Mensenrechten

Jürgen Habermas weigert Arabische prijs alsnog

Jürgen Habermas in 2015. Beeld EPA
Jürgen Habermas in 2015.Beeld EPA

De befaamde socioloog en filosoof Jürgen Habermas (91) neemt een hem toegekende boekenprijs niet aan. Aanvankelijk accepteerde de Duitser het eerbetoon uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Zondag maakte Habermas bekend de Sheikh Zayed Book Award alsnog te weigeren. Dat hij die eerder aanvaardde noemde hij ‘een verkeerde beslissing’. De prijs – genoemd naar de eerste president van de VAE, die 30 jaar het bewind voerde tot zijn dood in 2004 – beloont (vertaalde) bijdragen aan het ‘Arabische intellectuele, culturele, literaire sociale leven’ en aan tolerantie en vreedzaam samenleven. Habermas was daarbij uitgeroepen tot ‘Cultureel Persoon van het Jaar’.

De mensenrechtensituatie in de VAE is zorgelijk; volgens Amerikaanse bronnen maakt men zich er schuldig aan martelingen van gevangenen, arrestatie van politieke tegenstanders en het muilkorven van pers en internet.

Steun aan dictators

De organisatie Corporate Europe Observatory rapporteerde eind 2020 aan de Europese Unie dat de VAE lobbyen voor een beter imago, terwijl ze betrokken zijn bij burgeroorlogen in Libië en Jemen, en dictators steunen. De VAE proberen het beeld op te roepen van ‘autoritaire stabiliteit’ – niet democratisch, maar alles beter dan chaos.

In een verklaring zegt Habermas: “Ik was bereid de Sheikh Zayed Book Award te aanvaarden. Dat was een verkeerde beslissing, die ik nu corrigeer. Ik had me niet voldoende vergewist van de nauwe verwevenheid van het instituut dat de prijs toekent met het politieke bestel van Abu Dhabi (de hoofdstad van de VAE, red.).”

Het was de bedoeling dat Habermas de prijs – een erepenning en een geldbedrag van ruim twee ton – eind mei in ontvangst zou nemen.

Lees ook:

De Emiraten wil westerling aantrekken met nieuwe wetten: alcohol en samenwonen wordt toegestaan

Sjeik Khalifa van de Verenigde Arabische Emiraten heeft een pakket aan progressieve wetswijzigingen goedgekeurd. Het moet de pogingen van zijn regering om het vestigingsklimaat en het toerisme in zijn land verder te ontwikkelen, ondersteunen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden