De nieuwe bondskanselier van OostenrijkProfiel

Karl Nehammer is een hardliner die als puber al flyerde voor de conservatieve ÖVP

Karl Nehammer is de nieuwe bondskanselier van Oostenrijk. Beeld REUTERS
Karl Nehammer is de nieuwe bondskanselier van Oostenrijk.Beeld REUTERS

Oostenrijk heeft alweer een nieuwe bondskanselier. Karl Nehammer neemt het stokje over van Alexander Schallenberg die pas sinds oktober in functie was.

Roos van Hennekeler

Het Oostenrijkse bondskanselierschap werd in de afgelopen periode vergeleken met een draaideur, een drive-in en een stoelendans. Het Alpenland zag in slechts twee maanden tijd maar liefst drie verschillende kanseliers de Hofburg binnenlopen.

Maandag werd kanselier nummer drie, voormalig minister van binnenlandse zaken Karl Nehammer, beëdigd. Zijn voorganger Alexander Schallenberg was aangesteld toen ex-kanselier Sebastian Kurz in oktober in een schandaal verwikkeld raakte en er een onderzoek naar hem en zijn bondgenoten werd ingesteld. Onder druk van coalitiepartner Die Grünen trad Kurz toen terug als kanselier en nam Schallenberg het landsbestuur over. Kurz bleef wel in functie als leider van zijn partij, de ÖVP.

Drie tienermeisjes uitgezet

Maar toen Kurz vorige week aankondigde dat hij ook als partijleider terugtrad – en de politiek zelfs helemaal achter zich zou gaan laten – liet Schallenberg een dag later weten dat hij de positie van partijleider niet ambieert. Hij voegde daaraan toe dat volgens hem de partijleider en kanselier één en dezelfde persoon zou moeten zijn.

Dat werd dus Nehammer: een echte ÖVP’er die naar verluidt op zijn veertiende al op straat flyerde voor de conservatieve partij, en wiens vrouw Katharina ook ÖVP-lid is; zij werd begin 2020 aangesteld als woordvoerder voor het ministerie van defensie.

Nehammer staat in Oostenrijk vooral bekend om zijn harde standpunten op het gebied van immigratie, in lijn met die van Kurz. Zijn ministerie werd begin dit jaar zwaar bekritiseerd nadat drie tienermeisjes – die gezien werden als goed geïntegreerd – uitgezet werden naar Georgië en Armenië. Nehammer schaarde zich ondanks de kritiek achter zijn ministerie: hij stelde dat de ouders van de meisjes verantwoordelijk waren voor het drama, aangezien zij volgens hem het asielsysteem misbruikten.

Grote protesten in Wenen

Na zijn aantreden voerde Nehammer maandag ook gelijk een aantal veranderingen in zijn kabinet door. De president van Oostenrijk, Alexander van der Bellen, lijkt niet al te blij met al het geschuif en gewissel – in een tijd waarin zijn land toch al geteisterd wordt door onrust. Oostenrijk is diep verdeeld over de manier waarop omgegaan wordt met de coronacrisis. De onlangs aangekondigde vaccinatieplicht leidde tot grote protesten in Wenen, die op sommige plekken uitmondden in geweld.

“Als de partij met de meeste stemmen mag de ÖVP natuurlijk zelf beslissen wie het nomineert en voorstelt voor ministeriële banen”, zei Van der Bellen in een toespraak tot de bevolking. “Maar ze moet zich ook bewust zijn van het feit dat dit gaat om het invullen van de allerhoogste functies van dit land – en niet slechts om partijlogica.”

Lees ook:

Hoe Oostenrijk in een paar decennia zijn onschuld verloor

Oostenrijk is in de ban van politieke intriges, net nu, met de komst van Sebastian Kurz, een nieuwe politieke tijd leek aangebroken. Zijn val is exemplarisch voor het verval van het ooit zo vredige land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden