Kernwapens

Kernwapenverbod VN treedt in werking, zonder Nederlandse handtekening

Actievoerders bij vliegbasis Volkel demonstreerden vorige maand tegen kernwapens op de internationale dag voor de afschaffing van kernwapens.Beeld ANP

Sinds zaterdag hebben vijftig landen het internationale verdrag voor het verbod op kernwapens officieel goedgekeurd, waardoor het verdrag in werking treedt. Dat gebeurt over 90 dagen. De landen die het hebben bekrachtigd, hebben afgesproken om onder andere het gebruik, de ontwikkeling en de opslag van kernwapens te verbieden.

Honduras was het vijftigste land dat het VN-verdrag ratificeerde, nadat Jamaica en Nauru dat een dag eerder hadden gedaan. Nederland steunt het verdrag niet. Het is een publiek geheim dat op vliegbasis Volkel kernwapens opgeslagen liggen voor de Navo. Ook de grote kernmachten als de Verenigde Staten, Rusland en China zijn tegen het verdrag. 

‘Historische dag’

Desalniettemin spreekt het Internationale Comité van het Rode Kruis van een historische dag. “Vóór de goedkeuring van het verdrag waren kernwapens de enige massavernietigingswapens die niet onder een categorisch verbod vielen, zoals het verbod op biologische en chemische wapens, landmijnen en clustermunitie. Dit nieuwe verdrag vult daarmee een grote leemte in het internationaal recht”, aldus het Rode Kruis.

Ook de Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens (ICAN) reageert opgetogen. De organisatie stond aan de wieg van het verdrag en won daarvoor in 2017 de Nobelprijs voor de Vrede. “Dit is een nieuw hoofdstuk voor nucleaire ontwapening. Tientallen jaren van activisme hebben bereikt wat velen voor onmogelijk hielden: kernwapens zijn verboden”, aldus directeur ICAN-Beatrice Fihn.

Het Non-proliferatieverdrag uit 1968 is wel door bijna alle landen ondertekend en geratificeerd. Daarin wordt het bezit van kernwapens beperkt. Het kernwapenverbod gaat nog een stuk verder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden