Groot-Brittannië
Johnson laat alle coronabeperkingen varen, ‘ook al is de pandemie nog lang niet voorbij’
De Britse premier Johnson kondigde maandagavond de laatste fase van versoepelingen aan, ‘ook al is de pandemie nog lang niet voorbij’.
De stemming was eerder wat gelaten dan opgelucht tijdens de persconferentie van Boris Johnson maandagavond waarop de Britse premier de laatste fase van versoepelingen aankondigde. Vanaf 19 juli zullen de laatste maatregelen – afstand houden en een mondkapje dragen – niet langer door de overheid worden opgelegd. Ook het advies om thuis te werken vervalt.
Aanvankelijk had Johnson de versoepelingen al op 21 juni, de eerste dag van de zomer, in willen laten gaan. Maar de premier moest de ‘bevrijdingsdag’ noodgedwongen uitstellen vanwege de opkomst van de zeer besmettelijke deltavariant. Die is nog altijd niet onder controle. Toch wil hij nu doorpakken met het afbouwen van de maatregelen. “Want als het nu niet kan, wanneer dan wel?” In de zomer grijpt het virus door de hogere temperatuur minder snel om zich heen dan ’s winters en zijn de scholen bovendien vanwege de vakantie gesloten, somde Johnson de voordelen op.
Omdat in de afgelopen weken er nog heel wat vaccinaties zijn gezet, durft de premier de ‘grote opening’ op 19 juli alsnog aan. Een veiligheidsmarge heeft hij wel ingebouwd; volgende week neemt hij pas definitief een beslissing over de versoepelingen. Die gelden overigens alleen voor Engeland: Noord-Ierland, Schotland en Wales varen hun eigen koers.
Leren leven met het virus
In deze volgende fase zal het aankomen op de persoonlijke verantwoordelijkheid van de Britten zelf, was de boodschap van de premier. Dit wordt de fase waarin de Britten moeten leren leven met het virus, zei hij. Want, benadrukte de premier, deze pandemie is nog lang niet voorbij.
Sterker nog, het aantal besmettingen in Groot-Brittannië – nu ongeveer 24.000 per dag – zal voorlopig blijven stijgen. Mede door de besmettelijke deltavariant kan het aantal op 19 juli zelfs wel tegen de 50.000 per dag lopen, waarschuwde ook Patrick Vallance, de wetenschappelijke adviseur van het Britse kabinet. Die toverde tijdens de persconferentie verschillende grafieken tevoorschijn waarop te zien is dat de lijn van het aantal besmettingen de laatste weken scherp omhoog reikt. Ook het aantal ziekenhuisopnamen en aantal doden nemen toe, maar die lijnen gaan veel minder steil omhoog. En dat is te danken aan het hoge vaccinatietempo: tot nu toe heeft zo’n 86 procent van de volwassen Britten in elk geval een prik gehad, en bij 64 procent is ook al een tweede vaccinatie gezet. De link tussen het aantal besmettingen en aantal ziekenhuisopnames is daarmee flink verzwakt, maar helemaal gebroken is die zeker nog niet.
Daarom was er maandag, vooral vanuit de medische wereld, ook veel kritiek te horen op de aanstaande versoepelingen. ‘Onbegrijpelijk’, vindt de voorzitter van de Britse artsenorganisatie Chaand Nagpaul het bijvoorbeeld dat de mondkapjes overal – ook binnen op drukke plekken – af mogen, zei hij tegen de BBC. “Terwijl het aantal besmettingen uitzonderlijk hoog is.” Maar ook op dat punt zullen de individuele Britten binnenkort zelf zorgvuldig af moeten wegen wat wel en niet verstandig is. Zelf zegt de Britse premier het mondkapje in een overvolle metro nog wel op te zullen zetten, maar in een lege treinwagon niet meer.
Correctie:
In een eerdere versie van dit artikel werd de suggestie gewekt dat het hele Verenigd Koninkrijk op 19 juli alle regels laat varen. Dat is onjuist: Schotland, Wales en Noord-Ierland bepalen hun eigen coronaregels.
Lees ook:
Besmettelijkere deltavariant vertraagt de langverwachte vrijheid in Engeland
Het vrijwel volledig vrijgeven van horeca en cultuur is in Engeland uitgesteld tot 19 juli. De deltavariant van het coronavirus biedt premier Johnson geen andere keus.
Teleurstelling over uitstel Britse versoepelingen: ‘Mijn hart breekt wel een beetje’
Dat de Britten door een nieuwe besmettingsgolf tóch niet gaan versoepelen, is een teleurstelling voor Nederlanders die een liefdevolle relatie koesteren met het Verenigd Koninkrijk.