Oorlog in Oekraïne

Kazachstan keert Poetin opnieuw de rug toe

Russische troepen bij de ceremonie ter beëindiging van hun aanwezigheid in Kazachstan.  Beeld AFP
Russische troepen bij de ceremonie ter beëindiging van hun aanwezigheid in Kazachstan.Beeld AFP

De regering in Kazachstan weigert de uitslag van de nep-referenda in Oost- en Zuid-Oekraïne te erkennen. Het is het zoveelste teken dat Poetin de grip op traditionele bondgenoten verliest.

Jarron Kamphorst

De steun voor Poetins oorlog in wat het Kremlin als de traditionele Russische ‘achtertuin’ beschouwt, brokkelt steeds verder af. Maandag liet het ministerie van buitenlandse zaken van Kazachstan weten de uitkomst van de schijnreferenda die momenteel in Zuid- en Oost-Oekraïne worden gehouden niet te erkennen. Het ministerie in Astana stelde in een verklaring dat de Centraal-Aziatische republiek de ‘territoriale integriteit’ en ‘soevereiniteit’ van landen respecteert en de referenda dus niet als legaal beschouwt.

In de gedeeltelijke bezette regio’s Cherson, Zaporizja, Loegansk en Donetsk zijn sinds afgelopen vrijdag tot en met dinsdag referenda aan de gang die Rusland een voorwendsel moeten bieden om de regio’s te annexeren.

Bondgenoten keren zich van Kremlin af

Dat Kazachstan zich nu tegen die gang van zaken uitspreekt, is het zoveelste teken dat Poetin op het internationale toneel steeds meer alleen komt te staan en dat zelfs traditionele bondgenoten en voormalige Sovjetrepublieken zich van het Kremlin afkeren. Poetin stuurde begin dit jaar nog troepen naar Kazachstan om een einde te maken aan een volksopstand ter plaatse.

De Kazachse president Kassim-Jomart Tokajev bedankte Poetin destijds voor die steun, maar viel zijn bondgenoot enkele maanden later publiekelijk af tijdens een bezoek aan Rusland toen hij weigerde de onafhankelijkheid te erkennen van de zelfverklaarde republieken Loegansk en Donetsk in Oost-Oekraïne.

Lees ook:

Het dreigen met kernwapens kost Poetin internationale steun

De Russische president Poetin kiest voor de vlucht naar voren, roept nieuwe soldaten op en dreigt met kernwapens. Daarmee verliest hij internationaal juist steun.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden