Jimmie Akesson maakt een selfie op het vliegveld van Istanbul. Beeld AP
Jimmie Akesson maakt een selfie op het vliegveld van Istanbul.Beeld AP

Politiek

Kijk mij eens folderen in Turkije, twittert antimigratiepoliticus Jimmie Akesson

Jimmie Akessons stoel bleef leeg. Woensdag kwam in de Zweedse Riksdag de migratiecommissie bijeen, waar afgevaardigden van alle partijen hun voorstel zouden presenteren voor het toekomstige Zweedse migratiebestel. Maar de partijleider van de antimigratiepartij Zweden Democraten (SD) kwam niet opdagen. Akesson had juist koste wat het kost onderdeel willen zijn van de commissie, zodat hij de meer immigratiegezinde partijen tegen de schenen kon schoppen. En nu liet hij het afweten.

Hij bleek dringender zaken aan zijn hoofd te hebben. Via Twitter liet hij weten naar de Grieks-Turkse grensstad Edirne te zijn afgereisd, vergezeld van een foto van hemzelf met een stapel folders. Zo moest blijken dat hij pamfletten onder vluchtelingen aan het verspreiden was met de tekst: ‘Zweden is vol’. Getekend: het Zweedse volk en de Zweden Democraten.

De twitterende SD-kiezer vond het heerlijke symboolpolitiek. Andere fractievoorzitters waren er minder over te spreken. “Geen Zweeds politicus waardig”, verzuchtte Anders W. Jonsson van de Centrumpartij. Jonas Sjöstedt van de Linkse Partij gebruikte het woord ‘ellendig’ en Ebba Busch Thor van de christen-democraten verklaarde dat ‘een Zweeds politicus die folders uitdeelt aan de grens een nogal slecht figuur slaat naast een cynicus als Erdogan, die kwetsbare mensen inzet als een pion in een bordspel’. Wat haar betreft is dit onverantwoorde tijdsbesteding voor een beleidsmaker.

Burgers nemen aanstoot aan ondertekening

De ombudsman voor justitie en migratie liet weten ruim honderd klachten binnen te hebben gekregen van burgers die vooral aanstoot nemen aan het feit dat de folders waren ondertekend met ‘het Zweedse volk’. Welk Zweedse volk precies? Ons was toch immers niets gevraagd?

Akesson was niet de eerste partijleider die de afgelopen week langs digitale weg verkondigde dat Zweden geen migrant meer wil zien. Ook de Moderaten twitterden ‘Versterk de grenzen’, vergezeld van een foto van de partijleider in jagerstenue.

Erdogans besluit om de grens met Griekenland open te stellen heeft het migratiedebat in Zweden aangewakkerd. De partijen die immigratie willen indammen, staan in de rij om dit met de nodige poeha aan hun achterban te tonen. En als vertegenwoordiger van het volk doe je dat niet langer via het parlement, maar met een provocerende tekst en dito foto op internet. Hun boodschap is evenwel duidelijk: nooit meer terug naar 2016, het jaar waarin Zweden op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis meer dan 150.000 migranten binnenliet.

Lees ook:

Populisten in Zweden zijn geen sneu volk meer

De Zweden Democraten zijn ongekend populair. De anti-immigratiepartij groeit al zeven verkiezingen op rij. Bij de parlementsverkiezingen van 9 september kan de SD een van de grootste partijen worden. Wie zijn haar aanhangers en wat willen ze?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden