VSBenoeming

Ketanji Brown Jackson kan eerste zwarte vrouw worden in Amerikaans Hooggerechtshof

Ketanji Brown Jackson luistert tijdens de verhoren in Washington, die moeten leiden tot haar benoeming als nieuw lid van het Hooggerechtshof. Beeld Getty Images
Ketanji Brown Jackson luistert tijdens de verhoren in Washington, die moeten leiden tot haar benoeming als nieuw lid van het Hooggerechtshof.Beeld Getty Images
Trouw Redactie Buitenland

In de Amerikaanse Senaat zijn maandag de verhoren begonnen van Ketanji Brown Jackson, die door president Biden is voorgedragen als nieuw lid van het Hooggerechtshof. Als ze benoemd wordt, zou ze de eerste zwarte vrouw worden die zitting neemt in het hoogste rechterlijke orgaan van de VS.

Dat zal waarschijnlijk ook gebeuren, aangezien de Democratische rijen gesloten blijven. Maar de Republikeinen maakten al duidelijk dat ze haar de komende dagen het vuur aan de schenen zullen leggen. De afgelopen jaren zijn benoemingen van rechters, vroeger vaak een hamerstuk, in Amerika uitgegroeid tot verhitte politieke spektakelstukken. Bij de benoeming op haar huidige positie, als federaal rechter, stemden slechts drie van de vijftig Republikeinse senatoren voor haar.

De benoeming zou weinig veranderen aan de ideologische samenstelling van het hof. Brown Jackson zou opperrechter Breyer vervangen, die met pensioen wil, en die net als Brown Jackson als progressief gold. Maar de benoemingen van de vorige president Trump zorgden ervoor dat de conservatieve rechters nu met 6-3 in de meerderheid zijn. Aangezien Trump relatief jonge rechters koos, zal die verhouding naar verwacht voorlopig niet heel erg veranderen.

Lees ook:
Republikeinse kiezers willen strijd zien bij benoeming Brown Jackson

De aandacht van politiek Washington zal zich maandag weer even naar binnen richten. Dan beginnen de hoorzittingen over de benoeming van Ketanji Brown Jackson tot lid van het Hooggerechtshof.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden