Israël

Kabinet Israël wil Knesset ontbinden en weer verkiezingen houden

Premier Naftali Bennett. Beeld Reuters
Premier Naftali Bennett.Beeld Reuters

Weer komen er verkiezingen in Israël en weer zal gepoogd worden om oud-premier Netanyahu van de regeringsmacht af te houden.

Erik van Zwam

De Israëlische regering wil het parlement, de Knesset ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Dit maakten de Israëlische premier Naftali Bennett en de minister van buitenlandse zaken Yair Lapid maandagavond bekend. De voormalige minister-president Benjamin Netanyahu, die voorheen twaalf jaar aan de macht was, ruikt zijn kans op een nieuw premierschap.

De huidige coalitieregering, die een jaar geleden vooral gevormd was om het rechts nationalistische en religieuze blok van Netanyahu van de macht te houden, had sinds april geen meerderheid meer in de Knesset. Het parlementslid Nir Orbach van Bennett’s partij Yamina keerde zich tegen de eigen regering. Hij zou voor een ontbinding van de Knesset zijn en daarmee ook de val van het Israëlische kabinet.

Bennett en Lapid zagen geen andere meerderheid in de Knesset en komen nu zelf met een wetsvoorstel om de Knesset te ontbinden, dat volgende week wordt behandeld. De verwachting is dat dit wordt aangenomen.

Vijfde keer in ruim drie jaar

Op de achtergrond speelt een andere kwestie. Bennett probeerde te verhinderen dat er een einde gemaakt zou worden aan de situatie dat Israëlische wetgeving ook geldt voor de Joodse kolonisten op de Westbank. Door de Knesset te ontbinden blijft deze situatie voorlopig bestaan.

De val van de regering betekent voor de vijfde keer in drie en half jaar tijd dat er parlementsverkiezingen worden gehouden in Israël. De uit acht partijen bestaande huidige coalitie, inclusief een Arabische partij die voor het eerst deel uitmaakte van de Israëlische regering, was het afgelopen jaar succesvol in het door de Knesset loodsen van een begroting, dat was in jaren niet gelukt. Ook slaagde het met coronamaatregelen en gerichte lockdowns het virus terug te dringen.

Iraanse atoombom

Bennett draagt het premierschap over aan zijn minister van buitenlandse zaken Lapid. Bennett zal zelf zich bezig gaan houden met de portefeuille Iran. Israël is buitengewoon bezorgd dat Iran binnenkort over een atoombom beschikt en doet er alles aan om dit te saboteren. De laatste tijd zijn veel hooggeplaatste Iraanse medewerkers, die werken aan de ontwikkeling van een kernbom, om het leven gekomen. De beschuldigende vinger gaat naar Israël, die geen mededelingen doet over eventuele aanslagen.

Ondertussen zal Bennett zich bezighouden met de nieuwe verkiezingen in oktober van dit jaar. Wederom zal hij proberen zijn tegenstander Netanyahu uit een nieuwe regering te houden. Bennett wilde met zijn ‘regering van verandering’ een nieuwe fase in laten gaan in het land. Met enkele successen is het niet voldoende gebleken om tot echte veranderingen te komen.

Lees ook:

Nimrod (19) en Shaher (20) weigerden dienstplicht in Israël. ‘De eerste dag in de gevangenis was niet makkelijk’

Nimrod Boshi Levine (19) en Shaher Perets (20) zijn twee jonge Israëliërs die weigerden hun dienstplicht in het Israëlische leger te vervullen. Zij vertellen hoe ze tot dit besluit kwamen, en over het indringende proces dat zij op jonge leeftijd moesten doorlopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden