Partygate

Johnson verder in het nauw na nieuwe onthullingen: drankgelag in Downing Street op vooravond uitvaart Philip

Britse kranten zijn niet mals voor premier Boris Johnson, die opnieuw in opspraak is geraakt na berichten over een feestje vorig jaar tijdens de lockdown in de tuin van zijn ambtswoning in Londen.   Beeld EPA
Britse kranten zijn niet mals voor premier Boris Johnson, die opnieuw in opspraak is geraakt na berichten over een feestje vorig jaar tijdens de lockdown in de tuin van zijn ambtswoning in Londen.Beeld EPA
Trouw Redactie Buitenland

Een voormalige communicatiedirecteur van de Britse premier Boris Johnson biedt excuses aan voor een feestje dat vorig jaar ter ere van zijn vertrek werd gehouden in de tuin van Johnsons ambtswoning. Het ‘drankgelag’ vond plaats op de vooravond van de begrafenis van prins Philip. Het land was toen in rouw vanwege het overlijden van de echtgenoot van koningin Elizabeth en er golden coronabeperkingen.

Spindoctor James Slack stelde vrijdag in een verklaring dat hij spijt betuigt voor de ‘woede en pijn’ die de bijeenkomst op 16 april heeft veroorzaakt. Volgens Britse media waren ongeveer dertig mensen bij het feestje in de tuin van Downing Street 10, waarbij tot in de kleine uurtjes werd gedanst en gedronken. Johnson zelf verbleef volgens zijn woordvoerder overigens buiten Londen.

Koningin Elizabeth alleen in de kerkbanken op de uitvaart van haar echtgenoot prins Philip in april.  Beeld REUTERS
Koningin Elizabeth alleen in de kerkbanken op de uitvaart van haar echtgenoot prins Philip in april.Beeld REUTERS

Toch is de onthulling een nieuwe pijnlijk tegenslag voor de Britse premier, die deze week al excuses in het parlement aanbood voor zijn aanwezigheid op een feest in de tuin van zijn ambtswoning op 20 mei 2020 - ook tijdens een lockdown. De roep om zijn aftreden zwelt zienderogen aan. De oppositie eist dat hij vertrekt, maar ook sommige partijgenoten van de conservatieve bewindsman hebben genoeg van partygate.

Roep om aftreden

Inmiddels hebben vijf Tory-parlementariërs Johnson opgeroepen af te treden. Een van hen, Andrew Bridgen, spreekt van een ‘moreel vacuüm in het hart van onze regering’. Om Johnson te kunnen vervangen, moeten 54 conservatieve parlementariërs het vertrouwen in hem opzeggen. Zij kunnen een brief sturen naar het zogeheten 1922 Committee van hun partij. Bridgen heeft dat naar eigen zeggen gedaan.

Er loopt inmiddels een onderzoek naar een hele reeks bijeenkomsten en feestjes van regeringsmedewerkers waarbij mogelijk coronaregels zijn overtreden. Topambtenaar Sue Gray, die het onderzoek uitvoert, rapporteert op zijn vroegst volgende week over haar bevindingen.

Lees ook:

Zijn de dagen van premier Johnson geteld na zijn zoveelste uitglijder?

De druk op de Britse premier Boris Johnson neemt verder toe na wéér nieuwe onthullingen over een feestje voor medewerkers in de tuin van de premierswoning tijdens de lockdown.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden