Coronamaatregelen

Keihard rapport maakt korte metten met het Engelse testbeleid

Een man geeft per mobiel zijn gegevens op voor een coronatest in Portsmouth.  Beeld Getty Images
Een man geeft per mobiel zijn gegevens op voor een coronatest in Portsmouth.Beeld Getty Images

‘Ongelooflijk’ noemt de Britse overheidscommissie die toezicht houdt op de besteding van overheidsgeld het bedrag dat gemoeid ging met het testen en opsporen van coronapatiënten in het land. Maar liefst 37 miljard pond werd eraan besteed.

De reden was duidelijk: met een goede test- en tracestructuur, zei de regering, zou een landelijke lockdown kunnen worden vermeden. Inmiddels is duidelijk dat dat is mislukt. Twee lockdowns maar liefst waren er nodig na de instelling van het beleid.

Het rapport dat de commissie deze week uitbracht is snoeihard. Ze vond geen bewijs dat de grootschalige inzet op testen ook maar enigszins effectief is geweest. Ook is het is niet duidelijk of de bijdrage van het test- en opsporingsbeleid aan de pandemiebestrijding in verhouding was met de ‘ongelooflijke’ kosten.

Tussen mei 2020 en januari 2021 nam het aantal dagelijkse coronatesten van 100.000 toe naar 800.000. In die tijd werden 2,5 miljoen mensen positief getest en werd aan 4,5 miljoen contacten van deze mensen verteld dat ze in quarantaine moesten gaan.

Maar het verloop van de pandemie in het Verenigd Koninkrijk was desondanks behoorlijk ernstig. Veel besmettingen werden gemist en nog meer mensen bleven niet thuis. Tot op de dag van vandaag worden er bovendien dagelijks adviseurs à 1000 pond per dag ingezet die het haperende test- en traceerbeleid moeten verbeteren.

Meg Hillier, de commissievoorzitter, zei: “Het bedrag dat het heeft gekost is meer dan het jaarbudget voor het ministerie van transport. Toch is er geen bewijs van de effectiviteit van de inzet van dit geld. Het wordt hoog tijd dat duidelijk wordt wat de waarde is van deze onbeschrijflijke besteding van belastinggeld.”

Lees ook:

Column: Kan het erger? Ja, kijk maar naar Engeland

ls je wil weten of het ook erger kan, kun je vaak naar Engeland kijken. Dat geldt voor van alles en nog wat: voor de groeiende kloof tussen arm en rijk, voor het tekort aan verpleegkundigen, voor de groei van het populisme. Het geldt ook voor tracken en tracen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden