Hij dacht dat hij het beter kon dan May, Boris Johnson. Maar na precies drie maanden premierschap heeft hij weliswaar een ander akkoord met de EU kunnen bereiken, maar zit hij in dezelfde parlementaire ellende zit als zijn voorganger.
Zoals het er nu naar uitziet, zal het uiterst ingewikkeld zijn voor de Britse premier om een parlementaire meerderheid voor zijn akkoord te krijgen. Lukt dat zaterdag op een buitengewone parlementaire zitting niet, dan wordt uitstel van de brexit-datum onvermijdelijk.
Het verging May tot drie keer toe precies hetzelfde: na moeizame onderhandelingen in Brussel had ze iets op papier dat het begin kon zijn van verdere onderhandelingen met de EU. May moest toen toezien hoe Labour haar akkoord genadeloos afkeurde, net als een deel van haar eigen partijleden en de Noord-Ierse DUP. Ze kreeg nog niet eens het begin van een meerderheid.
Johnson heeft misschien een nog wel groter probleem
Johnson staat nu precies waar zij stond. Hij staat aan het hoofd van een regering die geen parlementaire meerderheid meer heeft, nadat 21 Conservatieve parlementariërs uit de partij werden gezet. Mocht hij zijn hele fractie zover krijgen dat ze voor de deal stemmen, dan heeft hij slechts 287 stemmen binnen, terwijl hij er 320 nodig heeft.
Hij hoeft in ieder geval niet te rekenen op de steun van de Noord-Ierse DUP. Johnson heeft in de afgelopen maanden veel tijd gestoken in zijn relatie met Arlene Foster, de DUP-leider. Hij heeft miljoenen ponden uitgetrokken voor allerlei maatregelen in Noord-Ierland. Lang leek die strategie tot steun te leiden, maar Foster trok gisteren in een openbare verklaring haar handen toch van dit akkoord af.
Zo staat Johnson precies op het punt waar May de afgelopen jaren steeds ook stond: waar het resultaat na zware onderhandelingen in Brussel enerzijds een overwinning is, is de nederlaag ook heel nabij. De enige mogelijkheid tot succes is nog dat een aardig deel van de Labour-politici zijn akkoord steunt, maar in die gelederen is het enthousiasme om Johnson uit de brand te helpen, niet heel groot.
A new Brexit deal agreed with EU, that straight away the DUP say they cannot support!
— Jon Maltman (@Maltipurpose) 17 oktober 2019
And Farage says: “The commitment to regulatory alignment in this agreement means that the “new deal” is not Brexit, despite improvements on CU.
Time for that ditch Boris! pic.twitter.com/g8QMNKm78Q
Volgens Jeremy Corbyn is dit akkoord ‘nog slechter’ dan het akkoord dat Johnsons voorganger May met de EU sloot. “Het moet worden weggestemd”, zei Corbyn meteen.
Mocht het parlement het akkoord wegstemmen, dan rest Johnson niets anders dan uitstel te vragen van de brexit-datum van 31 oktober. Hij is dat verplicht sinds het Lagerhuis in september een wet aannam die een no-dealbrexit moet voorkomen. Johnson heeft steeds gezegd dat hij nog liever ‘dood in een greppel’ ligt dan dat hij dat uitstel gaat vragen. Op Twitter gingen donderdagochtend al zelfgefabriekte foto’s rond van de premier, naar adem happend tussen twee slootkanten.
13 november 2018
De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk onder leiding van premier Theresa May bereiken voor de eerste keer een voorlopig akkoord over brexit. Die moet op 29 maart 2019 zijn beslag krijgen.
15 januari 2019
In een eerste stemming wijst het Britse parlement May’s akkoord af met 432 tegen 202 stemmen.
12 maart 2019
Het Britse parlement wijst May’s deal voor de tweede keer af met 391 tegen 242 stemmen.
21 maart 2019
De EU-lidstaten verlenen May toestemming om de deadline voor uittreding tot 12 april uit te stellen.
29 maart 2019
Het Britse Lagerhuis keurt May’s deal voor de derde keer af met 344 tegen 286 stemmen.
10 april 2019
De EU-lidstaten verlenen opnieuw brexit-uitstel aan het Verenigd Koninkrijk, tot 31 oktober. Het land moet daardoor deelnemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement.
24 juli 2019
Boris Johnson treedt aan als premier, als opvolger van Theresa May.
6 september 2019
Het Britse parlement neemt een wet aan die Johnson verplicht om brexit-uitstel aan te vragen als er op 19 oktober geen akkoord met de EU is gesloten.
17 oktober 2019
Johnson sluit een nieuwe brexit-deal met de EU-landen.
19 oktober 2019
Het Britse parlement stemt voor de vierde keer over brexit.
Lees ook:
Nieuw brexit-akkoord biedt nog steeds geen garantie op succes
Er is (opnieuw) een brexit-akkoord tussen de EU van 27 landen en de Britse regering. “Met deze nieuwe deal nemen we het heft weer in handen”, tweette de Britse premier Boris Johnson. “Bij de vorige onderhandelingen hield Brussel de touwtjes in handen.”