Fossiel

Kipachtige dino zorgt voor strijd tussen Duitse en Braziliaanse paleontologen

De Ubirajara jubatus Beeld
De Ubirajara jubatus

Een dinosaurusfossiel van zo’n 110 miljoen jaar oud uit Brazilië heeft gezorgd voor internationaal wetenschappelijk geruzie.

Wies Ubags

De Ubirajara jubatus is zo groot als een kip, en heeft een verentooi die paleontologen in vervoering brengt. De fossiele resten van het 110 miljoen jaar oude beest werden gevonden in het noordoosten van Brazilië, in het Basin van Araripe, een rotsachtige streek die bekendstaat om de grote hoeveelheid fossielen die ze herbergt.

Daar ligt Ubirajara al een tijdje niet meer: het fossiel is te vinden in het Staatsmuseum voor Natuurhistorie SMNK in de Duitse stad Karlsruhe. Maar Braziliaanse wetenschappers beschuldigen hun Duitse collega’s ervan Ubirajara jubatus op onrechtmatige wijze het land uit te hebben gesmokkeld. Oftewel: de kipachtige dino is gewoon gestolen.

De discussie laaide vorig jaar in alle hevigheid op, toen Ubirajara jubatus in het tijdschrift voor paleontologen Cretaceous Research omschreven werd door een groep wetenschappers, onder wie Eberhard Frey, curator van het Staatsmuseum voor Natuurhistorie in Karlsruhe. Frey zou in 1995 toestemming hebben gevraagd aan de Braziliaanse autoriteiten voor het meenemen van twee dozen met fossiele resten zonder enige commerciële waarde, om die in Duitsland te onderzoeken. De Duitsers beweren dat Ubirajara in die doos zat en dat ze dus toestemming hadden.

Strijden met de wet in de hand

De Brazilianen geloven er geen snars van, want op geen enkele manier is volgens hen te bewijzen dat Uburajara in een van die dozen zat. De zaak liep zo hoog op dat Cretaceous Research in september besloot om de publicatie van eind vorig jaar terug te trekken. Maar paleontologen van de Federale Universiteit van Rio Grande do Norte vrezen dat curator Eberhard Frey het er niet bij zal laten zitten en de Duitse wet zal aanvoeren om het artikel te herplaatsen.

De Brazilianen voeren sindsdien een campagne om hun dinokip terug te krijgen. In eerste instantie hield de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, waar Karlsruhe deel van uitmaakt, de poot stijf: Ubirajara is van de Duitsers. Maar onlangs werd bekend dat het ministerie van wetenschap, onderzoek en kunst van de deelstaat nu toch onderzoekt of het fossiel op rechtmatige wijze in Karlsruhe terecht is gekomen. Volgens de Braziliaanse krant O Povo (Het Volk) heeft het fossiel mogelijk niet in de dozen van 1995 gezeten, maar is het in 2006 door een private onderneming geëxporteerd uit Brazilië en in 2009 verkocht aan het museum in Karlsruhe.

Juridische stappen worden inmiddels niet uitgesloten en zo is de kans groter geworden dat de dino met de bijzondere veren alsnog naar Brazilië terugkeert.

Lees ook:

Fossiel ei ‘uitgebroed’: dinojong krulde zich op als een vogelembryo

De oviraptor, een tweevoetige dino, toont zich een ware voorvader van de huidige vogels, in het ei al.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden