ReportageHessen

Kamperende activisten in het Dannenröderbos plaatsen de Groenen voor een duivels dilemma

Activisten hangen in de bomen om de opmars van de politie te vertragen.  Beeld DPA
Activisten hangen in de bomen om de opmars van de politie te vertragen.Beeld DPA

Een bos moet wijken in de Duitse deelstaat Hessen om plaats te maken voor een nieuwe snelweg. Het blijkt een duivels dilemma voor de Groenen.

Kim Deen

In het Dannenröderbos probeert het Duitse wegenbouwbedrijf Deges zich een weg door het bos te zagen. Dwars door de gigantische eiken- en beukenbomen, sommige driehonderd jaar oud, wordt een snelweg aangelegd die Kassel en Frankfurt moet verbinden. Toch verraden de hoge hekken met prikkeldraad om het project, de felle lampen in de nacht en de aanwezigheid van honderden agenten, dat dit niet zo makkelijk gaat.

Duitse klimaatactivisten verzetten zich als guerrilla’s in het bos. Meer dan een jaar geleden begonnen zij hier boomhutten te bouwen, vakkundige constructies in de boomtoppen, vaak wel twintig meter hoog. Barricades van boomstronken blokkeren bospaden. De strijd brak twee weken geleden echt los. Dagelijks bezetten agenten een stuk bos om te kappen en proberen zij de activisten met hijskranen te verwijderen. Een kat en muisspel.

Strijd tegen de verwoesting van de natuur

Friederike Habermann wordt door agenten weggeduwd als ze te dicht bij het rode lint komt. De econome is met een groep wetenschappers naar het bos gekomen om de activisten bij te staan. “Ik geloof dat de strijd tegen de verwoesting van de natuur de belangrijkste van onze tijd is”, zegt ze. Maar die strijd ziet ze niet terug in de Duitse politiek. “In de jaren tachtig was ik verliefd op de Groenen. Maar tegenwoordig staan zij niet meer voor hun principes.”

De strijd in Danni, zoals het bos liefkozend door activisten wordt genoemd, levert Die Grünen een imagoprobleem op. Het bos is het epicentrum geworden van de klimaatbeweging in Duitsland. Maar hoewel de top van de Groenen in Berlijn tegen het kappen van het bos is, keerde de partij in de deelstaat Hessen zich niet tegen de snelweg. De Groenen vormen in Hessen een coalitie met de CDU en uitgerekend de transportminister, die het project overziet, komt van de Groenen.

null Beeld DPA
Beeld DPA

De transportminister zegt niet veel te kunnen doen tegen de snelweg. Het is een federaal project en een grote prioriteit voor de regerende partij CDU, dat autowegen hoog in het vaandel heeft. Maar volgens organisaties als Greenpeace zou de partij in de deelstaat nog steeds kunnen ingrijpen. De geplande snelweg loopt namelijk door een waterbeschermingsgebied, terwijl Hessen in 2018 en 2020 kampte met drinkwatertekorten.

Ondergesneeuwd

Het gebrek aan strijdlust op deelstaatniveau straalt slecht af op de federale partij. Na de overwinning voor Die Grünen in de Europese verkiezingen, hoopt de partij op een grote winst tijdens de verkiezingen in 2021. In de peilingen staat de partij met zo’n 19 procent van de stemmen op de tweede plaats achter de CDU, die op 37 procent staat. De Groenen zouden zo een verfrissend alternatief kunnen zijn voor de SPD, die de plek links van de CDU in de Grosse Koalition inneemt. Maar het is de vraag hoe sterk ze in hun schoenen kunnen staan in een coalitie met de CDU. Kijkend naar de zwart-groen coalities op deelstaatniveau vragen kiezers zich af of ook federaal de klimaatstandpunten van de partij ondergesneeuwd zullen raken.

“Je ziet het hier in Hessen al lang”, zegt Magges, een oudere man die geleund tegen een boom naar de activisten boven hem kijkt. Net als veel anderen in het bos gebruikt hij een ‘bosnaam’, omdat de activisten hun identiteit voor de politie verborgen willen houden. “In Berlijn heeft de partij haar mond vol van natuurbescherming, maar hier in de deelstaat, waar ze echt iets kunnen betekenen, doen ze niets.” Magges woont twintig kilometer van het bos vandaan en komt hier regelmatig om de activisten te steunen. “Het is zonde. Duitsland heeft bossen nodig en dit is een heel gezonde, met veel verschillende diersoorten.”

null Beeld DPA
Beeld DPA

Eigen partij

Lang stemde hij op de Groenen, maar de laatste jaren niet meer. Enthousiast is hij wel over de nieuwe klimaatpartijen die zich op deelstaatniveau vormen. In Baden-Württemberg, waar de Groenen ook in een coalitie met CDU zit, begon de 22-jarige activist Jessica Stolzenberger van Fridays for Future haar eigen partij. “Zelf zou ik nu liever in het Dannenröderbos zitten”, zei ze in een interview met Jetzt. “Maar het huidige klimaatbeleid dwingt mij een eigen partij op te richten.”

De bezetting van Danni is tekenend voor de groeiende groep Duitse jongeren die heel actief campagne voeren voor natuurbehoud en het klimaat. Fridays for Future is bij hen populair en klimaatgroepen als Ende Gelände bezetten eerder al kolenmijnen. Dagelijks komen jongeren vanuit heel Duitsland naar het Dannenröderbos. Een Telegramgroep waar activisten een lift kunnen vinden, heeft meer dan 2500 leden.

Het kamp van de activisten is inmiddels uitgegroeid tot een klein dorp. Het heeft een welkomstcentrum, sanitair, recycling, gezamenlijke maaltijden en een podium. Op dat podium treedt de 26-jarige Julian Dorsch vanavond op. De activist uit Berlijn bezet geen bomen, maar helpt met koken en opruimen. “Het belangrijke is vooral dat we hier zijn. Dat we niet alleen zeggen dat we om het klimaat geven, maar dat we dat laten zien.”

Kamperen om hun punt te maken

Met een kop thee in zijn koude handen staat Dorsch te praten met twee activisten die hij net heeft ontmoet, de achttienjarige ‘George’ en eveneens achttienjarige ‘Lilu’. Net als veel van hun klasgenoten zijn de twee actief sinds de Fridays for Future-protesten. “Klimaatbescherming zou nu het belangrijkste onderwerp in de politiek moeten zijn”, zegt Lilu.

Geen van de drie denkt dat het bos nog te redden is. Toch blijven ze, ondanks de vrieskou, dagenlang hier kamperen om hun punt te maken. “Het is een symbolische actie”, zegt George. “Want anders denken politici dat zij ongestoord hun gang kunnen gaan.”

De volledige namen van de activisten zijn bekend bij de hoofdredactie.

Lees ook:

Duitse klimaatgroep Ende Gelände bestempeld als links-extremistisch: ‘Het is een schandaal’

De Duitse Binnenlandse Veiligheidsdienst heeft klimaatgroep ‘Ende Gelände’ vorige maand als links-extremistisch aangemerkt. Dat betekent dat de dienst de leden in het vizier blijft houden en dat zij sneller vervolgd kunnen worden.Linkse politieke partijen en organisaties zijn kritisch.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden