Proces decembermoorden

Justitie in Suriname eist in hoger beroep 20 jaar cel tegen Bouterse mét gevangenneming

Desi Bouterse komt aan bij het gerechtsgebouw.  Beeld ANP
Desi Bouterse komt aan bij het gerechtsgebouw.Beeld ANP

Het Surinaamse Openbaar Ministerie eist in hoger beroep dat oud-president Desi Bouterse deze keer ook naar de gevangenis gaat.

Trouw

Justitie in Suriname heeft in hoger beroep twintig jaar cel geëist tegen Desi Bouterse als hoofdverdachte van de Decembermoorden. De officier van justitie eiste in het gerechtsgebouw in Paramaribo ook directe gevangenneming van de oud-president als hij wordt veroordeeld.

De 77-jarige Bouterse staat terecht op verdenking van het medeplegen van moord op vijftien Surinamers op 8 december 1982 in Fort Zeelandia in Paramaribo. Zij waren tegenstanders van legerleider Bouterse en zijn militaire regime. Hij had in 1980 met andere militairen een staatsgreep gepleegd. De tegenstanders werden mishandeld, en vijftien van hen vervolgens doodgeschoten. Onder de slachtoffers bevinden zich advocaten, academici en journalisten.

De officier van justitie ging in op het verzamelde bewijs, waaruit volgens haar blijkt dat Bouterse de slachtoffers heeft vermoord of laten vermoorden. Onder meer op basis van getuigenverklaringen is volgens het OM duidelijk dat sprake was van voorbedachten rade bij het doodschieten van de slachtoffers.

Bouterse heeft dat altijd ontkend en gezegd dat hij nooit van plan was om de mensen te vermoorden, maar uit te laten zetten.

Ook andere medeverdachten van Bouterse stonden in de rechtszaal. Zij worden beschuldigd van het medeplegen van moord. Tegen medeverdachten Iwan Dijksteel, Ernst Gefferie, Stephanus Dendoe en Benny Brondenstein heeft het openbaar ministerie een een hogere straf geëist. Tegen Dendoe was in eerste aanleg 10 jaar geëist, tegen de anderen 15 jaar. Tegen alle vier heeft het OM nu 20 jaar geëist en gevanggenneming gevorderd in het geval de aanklachten bewezen worden verklaard.

De volgende zitting staat voor 31 maart op de agenda. Irwin Kanhai, advocaat van Bouterse en de andere verdachten, krijgt dan de gelegenheid zijn pleidooi te houden. Hij denkt zijn cliënten te kunnen vrijpleiten.

Het hof doet naar verwachting later dit jaar uitspraak. Bouterse zei tegen lokale media zich niet druk te maken. Hij zou andere dingen aan zijn hoofd hebben die hem hoofdpijn bezorgen, zoals de moeilijke situatie in Suriname.

De Surinaamse krijgsraad veroordeelde Bouterse eind 2019 bij verstek al tot twintig jaar cel. Vrijwel direct na zijn veroordeling kondigde Bouterse aan in hoger beroep te gaan.

Lees ook:

Na de ‘aanslag op de rechtsstaat’ in Paramaribo zijn leger, politiek en drugsmaffia in beeld

Het motief achter een aanslag op het gerechtsgebouw in Paramaribo is nog onbekend. Maar volgens de minister van defensie proberen drugscriminelen de politiek te intimideren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden