Noord-Korea

Kim Jong-un steekt hypersonische middelvinger op naar VS en buurlanden

Een Zuid-Koreaan loopt langs een nieuwsuitzending over de jongste lancering. Beeld Reuters
Een Zuid-Koreaan loopt langs een nieuwsuitzending over de jongste lancering.Beeld Reuters

Noord-Korea heeft een supersnelle raket getest. Leider Kim Jong-un laat zien dat hij militaire ontwikkeling belangrijker vindt dan het welzijn van de bevolking.

Gijs Moes

Na een vlucht van ruim zevenhonderd kilometer kwam een Noord-Koreaanse raket dinsdagochtend vroeg neer in de Japanse Zee. Dat gebeurt vaker, maar opmerkelijk was hier de korte duur van de vlucht. Binnen enkele minuten had de raket dit traject afgelegd, met een snelheid die door het Zuid-Koreaanse leger wordt geschat op tien keer die van het geluid – ruim 12.000 kilometer per uur.

Daarmee ging het, volgens de Zuid-Koreanen, om een zogeheten hypersonische raket. Die vliegen veel sneller dan de gebruikelijke ballistische wapens en bovendien in een veel lagere baan boven het aardoppervlak. Omdat deze raketten zo laag vliegen, kunnen ze pas laat opgemerkt worden door de radarsystemen van een mogelijke vijand. En omdat ze zo snel gaan, is er daarna bijzonder weinig tijd om nog te reageren.

Niet eerder vertoond

Noord-Korea lanceerde vorige week ook een hypersonische raket, en naar eigen zeggen in september vorig jaar ook al. Net zoals China vorige zomer deed. Maar tien keer de snelheid van het geluid, dat is – voor zover bekend – nog niet eerder vertoond.

“We schatten in dat deze raket geavanceerder is dan die Noord-Korea op 5 januari afschoot”, meldt de Zuid-Koreaanse legerleiding. Het lijkt erop dat Kim Jong-un, de Noord-Koreaanse leider, even duidelijk wilde maken waartoe hij en zijn militairen in staat zijn, nadat buitenlandse analisten hadden gezegd dat de proef van vorige week mislukt of maar half geslaagd was.

Nieuw schaakstuk tijdens onderhandelingen

De dreiging tegenover vijandige buurlanden, zoals Zuid-Korea en Japan, is met deze proef niet direct toegenomen. Die lagen al binnen het bereik van een flinke voorraad Noord-Koreaanse raketten, waaronder ook exemplaren met een nucleaire lading. En Noord-Korea heeft al eerder aangetoond dat het grondgebied van de grote vijand, de Verenigde Staten, ook onder vuur genomen kan worden.

Maar Kim en zijn regime laten met deze proef wel zien waartoe ze in staat zijn. De hypersonische raketten kunnen een nieuw schaakstuk zijn in onderhandelingen met de VS en hun bondgenoten. Dan moeten die eerst wel op gang komen.

Zuid-Korea wil graag praten en ook de VS hebben aangegeven daartoe bereid te zijn, onder voorwaarden. Maar Pyongyang houdt de boot tot nu toe af, Kim wil pas praten als de sancties zijn ingetrokken en de VS en Zuid-Korea stoppen met gezamenlijke militaire oefeningen.

Kim wil machtspositie versterken

Met onderhandelen heeft Noord-Korea genoeg te winnen. De bevolking heeft het heel zwaar door tegenvallende oogsten, economische sancties en gesloten grenzen vanwege de coronapandemie, en Kim heeft dat ook toegegeven. Maar voorlopig geeft hij voorrang aan de ontwikkeling van nieuwe wapens, hoe veel die ook kosten, om zijn machtspositie te versterken.

De VS, Japan en Zuid-Korea hebben de proef van dinsdag direct veroordeeld. Maandag overlegde de VN-Veiligheidsraad achter gesloten deuren over de Noord-Koreaanse proef van vorige week. Dat leverde geen veroordeling op, waarschijnlijk door tegenstand van Rusland en China.

Lees ook: China maakt een grote sprong: de hypersonische raket is klaar voor een nucleaire lading

De hypersonische raket van China gaat niet alleen vijf keer sneller dan het geluid, hij kan ook nog zelf een raket afvuren. De VS maken zich zorgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden