Thuisbezorgen

Ketchupzakjesschaarste drijft Amerikaanse restaurants tot wanhoop

Een Amerikaanse nachtmerrie: friet zonder ketchup. Beeld colorbox
Een Amerikaanse nachtmerrie: friet zonder ketchup.Beeld colorbox

Dat de productie van vaccins in deze tijden een behoorlijke uitdaging is, dat is bekend. Beduidend minder aandacht krijgen de logistieke problemen waar de pandemie ketchupfabrikanten voor stelt.

Toch zijn veel Amerikaanse restaurants de wanhoop nabij. Want friet zonder ketchup, daar kun je in de VS niet mee aankomen. En door de lockdown zijn veel restaurants gaan thuisbezorgen, waardoor ze ineens zeer veel kleine sachets nodig hebben, om bij iedere bestelling mee te leveren. Fabrikanten als Heinz slagen er niet in om die zakjes snel genoeg te produceren.

De Wall Street Journal bericht over een bar in Denver die de halvering van de inkomsten nog wel overleefde. “Maar dat het ketchupmerk dat ze al achttien jaar serveren op was, voelde als een emotionele slag.”

En waar is de overheid? Welnu, in Texas hebben beleidsmakers al lucht gekregen van de problematiek. “Verstrek alleen saus op verzoek”, staat daar sinds kort in de pandemierichtlijnen voor restaurants.

Lees ook:

Om verspilling tegen te gaan bedacht Anne Janssens een ketchup van Keniaanse tomaten

Bijna de helft van de vers geoogste tomaten in Kenia wordt weggegooid. Zonde vinden ze bij The Ketchup Project, dus maken ze er ketchup van.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden