Oorlogsdreiging

Kabinet staat open voor defensieve militaire steun aan Oekraïne

Oekraïense militairen aan het front bij het dorp Luganske. Beeld AFP
Oekraïense militairen aan het front bij het dorp Luganske.Beeld AFP

Het kabinet staat open voor defensieve militaire steun aan Oekraïne. Dat zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer. Ook deelname aan een Europese trainingsmissie wordt niet uitgesloten, zei hij. In de Kamer is steun voor dit standpunt.

Redactie Trouw

Eerder was Nederland nog tegen militaire steun aan Oekraïne. Maar de situatie is veranderd, aldus de minister. “De context verandert bijna dagelijks”. Aan de grens met Oekraïne hebben meer dan honderdduizend Russische militairen zich samengetrokken. Hij heeft “grote zorgen” over de situatie.

Als Oekraïne een verzoek om wapens aan de NAVO doet, zal Nederland daar “welwillend” tegenover staan. Op een rechtstreeks verzoek van Oekraïne om defensieve militaire hulp zal het kabinet “niet op voorhand nee zeggen”, zei de minister. Hetzelfde geldt voor een EU-trainingsmissie, zei hij.

Premier Rutte en Hoekstra reizen binnenkort naar Oekraïne. Een Russische inval is “volstrekt onacceptabel” en zal leiden tot een “forse tegenreactie”, aldus Hoekstra. “Dat is glashelder.” Hij wilde niet ingaan hoe zo’n sanctiepakket er moet uitzien. Dat komt de “cohesie” in de EU niet ten goede in het overleg over de repercussies.

Een meerderheid van de Kamer staat ook open voor defensieve militaire steun. “Als VVD vinden we dat we open moeten staan voor zo’n verzoek”, zei Ruben Brekelmans. Ook D66'er Sjoerd Sjoerdsma verklaarde zich in zoiets te kunnen vinden. Agnes Mulder (CDA) houdt de “optie open”, maar vindt dat het kabinet die niet direct moet inzetten. De PvdA is “per definitie” niet tegen, zei Kati Piri.

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk leveren al wapens aan de regering in Kiev. Nederland helpt Oekraïne wel op een andere manier. Gewonde Oekraïense militairen worden hier geholpen met de revalidatie. In het oosten van Oekraïne vechten pro-Russische rebellen als jaren tegen het Oekraïense leger.

Lees ook:

‘De angst van het Kremlin is dat de grens tussen Rusland en Oekraïne ook de grens wordt tussen twee mentaliteiten’

Al wekenlang wordt Oekraïne geteisterd door berichten over een naderende Russische invasie. Schrijver Andrej Koerkov is een van de meest vooraanstaande schrijvers van Oekraïne, die zich bovendien actief met het publieke debat bemoeit. Hij duidt de sfeer in het land en de aard van het conflict.

Navo-bondgenoten Duitsland en Engeland verdeeld over wapens voor Oekraïne

Met de oplopende spanningen aan de Russische grens vraagt Kiev om wapens om zich te verdedigen mocht Rusland Oekraïne binnenvallen. Terwijl het Verenigd Koninkrijk aan dat verzoek voldoet, blijft Duitsland kiezen voor de weg van de diplomatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden