een intelligente, zorgzame en goede man."

  Blair is ervan overtuigd dat Charles' gevoel voor dienstbaarheid aan zijn volk en zijn liefde voor hen net zo diep zijn als die van zijn moeder. "Hij is goed voorbereid en ik twijfel er niet aan dat hij de taak aankan." (ANP)

 13. 22:52 10-9-2022

  Afrikaanse gemenebestlanden rouwen om Elizabeth

  De regeringen van Kenia, Malawi en Rwanda hebben periodes van officiële rouw uitgeroepen wegens de dood van de Britse koningin Elizabeth, meldt het Zuid-Afrikaanse News24. De drie landen behoren tot het Gemenebest der Naties, waarvan de Britse vorst formeel het hoofd is.

  De Rwandese president Paul Kagame, die momenteel voorzitter is van het Gemenebest, kondigde aan dat in zijn land de vlaggen halfstok blijven tot de begrafenis van Elizabeth op 19 september. In Malawi duurt de rouwperiode eveneens nog negen dagen en in Kenia nog tot maandag. (ANP) 

 14. 21:43 10-9-2022

  Uitduel PSV met Arsenal gaat door en wordt gespeeld met fans

  De uitwedstrijd van PSV tegen Arsenal in de Europa League gaat donderdag door. In het Emirates-stadion in Londen zijn fans ook gewoon welkom, meldt de Eindhovense club.

  Vanwege het overlijden van koningin Elizabeth gaan alle wedstrijden in het Engelse profvoetbal dit weekeinde niet door. Of de periode van tien dagen rouw in Groot-Brittannië ook gevolgen zou hebben voor de Europese duels van komende week, was nog niet helemaal duidelijk. Inmiddels is besloten dat de wedstrijden gewoon volgens planning worden gespeeld.

  Naast PSV gaat ook Ajax komende week naar Engeland. Dinsdag wacht voor de Amsterdammers de ontmoeting met Liverpool in de Champions League. (ANP) 

 15. 20:34 10-9-2022

  Charles neemt deel aan rouwplechtigheden in hele VK

  De Britse koning Charles III bezoekt komende week de verschillende landen van het Verenigd Koninkrijk om deel te nemen aan de rouwplechtigheden voor zijn donderdag overleden moeder, koningin Elizabeth. Hij wordt vergezeld door zijn vrouw Camilla en de kersverse premier Liz Truss.

  De rondreis begint met een bezoek aan Schotland op maandag. Charles neemt daar onder meer deel aan de processie waarin het lichaam van Elizabeth wordt overgebracht van Holyroodhouse, de officiële koninklijke residentie in de Schotse hoofdstad, naar St. Giles' Cathedral.

  Op dinsdag zal Charles een rouwbijeenkomst bijwonen in Noord-Ierland en op vrijdag in Wales. (ANP) 

 16. 19:55 10-9-2022

  Charles ontmoet maandag het Britse parlement

  De Britse koning Charles III en zijn vrouw Camilla maken maandagochtend hun opwachting in het Britse parlement. Leden van zowel het Hogerhuis als het Lagerhuis zullen de koning toespreken, waarna Charles zal reageren.

  De bijeenkomst in Westminster Hall, die om 10.00 uur lokale tijd begint en online wordt uitgezonden, zal ook worden bijgewoond door afgevaardigden van de parlementen van Noord-Ierland, Schotland en Wales.

  Na afloop reizen Charles en Camilla naar Edinburgh. Daar zullen ze deelnemen aan de processie waarin het lichaam van de overleden koningin Elizabeth wordt overgebracht van Holyroodhouse, de officiële koninklijke residentie in de Schotse hoofdstad, naar St. Giles' Cathedral. (ANP) 

 17. 18:15 10-9-2022

  Staatsbegrafenis koningin Elizabeth is op maandag 19 september

   De staatsbegrafenis van de Britse koningin Elizabeth is op maandag 19 september om 11 uur lokale tijd. Het afscheid vindt plaats in Westminster Abbey, de Londense kerk waar Elizabeth in 1953 werd gekroond en in 1947 in het huwelijk trad met prins Philip.

  De vorstin overleed donderdag op 96-jarige leeftijd op Balmoral Castle, haar Schotse vakantieadres. Haar lichaam wordt zondag overgebracht naar Holyroodhouse in Edinburgh, de officiële koninklijke residentie in Schotland. Ze wordt maandag opgebaard in St. Giles' Cathedral in de Schotse hoofdstad.

  De kist van Elizabeth wordt dinsdag overgevlogen naar Londen en vervolgens naar Buckingham Palace gebracht. Op woensdag gaat de kist naar Westminster Hall. Daar kunnen belangstellenden in de vier dagen voorafgaand aan de uitvaartdienst 23 uur per dag afscheid nemen. Op de ochtend van de staatsbegrafenis wordt de kist in een processie naar Westminster Abbey gebracht.

  Het lichaam van Elizabeth wordt na de uitvaart in Westminster Abbey overgebracht naar Windsor Castle. Ze wordt bijgezet in St. George's Chapel, waar haar man Philip eerder zijn laatste rustplaats vond. Hij overleed in april vorig jaar op 99-jarige leeftijd.

  In Westminster Abbey is sinds de 18e eeuw geen begrafenis van een monarch meer gehouden, al vond daar in 2002 wel de uitvaart van Elizabeths moeder plaats. Onder anderen regeringsleiders en staatshoofden van over de hele wereld zullen in Westminster Abbey de koningin hun laatste eer bewijzen. Zo heeft de Amerikaanse president Joe Biden al laten weten te zullen komen, evenals de Japanse keizer Naruhito die zelden zijn land verlaat. De verwachting is dat de komende periode miljoenen mensen naar Londen zullen afreizen. 

  De NOS heeft laten weten de uitvaart van de Britse koningin Elizabeth live te zullen uitzenden. (ANP/Redactie) 

 18. 18:06 10-9-2022

  William, Harry, Catherine en Meghan bedanken publiek bij Windsor

  De Britse prinsen William en Harry en hun echtgenotes Catherine en Meghan hebben zaterdag bij Windsor Castle gesproken met het toegestroomde publiek. Het viertal nam ook een kijkje bij de voor het hek neergelegde bloemen en las wat kaartjes die mensen daarbij geschreven hadden.

  REUTERS - Prins William groet belangstellenden bij het hek van Windsow Castle.

  Het bezoek van het viertal werd live uitgezonden door de omroep BBC en ook andere Britse media. Het was de eerste keer sinds het overlijden van koningin Elizabeth afgelopen donderdag dat Harry, Meghan en Catherine in het openbaar te zien waren. William was zaterdag al aanwezig bij de officiële benoeming van zijn vader Charles tot koning van het Verenigd Koninkrijk.

  REUTERS - Ook Harry en Meghan groeten de menigte.

  Prins Harry was, net als zijn broer William, donderdag in Schotland waar de koningin overleed op haar buitenverblijf Balmoral Castle. Catherine bleef op dat moment bij de kinderen in Windsor en Meghan bleef achter in Londen. Harry en Meghan, die in de Verenigde Staten wonen sinds zij enkele jaren geleden terugtraden als werkende leden van de koninklijke familie, waren in het Verenigd Koninkrijk om enkele liefdadigheidsbijeenkomsten bij te wonen.

 19. 16:46 10-9-2022

  Koninklijke familie groet publiek na privé-dienst Balmoral

  Leden van de Britse koninklijke familie hebben zaterdag nabij Balmoral Castle een korte herdenkingsdienst voor de donderdag overleden koningin Elizabeth bijgewoond. Op de terugweg naar het kasteel stonden ze even stil bij de bloemen die voor het hek zijn neergelegd. Ook zwaaiden ze naar de aanwezige belangstellenden.

  Bij de korte privé-plechtigheid in Crathie Kirk waren in ieder geval prinses Anne en haar broers prins Edward en prins Andrew aanwezig. Ook de prinsessen Eugenie en Beatrice, de dochters van Andrew, Anne's dochter Zara Tindall en zoon Peter Philips werden, net als hertogin Sophie en haar dochter Lady Louise, gezien bij het kerkje.

  Volgens de BBC lazen ze ook enkele van de door het publiek beschreven kaartjes. Prinses Eugenie zou zelf ook een bos bloemen hebben neergelegd. Vlak voordat de familieleden weer naar het hek van het kasteel liepen, zwaaiden ze naar het toegestroomde publiek. (ANP) 

 20. 11:09 10-9-2022

  Charles formeel uitgeroepen tot koning van het Verenigd Koninkrijk

  Charles Philip Arthur George is officieel benoemd tot koning Charles III van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland en een aantal landen van het Britse Gemenebest. Dat gebeurde door de Accession Council, of toetredingsraad. Hij was al koning op het moment dat Elizabeth overleed donderdag, maar de raad bevestigde de opvolging formeel.

  Miljoenen mensen overal ter wereld konden de ceremonie live op televisie volgen. De raad maakte formeel ook de naam van de toekomstige koning bekend. Charles liet donderdag al weten dat hij als koning zijn naam niet verandert en de naam Charles III zal dragen.

  Ceremonieel orgaan 

  De Accession Council is een ceremonieel orgaan dat slechts na de dood van de monarch samenkomt in St. James's Palace in Londen. Dat zijn onder anderen leden van de Privy Council, het adviesorgaan van de Britse monarch, voormalige premiers, leden van het Lager- en Hogerhuis, de bisschoppen, rechters en de burgemeester en wethouders van Londen.

  Reuters

  In aanwezigheid van de nieuwe prins van Wales, William, en de koningin-gemalin Camilla accepteerde de raad de proclamatie door "God save the King" te scanderen. Daarop ging een delegatie naar de nieuwe koning om hem formeel te informeren. Daar waren de camera's niet welkom. In de troonzaal van het paleis sprak Charles vervolgens de eed van trouw aan de protestantse kerk uit en tekende de proclamatie. Daarnaast gaf hij toestemming om allerlei formele zegels te laten gebruiken door de ministers van het kabinet.

  Brits Lagerhuis 

  Normaal komt de Accession Council samen op de dag na het overlijden van de vorst. Doordat Elizabeths dood pas donderdagavond bekend werd gemaakt, was het een dag uitgesteld.

  Kort na de benoeming wordt Charles III ook vanaf het balkon van Buckingham Palace en op Trafalgar Square uitgeroepen tot koning. In de komende dagen bezoekt hij verschillende delen van het koninkrijk.

  Later zaterdag leggen de leden van het Britse Lagerhuis ook de eed van trouw af aan koning Charles. De parlementariërs stellen een condoleanceboodschap op aan de nieuwe koning. Vrijdag heeft het Lagerhuis een herdenking gehouden voor koningin Elizabeth, waarbij 182 parlementsleden eerbetonen aan de Britse vorstin uitspraken.

  Lees meer over de nieuwe koning

  Charles III: een koning die lang niet iedereen écht wil

  Charles III is koning van 15 landen, al duurt dat misschien niet lang meer

 21. 04:40 10-9-2022

  Accession Council roept Charles officieel uit tot koning

  Charles wordt zaterdag officieel benoemd tot koning door de Accession Council, of toetredingsraad. Hij was al koning op het moment dat Elizabeth haar laatste adem uitblies, maar de raad bevestigt de opvolging formeel. De ceremonie zal voor het eerst live op televisie uitgezonden worden.

  De raad maakt vaak ook de naam van de toekomstige koning bekend. Charles liet donderdag al weten dat hij als koning zijn naam niet verandert en de naam Charles III zal dragen.

  De Accession Council is een ceremonieel orgaan dat alleen na de dood van de monarch samenkomt in St. James's Palace in Londen. In de raad zitten alle zevenhonderd leden van de Privy-raad, het adviesorgaan van het staatshoofd. Normaal komt de Accession Council samen op de dag na het overlijden van de vorst. Doordat Elizabeths dood pas donderdagavond bekend werd gemaakt, is het een dag uitgesteld.

  Een uur na de benoeming wordt Charles III ook vanaf het balkon van Buckingham Palace en op Trafalgar Square uitgeroepen tot koning. In de komende dagen zal hij de verschillende delen van het koninkrijk bezoeken.

  Zaterdag leggen de leden van het Britse Lagerhuis ook de eed van trouw af aan koning Charles. De parlementariërs stellen een condoleanceboodschap op aan de nieuwe koning. Vrijdag heeft het Lagerhuis een herdenking gehouden voor koningin Elizabeth. (ANP)

 22. 04:32 10-9-2022

  Canada houdt zaterdag ceremonie voor koning Charles

  Canada houdt zaterdag in de hoofdstad Ottawa een ceremonie om de troonsbestijging van de Britse koning Charles af te kondigen. Dat heeft het kantoor van de Canadese gouverneur-generaal vrijdag (lokale tijd) bekendgemaakt. De ceremonie begint om 10.00 uur (16.00 uur Nederlandse tijd) in Rideau Hall, de officiële residentie van de door de Britten benoemde gouverneur-generaal die optreedt namens de vorst.

  De 73-jarige Charles werd automatisch koning van het Verenigd Koninkrijk en staatshoofd van veertien andere rijken, waaronder Canada, toen koningin Elizabeth donderdag op 96-jarige leeftijd stierf. Hoewel Canada sinds 1867 geen kolonie meer is van Groot-Brittannië, bleef het tot 1982 in het Britse rijk en is het nog steeds lid van het Gemenebest van voormalige rijkslanden die de Britse monarch als staatshoofd hebben. (ANP)

 23. 01:43 10-9-2022

  Ruim 180 Britse parlementsleden brengen eerbetoon aan The Queen

  Het Britse Lagerhuis is vrijdag bijna elf uur bijeen geweest om de overleden koningin Elizabeth te eren. 182 parlementsleden hebben bijdragen en eerbetonen aan de Britse vorstin gedeeld.

  "Dit is wanneer het Huis op zijn best is. Wanneer het verenigd is in verdriet dat ons met zoveel verhalen en herinneringen samenbrengt, uitgedrukt in zulke ontroerende eerbetonen", zei voorzitter Lindsay Hoyle van het Lagerhuis. De toespraken worden zaterdag vanaf 13.00 uur voortgezet.

  Het Britse parlement staat bekend om zijn luide debatten en levendige botsingen tussen regering en oppositie. Op vrijdag herdachten parlementsleden de monarch in diepe stilte en met gebogen hoofden, de meeste in het zwart gekleed. (ANP)

 24. 20:25 9-9-2022

  EU-kopstukken naar uitvaart koningin Elizabeth

  De belangrijkste twee kopstukken van de Europese Unie zullen hun opwachting maken bij de uitvaart van de Britse koningin Elizabeth. Zowel voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie als Charles Michel van de raad van regeringsleiders laat weten erbij te zijn.

  De verstandhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie is niet vrij van spanning sinds de brexit en de slepende onenigheid over bijvoorbeeld de grenzen van Noord-Ierland. Wat de Queen van dat alles vond is, zoals dat voor al haar politieke opvattingen geldt, niet bekend. Er is niettemin geregeld driftig over gespeculeerd. Bijvoorbeeld toen ze een jaar na het brexitreferendum bij haar troonrede een hoed droeg die wel heel veel weg had van de Europese vlag.

  Von der Leyen en Michel prezen Elizabeth meteen na haar overlijden omstandig. Michel loofde onder meer haar bijdrage aan de toenadering tussen de landen van Europa. Hij beloofde "haar erfenis van bouwen aan vertrouwen tussen landen" te bewaren. (ANP)

 25. 19:59 9-9-2022

  Koning Charles geëmotioneerd tijdens eerste toespraak

  Koning Charles heeft vrijdag een geëmotioneerde eerste toespraak als monarch gehouden. Hoewel de Britse vorst geen tranen liet, had hij zichtbaar natte ogen en moest hij een paar keer slikken.

  De koning noemde vanuit Buckingham Palace de dood van zijn moeder koningin Elizabeth een "enorm verlies" voor de hele familie. "Ze zal enorm worden gemist", aldus Charles. "Elk lid van de familie zal vertellen over haar warmte en humor", somde hij verder op. "Ze zag altijd het beste in mensen."

  Ook bedankte de koning haar voor haar "leven in dienst van het volk". Dat was voor de Queen een "persoonlijk doel" dat grote invloed had op haar leven en waarvoor ze veel heeft moeten "opofferen".

  Over "ruim een week" zal Elizabeth naar haar laatste rustplaats worden gebracht, zei Charles zonder een datum te noemen. "Bedankt mama voor uw liefde en dienst." (ANP)

 26. 19:47 9-9-2022

  Koning Charles belooft zich levenslang in te zetten

  De Britse koning Charles belooft zich de rest van zijn leven in te zetten voor de inwoners van het Verenigd Koninkrijk en andere landen waarvan hij staatshoofd is, ongeacht hun afkomst. "Ik zal jullie dienen met loyaliteit, respect en liefde", zei de 73-jarige vorst in zijn eerste televisietoespraak als staatshoofd. Zijn moeder Elizabeth overleed donderdag op 96-jarige leeftijd en zal voor hem altijd een inspirerend voorbeeld blijven.

  Charles zei dat zijn leven zal veranderen met alle nieuwe verantwoordelijkheden. Daardoor is er minder tijd voor de goede doelen waarvoor hij zich al die jaren als kroonprins heeft ingezet. Die verantwoordelijkheid laat hij met veel "vertrouwen" over aan andere leden van het koningshuis, zei hij.

  Opnieuw sprak Charles trots uit voor zijn moeder, die zeventig jaar op de troon zat. "Zoals de koningin zelf deed met onwankelbare toewijding beloof ik mezelf nu ook plechtig, gedurende de resterende tijd die God mij schenkt, om de grondwettelijke principes in het hart van onze natie hoog te houden. En waar je ook woont in het Verenigd Koninkrijk, of in de rijken en territoria over de hele wereld, en wat je achtergrond of overtuigingen ook zijn, ik zal proberen je met loyaliteit, respect en liefde te dienen, zoals ik mijn hele leven heb gedaan." (ANP)

  Getty Images - Kroeggasten in York kijken naar de speech van Charles.
 27. 19:20 9-9-2022

  Charles benoemt William tot prins van Wales

  Koning Charles heeft zijn zoon William benoemd tot prins van Wales. Die titel droeg hij zelf, voor hij koning werd door het overlijden van zijn moeder Elizabeth. Traditiegetrouw draagt de koning of koningin die titel over.

  Catherine, de vrouw van William, wordt daarmee automatisch de prinses van Wales. "Met Catherine naast hem zullen onze nieuwe prins en prinses van Wales onze landelijke gesprekken blijven inspireren en leiden, en ze zullen helpen om minderheden onder de aandacht te brengen om zo de nodige hulp te bieden."

  Camilla, de vrouw van Charles, droeg nooit de titel van prinses van Wales. Dat deed ze uit respect voor prinses Diana, de overleden ex-vrouw van Charles. Die droeg de titel namelijk wel. Nu heeft de vrouw van William dezelfde titel als zijn overleden moeder Diana.

  William is naast hertog van Cambridge nu ook hertog van Cornwall, graaf van Chester en hertog van Rothesay. Zijn vrouw Catherine draagt daarvan nu de vrouwelijke titels. Koning Charles werd zelf prins van Wales toen hij negen jaar was. (ANP)

 28. 14:19 9-9-2022

  Charles wordt zaterdagochtend officieel benoemd tot koning

  Charles wordt zaterdag officieel benoemd tot koning door de Accession Council. De ceremonie in het St. James's Palace zal plaatsvinden vanaf 10:00 uur lokale tijd (11:00 uur Nederlandse tijd). Een uur later volgt de publieke aankondiging vanaf een balkon van het paleis.

  Charles was al koning op het moment dat Elizabeth haar laatste adem uitblies, maar de raad bevestigt dan de opvolging formeel. Hij zal als koning de naam Charles III dragen.

  Na de ceremonie wordt Charles III ook vanaf het balkon van Buckingham Palace en op Trafalgar Square uitgeroepen tot koning. De komende dagen zal hij de verschillende delen van het koninkrijk bezoeken. (ANP)

 29. 13:38 9-9-2022

  Charles houdt vrijdag om 19.00 uur eerste toespraak als koning

  De Britse koning Charles houdt vrijdag om 19.00 uur Nederlandse tijd zijn eerste toespraak. Dat kondigde de voorzitter van het Britse Lagerhuis aan.

  De toespraak van Charles zal te zien zijn op onder meer de Britse zenders BBC en ITV. De NOS liet vrijdagochtend weten de speech op tv, radio en online integraal uit te zenden.

  Het House of Commons hield vrijdagmiddag voorafgaand aan de vergadering een minuut stilte voor koningin Elizabeth. Premier Liz Truss noemde de donderdag overleden vorstin "een van de grootste leiders van de wereld". (ANP)

 30. 13:32 9-9-2022

  Inzameling Britse republikeinen tegen Britse koningshuis komt te laat

  Een crowdfundingsactie van demonstranten tegen het Britse koningshuis komt te laat. Het lukte de Britse republikeinse beweging niet op tijd om de beoogde 15.000 pond binnen te halen. Met het geld wilden zij ervoor zorgen dat Elizabeth de laatste Britse monarch zou zijn, maar inmiddels heeft haar zoon Charles het stokje overgenomen na het overlijden van zijn moeder.

  De Britse koningin overleed terwijl de republikeinen de haven al in zicht hadden: inmiddels staat bijna 14.000 pond op de teller. Met dat bedrag wilde de organisatie Republic een campagne beginnen tegen de troonopvolging. Met slogans als “laat Elizabeth de laatste zijn” en “#AbolishTheMonarchy” riep de club de Britse tegenstanders van het koningshuis op om vooral te doneren.

  De mislukte inzamelingsactie en de geslaagde troonopvolging zullen een domper zijn voor de actievoerders. Zij hadden juist de afgelopen jaren de wind in de zeilen. Verschillende schandalen teisterden het Britse koningshuis, waaronder beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van prins Andrew. Momenteel steunt nog ongeveer 60 procent van de bevolking de monarchie, maar dat percentage lag tien jaar geleden nog 15 procentpunt hoger.

  De Britse republikeinen geven de moed overigens nog niet helemaal op: zij zullen het ingezamelde bedrag gebruiken voor demonstraties in aanloop naar de kroning van Charles III.

 31. 13:14 9-9-2022

  Kerkklokken luidden in Verenigd Koninkrijk voor Elizabeth

  In heel het Verenigd Koninkrijk zijn kerkklokken geluid ter ere van koningin Elizabeth. De klokken bij onder meer Westminster Abbey, St Paul's Cathedral en Windsor Castle luidden voor de koningin. Alle andere kerken in het land waren aangespoord om hetzelfde te doen. (ANP)

 32. 11:42 9-9-2022

  Prins Harry vertrekt bij Balmoral Castle

  Harry is vrijdagochtend weer vertrokken bij Balmoral Castle in Schotland. De prins is voor zover bekend het eerste lid van de Britse koninklijke familie dat weg is gegaan na het overlijden van koningin Elizabeth donderdagmiddag.

  Harry werd door Britse media gespot op de luchthaven van Aberdeen waar hij op het vliegtuig stapte. De prins kwam donderdagavond aan. Hij was net als andere familieleden naar het Schotse vakantieadres van de Queen gekomen omdat haar gezondheid ernstig was verslechterd. Harry was echter te laat om afscheid te nemen. Elizabeth overleed donderdagmiddag op 96-jarige leeftijd.

  Voor zover bekend zijn koning Charles en zijn vrouw Camilla nog op Balmoral Castle, net als prins William, prinses Anne, prins Andrew en prins Edward en diens vrouw Sophie .

  AP
 33. 11:21 9-9-2022

  India houdt dag van nationale rouw voor koningin Elizabeth

  De regering van India heeft een dag van nationale rouw aangekondigd na het overlijden van de Britse koningin Elizabeth. Komende zondag is een rouwdag in het land uit respect voor het overleden staatshoofd.

  India is lid van het Gemenebest van Naties, waarvan Elizabeth officieel het staatshoofd was. Veel landen van het Gemenebest zijn voormalige koloniën van het Verenigd Koninkrijk, net als India. Premier Narendra Modi liet eerder al weten "gepijnigd" te zijn door haar dood en haar te herinneren als toonbeeld van "waardigheid en fatsoen".

  ANP / EPA
 34. 10:25 9-9-2022

  Bloemenzee bij Buckingham Palace en Windsor Castle

  Voor Buckingham Palace, Windsor Castle en Balmoral Castle ligt een bloemenzee die steeds groter wordt, melden verschillende Britse media. Mensen verzamelen zich voor de locaties om hun eer te bewijzen aan de donderdag overleden koningin Elizabeth.

  Mensen houden elkaar vast, huilen soms en plaatsen Britse vlaggen, bloemen of kaarsen voor Buckingham Palace. Ook portretten van de koningin zijn aan boeketten rozen bevestigd of liggen los op de straat. 'Koningin Elizabeth. Koningin van de wereld', staat bij een portret van de vorstin die aan een bos rozen is bevestigd.

  Ook zijn mensen naar Windsor Castle en Balmoral Castle in Schotland gegaan, waar de koningin de laatste maanden van haar leven doorbracht. Tegen de hekken zijn rijen kleurige bloemen neergelegd. 

  Reuters
  Reuters
 35. 10:18 9-9-2022

  Periode van rouw tot zeven dagen na uitvaart Elizabeth

  Buckingham Palace heeft een periode van rouw aangekondigd tot zeven dagen na de uitvaart van koningin Elizabeth. De datum van de uitvaart wordt later bekendgemaakt. 

  De vlaggen op officiële gebouwen gingen donderdag halfstok. Dat blijft zo tot 08.00 uur lokale tijd op de dag na de periode van rouw. Dat geldt echter niet voor enkele gebouwen in Schotland wanneer koning Charles aanwezig is. Als de koning aanwezig is, is de vlag altijd gehesen.

  Vrijdag worden om 13.00 uur lokale tijd (14.00 uur Nederlandse tijd) schoten gelost in het Hyde Park in Londen. Er worden 96 rondes aan schoten gelost: één voor ieder jaar van haar leven.

  De datum van de uitvaart wordt later bekendgemaakt. De Britse koningin overleed donderdag op 96-jarige leeftijd op Balmoral Castle, haar Schotse vakantieadres.

  Getty Images
 36. 09:54 9-9-2022

  Op Britse ambassade Den Haag hangt vlag halfstok

  De Britse ambassade in Den Haag heeft de Britse vlag halfstok gehangen. De ambassade rouwt om het overlijden van koningin Elizabeth, meldt de ambassade op Twitter.


  "Onze gedachten zijn bij de koninklijke familie", aldus de ambassade. 

 37. 05:55 9-9-2022

  Britse kranten rouwen om Elizabeth: uw plicht is volbracht

  Op de voorpagina's van Britse kranten gaat het vrijdagochtend maar om één ding: de dood van koningin Elizabeth. Met paginagrote recente of juist decenniaoude afbeeldingen van de Queen wordt haar leven herdacht. 'We hebben van u gehouden, mevrouw', schrijft The Sun. 'U deed uw plicht', meldt The Daily Star.

  Verschillende kranten, waaronder The Guardian en The Times, publiceren een portret dat in 1953 werd gemaakt bij de kroning van Elizabeth. 'Een leven in dienst', schrijft The Times bij de afbeelding. The Guardian wijdt negentien pagina's aan het leven van de Queen (1926-2022).

  De voorpagina van The Times vrijdagochtend.

  The Mirror schrijft op de voorpagina bij een recente afbeelding van Elizabeth 'bedankt'. The Daily Express meldt, in hoofdletters, dat 'onze geliefde koningin dood is', bij een zwart-witafbeelding van de monarch. The Daily Telegraph schrijft bij diezelfde foto: 'Verdriet is de prijs die we betalen voor liefde.' The Daily Mail schrijft op de voorpagina van een 'speciale historische editie' dat 'onze harten zijn gebroken'. (ANP)

  De voorpagina van The Guardian.
 38. 05:16 9-9-2022

  Oud-presidenten VS halen herinneringen op aan 'The Queen'

  Niet alleen de huidige Amerikaanse president Joe Biden, maar ook zijn voorgangers Donald Trump, Barack Obama en George W. Bush staan stil bij het overlijden van de Britse koningin Elizabeth. In de zeven decennia dat zij monarch was, ontmoette ze dertien Amerikaanse presidenten.

  Voormalig president Barack Obama zegt dat de Queen 'de wereld betoverde'. Haar heerschappij werd volgens Obama, die koningin Elizabeth meerdere keren ontmoette, gedefinieerd door "gratie, elegantie en een onvermoeibare werkethiek". "Keer op keer werden we getroffen door haar warmte, de manier waarop ze mensen op hun gemak stelde en haar humor en charme", aldus voormalige president.

  Ook Donald Trump zegt in een bericht op zijn eigen platform Truth Social dat hij de "genereuze vriendschap, grote wijsheid en het geweldige gevoel voor humor van Hare Majesteit nooit zal vergeten". "Wat was zij een grootse en mooie dame, er was niemand zoals zij", aldus Trump.

  George W. Bush denkt met veel plezier terug aan de tijd dat hij thee dronk met de koningin en haar corgi's. Bush omschrijft Elizabeth als "een groot intellect met charme en humor". (ANP)

  AFP - Oud-president van de Verenigde Staten Donald Trump met koningin Elizabeth in juni 2019 tijdens een staatsbanket op Buckingham Palace.
 39. 02:23 9-9-2022

  Minuut stilte bij VN in New York voor 'vriendin'

  In New York hield de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties donderdag een minuut stilte vanwege de dood van de Britse koningin Elizabeth.

  Het Britse staatshoofd 'was een goede vriendin van de Verenigde Naties en bezocht ons hoofdkantoor in New York twee keer, meer dan vijftig jaar na elkaar', aldus secretaris-generaal van de VN António Guterres.

  Volgens hem werd Elizabeth over de hele wereld bewonderd 'om haar gratie, waardigheid en toewijding'. 'Ze was een geruststellende aanwezigheid tijdens decennia van ingrijpende veranderingen, waaronder de dekolonisatie van Afrika en Azië en de evolutie van de Gemenebest.' 

  Ook de Japanse premier Fumio Kishida reageerde op de dood van koningin Elizabeth. Kishida spreekt van een "groot verlies voor de wereld" en prijst de inspanningen van de overleden monarch om de banden tussen Groot-Brittannië en Japan aan te halen.

  (ANP)

  EPA - De Japanse premier Fumio Kishida.
 40. 02:16 9-9-2022

  Eiffeltoren en London Eye als eerbetoon in het donker

  Met of juist zonder verlichting wordt de Britse vorstin Elizabeth op verschillende gebouwen ter wereld herdacht. De burgemeester van Parijs Anne Hidalgo maakte donderdagavond bekend dat de verlichting van de Eiffeltoren, een van de beroemdste symbolen van de Franse hoofdstad, om middernacht werd uitgezet "om koningin Elizabeth te eren".

  Ook de verlichting van de London Eye, het beroemde reuzenrad aan de Theems in Londen, is uitgezet. Het Empire State Building in New York kleurt vorstelijk paars en zilver. Tijdens het 70-jarig regeringsjubileum van koningin Elizabeth in juni werd de wolkenkrabber in de Amerikaanse stad ook al verlicht in die kleuren. (ANP)

 41. 00:26 9-9-2022

  Britse ambassade in Den Haag opent vrijdag condoleanceregister

  Op de Britse ambassade in Den Haag komt vrijdag een condoleanceregister voor koningin Elizabeth te liggen. Mensen kunnen vanaf 10.00 uur een afscheidsboodschap opschrijven voor de vorstin.

  De Britse vlag hangt halfstok bij zowel de ambassade als de woning van de ambassadeur. Het Verenigd Koninkrijk houdt een periode van nationale rouw. Die duurt tot aan haar uitvaart, vermoedelijk over ongeveer anderhalve week. (ANP)

  ANP - Bij de Britse ambassade in Den Haag werden donderdagavond de eerste bloemen neergezet en kaarsjes gebrand.
 42. 23:45 8-9-2022

  Paus diepbedroefd om overlijden Elizabeth

  Paus Franciscus reageerde 'diepbedroefd' op het overlijden van koningin Elizabeth. Hij bidt voor "eeuwige rust" voor de 96-jarige monarch en staat ook stil bij de nieuwe koning Charles.

  In een persoonlijk telegram aan de nieuwe koning prees het hoofd van de katholieke kerk "de onvoorwaardelijke dienstbaarheid en het standvastige geloof in de Heer Jezus Christus" van de koningin. Hij vraagt om "een overvloed aan goddelijke zegeningen" voor Charles, die hij "troost van de Heer" toewenst.

  Charles heeft in het verleden aangegeven dat hij bij zijn kroning "geloof" wil verdedigen en niet "het geloof". Dat zou vragen kunnen oproepen over de relatie tussen de Church of Engeland en het Britse koningshuis, schreef een Britse organisatie die pleit voor een scheiding tussen kerk en staat vijf jaar geleden in een rapport waarover de Britse krant The Guardian berichtte.

  De Queen bracht tijdens haar leven verscheidene bezoeken aan het Vaticaan. In totaal ontmoette ze vijf pausen. (ANP)

  AFP - Koningin Elizabeth en paus Franciscus in 2014.
 43. 22:54 8-9-2022

  Poetin condoleert Groot-Brittannië wegens 'onherstelbaar verlies'

  De Russische president Vladimir Poetin heeft Groot-Brittannië zijn condoleances aangeboden wegens het 'onherstelbare verlies' van koningin Elizabeth.

  In een boodschap aan Charles, de nieuwe Britse koning, zei Poetin dat de Queen "terecht de liefde en het respect genoot van haar onderdanen en evenzeer als autoriteit op het wereldpodium". De Russische leider voegde er nog aan toe dat hij de Britten moed en veerkracht toewenst om dit verlies te dragen.

  Tijdens een troonrede die Charles eerder dit jaar hield namens koningin Elizabeth, verwees hij nog naar de oorlog in Oekraïne. "De regering zal een leidende rol spelen bij het verdedigen van democratie en vrijheid over de hele wereld", aldus Charles. (ANP)

  REUTERS - Koningin Elizabeth en de Russische president Vladimir Poetin in 2003.
 44. 22:30 8-9-2022

  Leden Gemenebest reageren op overlijden van hun vorst Elizabeth

  Leden van de Gemenebest van Naties hebben hun bewondering uitgesproken voor hun overleden koningin. De Canadese premier Justin Trudeau laat weten "met pijn in het hart" te hebben vernomen van het "overlijden van de langst regerende soeverein van Canada, Hare Majesteit Koningin Elizabeth II". "Ze was een constante aanwezigheid in ons leven - en haar dienstbaarheid aan de Canadezen zal voor altijd een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van ons land blijven", aldus de premier op Twitter.

  Australië & Nieuw-Zeeland

  Voor de Australische premier Anthony Albanese betekent de dood van de koningin "het einde van een tijdperk". "Australische harten gaan uit naar de burgers van het Verenigde Koninkrijk die vandaag rouwen, wetende dat ze het gevoel hebben dat ze een deel hebben verloren van wat hun natie heel maakt", zei Albanese.

  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern reageert "met grote droefheid" op de dood van koningin Elizabeth. Ardern werd vrijdag om 04.50 uur (lokale tijd) wakker gemaakt door een politieagent die een met een zaklamp in haar kamer scheen. "Ik wist wat dat betekende", aldus Ardern, die in een persconferentie verder benadrukte dat de laatste dagen van Elizabeth goed lieten zien wat voor persoon ze was. "Tot het einde bleef ze werken, haar toewijding aan haar rol is altijd zonder twijfel geweest."

  India

  De Indiase premier Narendra Modi laat weten "gepijnigd" te zijn door de dood van de koningin. Volgens Modi was ze een toonbeeld van "waardigheid en fatsoen". Modi memoreert aan een ontmoeting met de Britse vorst, waarin Elizabeth een zakdoek liet zien die ze had gekregen op haar bruiloft van de Indiase onafhankelijkheidsstrijder Mahatma Gandhi. "Ik zal dat gebaar altijd koesteren", schrijft hij op Twitter.

  Canada, Australië, India en Nieuw-Zeeland maken deel uit van de Gemenebest van Naties, waarvan de Britse vorst het officiële staatshoofd is. Veel van de landen van het Gemenebest zijn voormalig koloniën van het Verenigd Koninkrijk.

  REUTERS - Koningin Elizabeth en de Canadese premier Justin Trudeau begin dit jaar.
 45. 21:38 8-9-2022

  Spaanse koning gaat Elizabeth ‘heel erg missen’

  Koning Felipe heeft in navolging van vele andere Europese koningshuizen een bericht naar koning Charles. De Spaanse vorst zegt diepbedroefd te zijn en biedt namens zijn familie, de Spaanse regering en al zijn landgenoten zijn condoleances aan. Jullie zijn allemaal in onze harten en gedachten. We zullen haar heel erg missen.” (ANP)


  EPA - De Spaanse koning Felipe VI, Elizabeth en op de achtergrond prins Philip.
 46. 21:11 8-9-2022

  Biden gedenkt ‘waardige en standvastige staatsvrouw’

  "Koningin Elizabeth was meer dan een monarch. Ze definieerde een tijdperk." Dat laat de Amerikaanse president Joe Biden weten over "de staatsvrouw van ongeëvenaarde waardigheid en standvastigheid, die de fundamentele alliantie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten verdiepte".

  Elizabeth ontmoette in haar leven veertien Amerikaanse presidenten. "Vandaag zijn de gedachten en gebeden van mensen in de hele Verenigde Staten bij de mensen van het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest in hun verdriet", aldus Biden en zijn vrouw Jill in een verklaring. "We betuigen ons diepste medeleven aan de koninklijke familie." 

  "In een wereld van constante verandering was ze een stabiele aanwezigheid en een bron van troost en trots voor generaties Britten, onder wie velen die hun land nooit zonder haar hebben gekend", vervolgt Biden. "Door vriendschap en respect te tonen aan nieuwe onafhankelijke naties over de hele wereld, verhief ze de zaak van vrijheid en koesterde ze duurzame banden die hielpen het Gemenebest, waar ze zo veel van hield, te versterken tot een gemeenschap die vrede en gedeelde waarden bevordert."

  De Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, staat in een verklaring stil bij wat voormalig president George H.W. Bush in 1991 over de koningin zei, namelijk dat zij "een vriend is van de vrijheid zolang wij ons kunnen herinneren". "Op de laatste dag van haar lange en volle leven voelt het passend dat landen van over de hele wereld zich opnieuw verenigen ter verdediging van de internationale orde die zij zo vurig heeft gesteund tijdens haar decennia als koningin", aldus Austin.(ANP)

  Reuters - Elizabeth met de Amerikaanse president Joe Biden. Links zijn vrouw Jill.
 47. 21:02 8-9-2022

  Centrale bank: Biljetten met gezicht van Elizabeth blijven geldig

  Medewerkers van de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk betuigen hun diepste medeleven aan de Britse koninklijke familie. Voor de meesten van ons is Elizabeth het enige staatshoofd dat we ooit hebben gekend, en ze zal worden herinnerd als inspirerend figuur voor ons land en de Gemenebest, zegt gouverneur Andrew Bailey van de Bank of England.

  De centrale bank benadrukt dat bankbiljetten met de beeltenis van Elizabeth een wettig betaalmiddel blijven. Verdere mededelingen over bestaande bankbiljetten van de Bank of England worden gedaan na afloop van de periode van rouw, staat in een verklaring op de website van de bank. (ANP)


  Reuters
 48. 20:49 8-9-2022

  Noorse koning Harald: Gedachten bij Charles en familie

  De Noorse koning Harald en zijn familie zijn donderdag in gedachten bij de nieuwe Britse koning Charles en zijn familie. Dat laat het Noorse hof donderdag weten. 

  “Onze gedachten gaan uit naar Zijne Majesteit de Koning en de naaste familie bij het overlijden van koningin Elizabeth”, laat het hof namens de Noorse koninklijke familie weten. “Een eeuw lang heeft de koningin zich gewijd aan haar werk en vergezelde ze het Britse volk langs vreugde en verdriet, in goede en slechte tijden. Ons medeleven gaat ook uit naar het Britse volk.”

  Het Noorse hof laat verder weten dat koning Harald heeft besloten dat zowel vrijdag als op de dag van de begrafenis de vlag halfstok zal worden gehesen vanaf het balkon van het paleis. (ANP)

  Reuters - Vnlr: Koning Harald van Noorwegen, Camilla, prins Charles, en koningin Sonja van Noorwegen tijdens een concert in Bergen, in 2012.
 49. 20:36 8-9-2022

  Koning Charles: We rouwen om gekoesterde vorst en geliefde moeder

  De familie van koningin Elizabeth rouwt om een ‘gekoesterde vorst en een geliefde moeder’. In een verklaring laat haar zoon Charles weten dat het overlijden van zijn moeder ‘een moment van het grootste verdriet’ is.

  “We rouwen diep om het overlijden van een geliefde vorst en een zeer geliefde moeder. Ik weet dat haar verlies diep gevoeld zal worden in het hele land, het rijk en de Gemenebest, en door talloze mensen over de hele wereld”, schrijft hij. “Tijdens deze periode van rouw en verandering worden mijn familie en ik gesteund en getroost door het respect en de genegenheid waarmee de koningin zo werd geliefd.” 

  Charles gaat voortaan door het leven als koning Charles III. Dat heeft Clarence House donderdagavond laten weten. Door het overlijden van zijn moeder is Charles automatisch koning geworden. (ANP)

  AP - Elizabeth en Charles in 2014.
 50. 20:33 8-9-2022

  Premier Truss: We zijn ondersteboven

  De Britse premier Liz Truss, die dinsdag in deze functie werd aangesteld door Elizabeth II, heeft bedroefd gereageerd. “We zijn allemaal ondersteboven door de dood van Queen Elizabeth. Ons land is gegroeid en tot bloei gekomen onder haar. Zij was de rots waarop het moderne Groot-Brittannië werd gebouwd. Het is een grote schok voor het volk en de wereld. Haar geest zal blijven”, zei Truss in een toespraak op televisie.

  AFP - Twee dagen voor haar ontving Elizabeth haar zoveelste staatshoofd in bijna zeventig jaar regeren: Liz Truss.
 51. 20:31 8-9-2022

  Premier Noord-Ierland: Elizabeth was bron van kracht en inspiratie

  Koningin Elizabeth was ‘het fundament van onze natie’ en een ‘constante bron van kracht en inspiratie’, meldde de demissionaire Noord-Ierse premier Paul Givan. Hij is lid van de pro-Britse partij DUP. Die wil dat Noord-Ierland onderdeel van het Verenigd Koninkrijk blijft.

  Givan prijst het ‘leven gewijd aan publieke dienstbaarheid’ van de koningin. Hij voegt eraan toe: ‘Onze harten zijn zwaar, maar we zullen altijd dankbaar zijn dat we in de gouden tijd van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II hebben geleefd.’ (ANP)

 52. 20:29 8-9-2022

  Ierland betuigt medeleven aan Charles

  De regering van Ierland betuigt haar diepste medeleven aan de Britse koning Charles. Ook leven de Ieren mee met de koninklijke familie, de Britse regering en het Britse volk die ‘hun geliefde monarch’ hebben verloren, meldt de Ierse premier Micheál Martin in een verklaring.

  “Haar plichtsbetrachting en openbare dienst waren vanzelfsprekend en haar wijsheid en ervaring werkelijk uniek. Haar staatsbezoek aan Ierland in 2011 betekende een cruciale stap in de normalisering van de betrekkingen met onze naaste buur.” (ANP)

 53. 20:28 8-9-2022

  Schotse premier: Diep triest moment voor Verenigd Koninkrijk

  De dood van koningin Elizabeth is “een diep triest moment voor het Verenigd Koninkrijk, het Gemenebest en de wereld”, zei de Schotse leider Nicola Sturgeon, die overigens pleit voor de onafhankelijkheid van Schotland. “Haar leven was er een van buitengewone toewijding en dienstbaarheid. Namens de bevolking van Schotland betuig ik mijn diepste medeleven aan de koning en de koninklijke familie.” (ANP)

  EPA - Elizabeth en premier Sturgeon van Schotland in 2015.
 54. 20:26 8-9-2022

  Trudeau ‘met pijn in het hart’ vernomen van dood Elizabeth

  De Canadese premier Justin Trudeau laat weten ‘met pijn in het hart’ te hebben vernomen van het ‘overlijden van de langst regerende soeverein van Canada, Hare Majesteit Koningin Elizabeth II’. ‘Ze was een constante aanwezigheid in ons leven - en haar dienstbaarheid aan de Canadezen zal voor altijd een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van ons land blijven’, aldus de premier op Twitter.

  Volgens Trudeau zullen Canadezen zich de ‘de wijsheid, het medeleven en de warmte van de koningin herinneren en koesteren’. De Britse vorst is nog altijd het officiële staatshoofd van Canada. (ANP)

  Brunopress - In maart ontving Elizabeth de Canadese premier nog op Windsor Castle.
 55. 20:24 8-9-2022

  Zelenski: Diep verdriet door onherstelbaar verlies

  De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat hij ‘met diep verdriet’ heeft gehoord dat de Britse koningin Elizabeth is overleden. ‘Namens het Oekraïense volk brengen wij ons oprechte medeleven over aan de Britse koninklijke familie, het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest om dit onherstelbare verlies. Onze gedachten en gebeden zijn bij jullie’, meldt de president van het door een oorlog verscheurde land op Twitter. (ANP)

 56. 20:23 8-9-2022

  Macron: Elizabeth belichaamde Britse eenheid

  De Franse president Emmanuel Macron heeft donderdagavond via Twitter verklaard dat hij vindt dat koningin Elizabeth de continuïteit en de eenheid van de Britse natie belichaamde gedurende meer dan zeventig jaar. ‘Ik herinner me haar als een vriendin van Frankrijk, een aardige koningin die een blijvende indruk heeft achtergelaten op haar land en haar eeuw’, aldus Macron. (ANP)

 57. 20:22 8-9-2022

  EU-president Michel eert ‘Elizabeth de Standvastige’

  EU-president Charles Michel laat weten dat hij meeleeft met de Britse koninklijke familie. De Belgische oud-premier noemt haar ‘Elizabeth de Standvastige’ en zegt dat ze “nooit heeft nagelaten om ons met haar dienstbaarheid en toewijding het belang van aanhoudende waarden te laten zien in de moderne wereld”. (ANP)

  AP - Vorig jaar juni poseerde de koningin met, onder anderen, de leiders van de G7-landen. Achteraan: Ursula von der Leyen (Europese Commissie), Yoshihide Suga (Japan), Justin Trudeau (Canada), Mario Draghi (Italië), Charles Michel (Europese Raad). Vooraan: Angela Merkel (Duitsland), Emmanuel Macron (Frankrijk), Boris Johnson (VK) en Joe Biden (VS).
 58. 20:05 8-9-2022

  Koningspaar is Elizabeth ‘intens dankbaar’ voor vriendschap

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn koningin Elizabeth intens dankbaar voor de hechte vriendschap waaraan koningin Elizabeth zon onvergetelijke bijdrage heeft geleverd. Dat laten het koningspaar en prinses Beatrix weten in een verklaring. Koningin Elizabeth overleed donderdag op 96-jarige leeftijd.

  Met diep respect en grote affectie gedenken wij koningin Elizabeth II. Standvastig en wijs stelde zij haar lange leven in dienst van het Britse volk. Wij voelen ons sterk verbonden met het Verenigd Koninkrijk en met de Koninklijke Familie en delen in hun verdriet, luidt het statement van de Nederlandse koninklijke familie.

  Elizabeth was toen ze stierf bij haar kinderen Charles, Edward, Andrew en Anne. Ook haar kleinkinderen William en Harry waren bij haar. (ANP) 

  Reuters - Vlnr: koningin Maxima, koning Willem-Alexander, koningin Elizabeth, kroonprins Charles en zijn vrouw Camilla tijdens een staatsbanket in Buckingham Palace in 2018.
 59. 20:02 8-9-2022

  Rutte: Elizabeth was baken van rust en stabiliteit

  Premier Mark Rutte roemt de overleden Britse koningin Elizabeth om haar baken van rust en stabiliteit voor haar land en de wereld. Namens het kabinet heeft Rutte diepe gevoelens van medeleven overgebracht aan de nieuwe premier Liz Truss.

  De baken van rust en stabiliteit was er altijd, hoe hoog de golven van de geschiedenis soms ook waren, schrijft Rutte in een verklaring. (ANP)


The Union Flag above Buckingham Palace in central London is flown at half mast following the announcement of the death of Queen Elizabeth II. Picture date: Thursday September 8, 2022. Beeld Brunopress
The Union Flag above Buckingham Palace in central London is flown at half mast following the announcement of the death of Queen Elizabeth II. Picture date: Thursday September 8, 2022.Beeld Brunopress

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden