Begrotingsbonje

Kamer steunt Rutte: hand op de knip in Brussel

Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de aanstaande Europese top. Beeld ANP

Op de top over de Europese begroting, waar de moeder aller begrotingsbonje zal worden uitgevochten, weet ­premier Mark Rutte zich in zijn harde opstelling gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer.

Donderdag vertrekt de premier naar Brussel voor een speciaal ingelaste ­Europese top. De inzet: hoeveel dragen de 27 lidstaten de komende zeven jaren af de Unie? En waar wordt dit geld aan uitgegeven?

In Brussel ligt een compromisvoorstel van EU-raadsvoorzitter Michel te wachten waarin lidstaten 1,074 procent van de economie worden geacht af te dragen. Als lid van de ‘vrekkige vier’ zet Nederland zich met Oostenrijk, Zweden en Denemarken in voor 1 procent zonder komma. Voor Nederland gaat het dan om een bedrag van ruim 8 miljard.

Rutte zal zich inzetten voor ‘de modernisering’ van de begroting: minder geld naar de traditionele, grote kostenposten zoals landbouw en regiosteun; meer geld naar kennis, veiligheid en migratiebeleid. Zolang Nederland maar niet meer afdraagt.

Moet Nederland in Brussel desnoods zijn veto inzetten? 

Sommige partijen in de Kamer ­vrezen voor een uitruil tussen modernisering en de hoogte van de afdracht. Binnen de coalitie is D66 de grootste criticus van de ‘kruideniersmentaliteit’ van Nederland. Fractievoorzitter Jetten bepleit een nog forsere modernisering van de uitgaven: “Van koeien naar kennis, van kippen naar klimaat.” CDA en ChristenUnie hechten vooral sterk aan de koppeling tussen de gelden die lidstaten uit Brussel ontvangen en de mate waarin zij de rechtsstaat respecteren. Met name Oost-Europese lidstaten zijn hier tegen.

Moet Nederland in Brussel desnoods zijn veto inzetten? Dat wil alleen Forum voor Democratie.

Het wordt voor Rutte een harde dobber om de komende dagen zijn zin krijgen. Met het vertrek van de Britten uit de EU heeft Nederland een mede-nettobetaler en bondgenoot voor een zuinige begroting verloren. Het Britse blad The Economist had daarom een binnenpretje over het gevecht dat de komende dagen in Brussel losbarst, over een ‘pitiful amount of money’. “Vergelijkbaar met de discussie tussen monniken over hoeveel ­engelen op een speldeknop passen.”

Lees ook: 

De EU-top over de Europese begroting deze week ‘gaat over u’

De extra EU-top van komende week over de Europese begroting laat velen koud. Ten onrechte, klinkt het in Brussel en Straatsburg. ‘Want dit gaat over u.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden