NieuwsOnrust in Hongkong
Kabinet maakt zich zorgen om Hongkong
Opnieuw hebben vrijdag duizenden mensen in Hongkong tegen de regering van de autonome regio geprotesteerd. De betoging is relatief kalm verlopen. Het kabinet maakt zich ondertussen zorgen.
Al maanden gaan mensen in Hongkong boos de straat op. Ze vrezen dat de regering zich heeft neergelegd bij een feitelijke overname door Peking van deze relatief onafhankelijke voormalige Britse kolonie. Bij de overdracht van Hongkong aan China in 1997 is afgesproken dat het tot zeker 2047 autonoom is met een westers stelsel dat veel vrijer is dan dat in de Volksrepubliek China. In Hongkong wordt China gezien als ‘buitenland’.
De protesten waren in eerste instantie tegen een wetsvoorstel om verdachten snel aan China te kunnen uitleveren. Het voorstel is door regeringsleider Carrie Lam in reactie op de betogingen ingetrokken, maar de protesten tegen haar en tegen de Chinese invloed zijn alleen maar heviger en chaotischer geworden. Er zijn al naar schatting 750 betogers of relschoppers gearresteerd. Dit weekeinde staan meer protesten op het programma.
Een overkoepelend orgaan van activisten in Hongkong, het Civiele Mensenrechtenfront (CHRF), wil morgen ‘een verstandig en geweldloos’ protest laten horen over de koers van de regeringen in Hongkong en Peking. De betoging wordt gehouden in het Victoriapark, in het centrum, op het eiland dat ook Hongkong heet. De autoriteiten hebben naar verluidt geen bezwaar tegen een betoging in het park, maar zullen geen protestmarsen door de straten dulden. De CHRF verwierf faam toen de beweging in juni zeker een miljoen mensen op de been wist te brengen.
‘Heel spannend’
Het Nederlandse kabinet is bezorgd over de hoogopgelopen spanningen in Hongkong, ook omdat er heel wat Nederlanders wonen, zei minister Stef Blok van buitenlandse zaken. De situatie in Hongkong is ‘heel spannend’ en ‘baart mij zeker zorgen’, aldus Blok. Die zorgen heeft hij aan zijn Chinese collega overgebracht.
De autoriteiten en de demonstranten moeten wat hem betreft ‘terughoudendheid betrachten’ en via overleg een oplossing zoeken. Blok voelt zich niet aangesproken door de Chinese beschuldiging dat het Westen de hand heeft in de onrust. “Maar Nederland hecht vanouds zeer aan de vrijheid van meningsuiting en de mogelijkheid om via democratische weg invloed uit te oefenen op het bestuur van je land”, zei hij gisteren.
Lees ook:
Het aanhoudende protest bedreigt de internationale positie van Hongkong
Het vliegveld van Hongkong is maandag gesloten. Daarmee raakt het voortgaande protest nu ook de internationale contacten, die zo belangrijk zijn voor de stad.
Voor gespannen Hongkong wacht het weekeinde van de waarheid
Vreedzame marsen noch harde acties hebben de demonstranten in Hongkong gebracht wat ze willen bereiken. Het is de vraag hoe de protesten nu verder moeten, onder toenemende Chinese dreiging.