Kenia

Keniaanse komiek eist met stunt meer lokale muziek op de radio

Eric Omondi (rechts). Beeld YouTube
Eric Omondi (rechts).Beeld YouTube

Niet 40, maar 75 procent lokale muziek op de Keniaanse radio en televisie: dat eist een Keniaanse komiek met een ludieke actie waar het hele land over praat.

Erik van Zwam

Kenia wordt overspoeld door Nigeriaanse afrobeat en Tanzaniaanse bongo flava. Maar eigen lokale muziek wordt er op de radio en televisie weinig gedraaid. En als Keniaanse artiesten wel te horen zijn, worden ze vaak niet betaald.

De Keniaanse komiek Eric Omondi besloot dat het welletjes was. Zes mannen in zwarte pakken, met hagelwitte overhemden en zwarte stropdassen, liepen eerder deze maand met een draagstoel naar het Keniaanse parlementsgebouw. Op de draagstoel stond een doorzichtige kooi van plexiglas, de deurtjes waren afgesloten met een ketting en slot. In de kooi zat Omondi in een feloranje overal. Een spandoek maakte zijn boodschap duidelijk: ‘Draai 75 procent Keniaans’.

De komiek dreigde in hongerstaking te gaan totdat het parlement zou debatteren over de verhoging van de wettelijke verplichte norm van 40 procent Keniaanse lokale muziek naar 75 procent op radio en televisie. Ook eist hij dat piraterij door mediahuizen harder wordt aangepakt. Momenteel zou over slechts 20 procent van alle Keniaanse muziek die te horen is auteursrechten worden betaald.

Zijn actie trok veel aandacht. Camera’s en microfoons zwermden dagenlang om de glazen kooi. Volksvertegenwoordigers kwamen met hem praten. Een aantal van hen, onder wie John Kiarie, vroeger ook een cabaretier, beloofde een debat over de wetgeving met betrekking tot het verplichte percentage lokale muziek op Keniaanse stations. Omondi had zijn doel bereikt, liet zich ontketenen en stapte welgemoed uit zijn minuscule verblijf.

Problemen

Kenia sprak weer over Keniaanse muziek, maar ook over de problemen van de lokale songs. Ze missen de beat en de poëtische teksten van Afrikaanse nummers uit het buitenland, zo klinkt het. Natuurlijk zijn er wel lokale artiesten die het grote publiek kunnen bekoren, maar veel muziek raakt luisteraars en kijkers te weinig. Keniaanse artiesten moeten meer durven om te concurreren met hun collega’s uit het buitenland.

Bazen van radiostations en televisiezenders klagen dat hun omzet ontoereikend is om artiesten normaal te betalen. Met andere woorden: muziek uit Nigeria, Zuid-Afrika en Tanzania wordt ook illegaal gedraaid en de componisten en muzikanten krijgen hiervoor evenmin betaald.

Toch is Eric Omondi vooralsnog tevreden met het resultaat van zijn actie. Hij is het gesprek van de dag, en het parlement gaat zich over de wet buigen voor een groter aandeel lokale muziek. Maar daarmee zijn ze nog niet van de komiek af. In november vorig jaar bestormde hij het parlementsgebouw met dezelfde eis. Hij werd toen gearresteerd. Maar Omondi schrikt niet terug voor meer stunts om zijn eis in de toekomst kracht bij te zetten.

Lees ook:

De Congolese rumba als het geluid van de vrijheid.

Vijftig jaar na de onafhankelijkheid van een groot deel van het continent is Afrikaanse muziek invloedrijker dan ooit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden