Laakbaar handelen
Justitie Italië start onderzoek naar hoofdrolspelers coronabeleid
Justitie in Italië is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar oud-premier Giuseppe Conte om zijn corona-aanpak aan het begin van de pandemie. Negentien andere personen worden als verdachte aangemerkt, onder wie oud-minister van volksgezondheid Roberto Speranza en de gouverneur van Lombardije Attilio Fontana. Zij worden verdacht van mogelijke betrokkenheid bij meervoudige doodslag, laakbaar handelen tijdens een epidemie en dienstweigering.
Het onderzoek heeft vooral aandacht voor de wijze waarop de autoriteiten omgingen met de corona-uitbraak in de stad Bergamo en de omliggende regio, die drie jaar geleden zwaar werden getroffen door het virus en waar veel doden vielen.
Pandemiedraaiboek niet aangepast
De aanklagers onderzoeken waarom de gemeenten in het gebied niet sneller in lockdown gingen toen de besmettingscijfers snel omhoog schoten. Ook willen de aanklagers weten waarom het Italiaanse pandemiedraaiboek sinds 2006 niet is aangepast.
Oud-premier Conte, die deze functie vervulde tussen 2018 en 2021, zegt dat hij volledig zal meewerken aan het onderzoek. “Ik treed het land met kalmte tegemoet”, zegt hij. Hij vindt dat hij zijn werk deed met “de grootste toewijding tijdens een van de moeilijkste momenten van onze republiek.”
‘Schandalig’
De Lombardische gouverneur Fontana sloeg een heel andere toon aan. Hij liet via zijn advocaat weten dat hij nooit onderwerp had mogen worden van een strafrechtelijk onderzoek. Fontana zelf reageerde met een radio-interview op het nieuws: “Het is schandalig dat iemand die aanvankelijk als getuige werd gehoord, vanuit de krant moet vernemen dat hij wordt onderzocht”.
De nabestaanden van de slachtoffers van de grote coronagolf in Lombardije, die een vereniging hebben opgericht, reageren opgelucht op het nieuws van de mogelijke vervolgingen. “Vanaf vandaag wordt de geschiedenis van het bloedbad van Bergamo en Lombardije herschreven”, aldus de nabestaanden in een officiële verklaring. “Italië is vergeten wat er gebeurde in de lente van 2020.” Volgens hen zijn de doden niet te wijten aan corona, maar aan “bewuste besluiten of beter het gebrek aan besluiten”.
Lees ook:
Verslag uit 2020: In Italië kunnen de crematoria het niet meer aan
In het noorden van het Italië gaan zoveel mensen dood, dat de autoriteiten niet meer weten waar ze de lijken moeten laten. Uitvaartceremonies zijn er niet meer bij.