Noord-Korea

Kim slaat positieve toon aan tegen Zuid-Korea

Kim Jong-un spreekt het Noord-Koreaanse parlement toe Beeld via REUTERS
Kim Jong-un spreekt het Noord-Koreaanse parlement toeBeeld via REUTERS

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un staat weer open voor dialoog met Zuid-Korea. Wat wil hij daarmee bereiken?

Gijs Moes

Kim Jong-un staat open voor gesprekken met Zuid-Korea, via een speciale telefoonlijn tussen de buurlanden. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider donderdag gezegd tijdens een bijeenkomst van het parlement van de communistische dictatuur. De telefoonverbinding, die in augustus door het noorden was verbroken, wordt volgens Kim begin oktober hersteld.

Met nieuwe gesprekken wil de leider van de communistische dictatuur bijdragen aan ‘duurzame vredesregeling op het Koreaanse schiereiland’, zo meldt het staatspersbureau in Pyongyang. “We hebben geen doel of reden om Zuid-Korea te provoceren en geen bedoeling om het schade te berokkenen”, zei Kim volgens staatspersbureau KCNA.

Noord- en Zuid-Korea zijn officieel nog altijd met elkaar in oorlog. Gesprekken tussen de twee landen zijn al veel vaker begonnen en weer gestaakt en ook het telefooncontact is eerder gestaakt en weer opgepakt. Een jaar geleden blies Pyongyang zelfs een kantoortje op in de gedemilitariseerde zone tussen de twee landen, dat juist bedoeld was voor overleg.

‘Waanvoorstelling’

Noord-Korea heeft de laatste tijd nieuw militair materieel getest, zoals een kruisvluchtwapen en een hypersonische raket, die zo snel vliegt dat de vijand die niet kan onderscheppen. Toch heeft het noorden geen kwade bedoelingen, zegt Kim. Van die ‘waanvoorstelling’ moet Zuid-Korea maar eens af.

Naast toenadering tot het zuiden had Kim juist harde woorden voor de Verenigde Staten, een bondgenoot van de regering in Seoul. Het Amerikaanse aanbod om de dialoog weer te openen, zelfs zonder voorwaarden vooraf, is volgens de Noord-Koreaanse leider ‘een truc die vijandige daden verbergt’.

In Seoul is voorzichtig positief gereageerd op Kims oproep aan Zuid-Korea. Het ministerie van eenwording, dat de betrekkingen met het noorden beheert, heeft zijn woorden verwelkomd. En dat gebeurde zonder de harde taal aan het adres van Amerika te veroordelen.

Eerste succesje

Met die reactie heeft Noord-Korea al een eerste succesje behaald. Kim is er immers veel aan gelegen om Zuid-Korea gunstig te stemmen, zodat dat land kan bemiddelen tussen Pyongyang en Washington. Daarbij zou het vooral moeten gaan om het verlichten van sancties van de VS en de Verenigde Naties, waar Noord-Korea zwaar onder lijdt.

Het moment van Kims boodschap aan het zuiden lijkt niet toevallig gekozen. De Zuid-Koreaanse president Moon is in 2017 aangetreden met de belofte dat hij zou zorgen voor ontspanning met Pyongyang. Daar is ruim vier jaar later, terwijl zijn termijn ten einde loopt, nog niets van terechtgekomen. Maar Moon wil graag afscheid nemen met een succes.

Zuid-Korea staat aan het begin van een lange politieke campagne op weg naar de presidentsverkiezing van maart 2022. In het sterk gepolariseerde land zal het waarschijnlijk weer gaan tussen een progressieve kandidaat die toenadering zoekt tot Noord-Korea en een conservatief die het leger wil versterken. Kim kan proberen deze politieke strijd te beïnvloeden en zo de verdeeldheid in Zuid-Korea aan te wakkeren.

Promotie voor de zus van Kim

De invloedrijke zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft promotie gemaakt. Staatspersbureau KCNA meldde dat Kim Yo-jong is toegetreden tot de Commissie voor Staatszaken, waarin de belangrijkste beleidsmakers van Noord-Korea zetelen. Negen commissieleden zijn volgens het staatsmedium vervangen.

Kim Yo-jong (34) geldt als een invloedrijk figuur binnen het dictatoriale regime. Ze verscheen meerdere keren naast haar broer, onder meer bij diens ontmoeting met de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump in 2018. Ook was ze dat jaar het gezicht van de Noord-Koreaanse delegatie bij de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea.

Kim verscheen in 2014 op het toneel en ze leek al snel een heel belangrijk persoon binnen de regerende Arbeiderspartij. Zuid-Koreaanse analisten bestempelden haar als de feitelijke ‘nummer twee’ van Noord-Korea. Maar sindsdien zijn er ook periodes geweest waarin weinig van haar werd vernomen.

Lees ook:

Wat Kim Jong-un moest doen om zich te bewijzen als leider van een stalinistische dictatuur

Hij intrigeert, de jonge Kim Jong-un. Twee boeken werpen nieuw licht op de dictator van Noord-Korea.

Wees niet te optimistisch over die Noord-Koreaanse vredeswens, zeggen experts

Er klinken geregeld positieve berichten vanuit Noord-Korea. Kenners waarschuwen echter voor te veel optimisme.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden