Noord-KoreaWapengekletter

Kim daagt Biden uit met grote militaire parade

Kim Jong-un groet de Noord-Koreaanse militairen tijdens de parade.  Beeld AFP
Kim Jong-un groet de Noord-Koreaanse militairen tijdens de parade.Beeld AFP

Trots toont Noord-Korea zijn militaire kracht. Zo weet de nieuwe Amerikaanse president gelijk met wie hij te maken heeft.

Met een grote militaire parade heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un donderdagavond duidelijk gemaakt dat ontwapening niet op zijn agenda staat. Zo gaf Kim ook een schot voor de boeg van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden: Noord-Korea blijft de macht van de Verenigde Staten uitdagen.

Een langeafstandsraket die vanaf een onderzeeër kan worden gelanceerd was een van de paradepaardjes. Zo’n raket kan vrijwel ongemerkt verplaatst worden, om vervolgens bij verrassing voor vijandelijke kust op te duiken. De bijbehorende onderzeeër heeft Noord-Korea nog niet gebouwd, maar volgens kenners wordt daaraan gewerkt.

Kim zelf was prominent aanwezig bij de parade in Pyongyang, gekleed in een lange leren jas en een zwarte bontmuts. Duizenden militairen trokken voorbij en er was een grote vuurwerkshow.

Een nieuwe langeafstandsraket die van een onderzeeër gelanceerd kan worden.  Beeld EPA
Een nieuwe langeafstandsraket die van een onderzeeër gelanceerd kan worden.Beeld EPA

Tijdens een congres van de Communistische Partij beloofde de leider vorige week maximale inspanningen om de Noord-Koreaanse kernwapens en raketten verder te verbeteren, als antwoord op de ‘Amerikaanse vijand’. De VS worden in Noord-Korea traditioneel afgeschilderd als het grote gevaar waartegen de communistische dictatuur zich wel moet wapenen.

Biden heeft Kim eerder een ‘boef’ genoemd en zijn voorganger Donald Trump ervan beschuldigd zoete broodjes te bakken met de Noord-Koreaanse leider, zonder daarvoor in ruil iets binnen te halen. Trump heeft twee keer een topontmoeting met Kim gehouden, met veel publiciteit omgeven maar zonder concrete resultaten.

Nieuwe proeven

De afgelopen jaren heeft Noord-Korea niet stilgezeten als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe wapens, bleek tijdens de parade. Proeven met raketten en kernwapens zijn wel enige tijd stopgezet, wellicht om Trump milder te stemmen. Maar volgens militaire experts zijn de Noord-Koreanen inmiddels zo ver met hun kernraketten dat nieuwe proeven niet meer dringend nodig zijn.

Kim heeft wel gezegd dat hij open staat voor nieuwe onderhandelingen met de Amerikanen. In Biden vindt hij echter een leider die niet klaarstaat om hem de hand te schudden. De Democraat zal het aan zijn diplomaten overlaten om harde afspraken te maken met Noord-Korea, voor hij zal instemmen met een ontmoeting. Het ligt voor de hand dat de nieuwe Amerikaanse regering als eerste zal inzetten op buitenlandse inspecties van het Noord-Koreaanse materieel.

Noord-Korea maakt ondertussen een economische crisis door, mede vanwege strenge internationale sancties waarin de VS het voortouw hebben genomen. Kim, die tijdens het congres toegaf dat het niet goed gaat met de economie, zou die sancties graag willen verlichten.

Lees ook:
Mijn logica: de Geweldige Leider Kim Jong-un vertelt

Kim Jong-un wordt vaak beschreven als een gevaarlijke gek. Maar is zijn optreden echt zo vreemd of is er logica in te ontdekken? Een kijkje in het hoofd van de ‘Geweldige Leider’ uit Pyongyang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden