Myanmar

Junta vervolgt Aung San Suu Kyi nu ook wegens corruptie

Aung San Suu Kyi. Beeld EPA
Aung San Suu Kyi.Beeld EPA

Er ligt een nieuwe aanklacht klaar tegen de gedetineerde Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi. Dit keer vanwege vermeende corruptie.

Redactie Trouw

De beschuldigingen tegen de afgezette Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi stapelen zich op. Donderdag werd bekend dat de Nobelprijswinnaar nu ook een rechtszaak wegens corruptie boven het hoofd hangt. Volgens een voormalige topbestuurder uit Yangon, de grootste stad van het land, nam Suu Kyi steekpenningen aan ter waarde van 600.000 dollar (omgerekend circa 490.000 euro). Daarnaast zou ze enkele kilo’s goud hebben geaccepteerd bij wijze van smeergeld. Haar advocaat noemde de beschuldigingen donderdag ‘absurd’. Volgens hem is er sprake van een politieke hetze, bedoeld om Suu Kyi politiek buitenspel te zetten.

De 75-jarige politica verdween begin februari achter de tralies toen het leger in Myanmar de macht greep tijdens een coup. Daarvoor stond Suu Kyi aan het hoofd van een democratisch gekozen regering in het Zuidoost-Aziatische land. De coup leidde tot grote chaos in Myanmar en werd door de internationale gemeenschap fel veroordeeld. Die kritiek nam alleen maar toe, omdat het leger en veiligheidstroepen hardhandig optraden tegen demonstrerende burgers die eisten dat de democratie in het land wordt hersteld.

Mogelijk al meer dan 800 mensen omgekomen

Hoewel het moeilijk te controleren is vanwege de beperkte onafhankelijke nieuwsvoorziening, zijn volgens mensenrechtenorganisaties al meer dan 800 mensen om het leven gekomen bij confrontaties met de veiligheidsdiensten.

Behalve een rechtszaak wegens corruptie wacht Suu Kyi aanstaande maandag al een andere strafzaak vanwege vermeende overtredingen van coronaregels tijdens haar verkiezingscampagne en het illegale bezit van walkietalkies. Daarnaast hangt haar nog een aanklacht boven het hoofd vanwege het schenden van de wet omtrent staatsgeheimen.

Lees ook:

Myanmar breidt de jacht op journalisten uit

Geholpen door een nieuwe wet maakt de militaire junta in Myanmar het werk van journalisten onmogelijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden