null Beeld RV
Beeld RV

Rondje EuropaItalië

Kan het beroemde songfestival in San Remo doorgaan mét publiek?

De organisatie van het beroemde Festival van San Remo wil het evenement gewoon door laten gaan, mét publiek. De minister van cultuur wil daar een stukje voor steken.

Pauline Valkenet

Terwijl de voorbereidingen voor het jaarlijkse liedjesfestival van San Remo in volle gang zijn, heeft de Italiaanse minister van cultuur ineens vraagtekens gezet bij de glamourhappening die begin maart vijf avonden lang live op televisie moet zijn. Dario Franceschini wil niet dat er in Teatro Ariston, waar de artiesten begeleid door een orkest hun ding doen, publiek aanwezig zal zijn.

De minister twitterde vorige week: “Het Ariston is een theater als elk ander en dus zal het publiek – betalend, gratis of bestaande uit figuranten – daar pas kunnen terugkeren wanneer dat voor alle theaters en bioscopen is toegestaan. Laten we hopen zo gauw mogelijk.”

Beng! Die had Amadeus, presentator en artistiek directeur van het festival, niet zien aankomen. Hij reageerde geïrriteerd, door te zeggen dat dit songfestival écht niet zonder publiek kan en dat hij zijn handen ervan aftrekt als het toch zover komt.

Andrea Bocelli, die eerder dit jaar optrad in een vanwege het coronavirus lege Dom van Milaan, brak in 1994 door op het festival van San Remo.  Beeld EPA
Andrea Bocelli, die eerder dit jaar optrad in een vanwege het coronavirus lege Dom van Milaan, brak in 1994 door op het festival van San Remo.Beeld EPA

Discussie barst los

Op alle mogelijke media barstte de discussie los. Kan deze beroemde zangwedstrijd, waar sterren als Eros Ramazzotti en Andrea Bocelli zijn doorgebroken en waar de mooiste vrouwen in de prachtigste jurken het toneel sieren, worden gehouden zonder publiek?

Nee-schudder Amadeus kreeg bijval van veel bekende zangers. Zo verklaarde Mario Biondi (‘de Italiaanse Barry White’): “Een artiest heeft het nodig om publiek voor zich te zien, dat helpt om beter te zingen.”

Maar acteurs en regisseurs uit de theaterwereld roerden zich ook en verbaasden zich erover dat San Remo in tijden van corona überhaupt plaatsvindt. Ze vinden het oneerlijk en getuigend van een gebrek aan respect voor hun beroepsgroep dat Teatro Ariston wél open mag terwijl alle andere theaters in het land dicht moeten blijven.

Een televisiestudio, geen theater

Bij publieke omroep RAI, die het altijd goed bekeken festival uitzendt en er tientallen miljoenen aan reclameopbrengsten mee verdient, zien ze dat anders. Teatro Ariston, zeggen de directeuren, is in dit geval geen theater maar een televisiestudio. En tv-programma’s met publiek – dat ver genoeg uit elkaar zit – zijn toegestaan en dus kan San Remo gewoon doorgaan.

De burgemeester van de badplaats aan de Italiaanse Rivièra gooide er wat extra drama tegenaan: “2020 was voor onze stad economisch gezien rampzalig. Als het festival met haar tienduizenden bezoekers niet doorgaat, gaat de gemeente failliet.”

Het wachten is op het oordeel van het Italiaanse OMT, dat deze week bepaalt of San Remo kan doorgaan en zo ja, hoe. Ondertussen is al een oplossing geopperd: selecteer het publiek door middel van een loting onder het medisch personeel dat is gevaccineerd en beloon de uitverkorenen met een avond topentertainment voor al hun mooie werk.

Lees ook: Mahmood wint zangwedstrijd maar is niet Italiaans genoeg

Er is ieder jaar één week waarin de Italianen nóg meer dan gewoonlijk op zichzelf gericht zijn. Ze kijken dan met z’n allen naar Het Festival van het Italiaanse lied in San Remo.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden