Democratische Conventie

Joe Biden: de oppertrooster belooft niet alleen beleid, maar ook een uitweg

Joe Biden tijdens zijn toespraak donderdagavond.  Beeld Getty Images
Joe Biden tijdens zijn toespraak donderdagavond.Beeld Getty Images

Op de Democratische Conventie presenteerde Joe Biden zichzelf als een kandidaat die in alle opzichten het tegenovergestelde van Donald Trump is.

Bas den Hond

Na de toespraak waarmee Joe Biden donderdag de Democratische conventie besloot, heeft Donald Trump een probleem, gaven zijn campagnemedewerkers toe. Biden (77) afschilderen als seniel gaat niet werken. Want die speech, vonden ook zij, klonk als een klok.

Biden schilderde de keus tussen hem en Trump als een tussen licht en duisternis. Zonder versprekingen, energiek, met oprecht overkomende emotie ging hij de onderwerpen af waarop de regering van Donald Trump volgens hem tekortgeschoten is. Samen vormen die een bijna existentiële uitdaging voor de VS, zei hij, met wel vier historische crises tegelijk: de pandemie, de aangeslagen economie, de discriminatie van minderheden en de opwarming van het klimaat.

Biden: “De vraag is: zijn we er klaar voor? Ik geloof dat we dat zijn. We moeten wel.”

Maar concrete beleidsvoornemens alleen - Biden noemde onder andere investeringen in het zorgstelsel en in infrastructuur, zoals bruggen, wegen en snel internet - vormen maar de helft van de Democratische strategie. Vier dagen lang hamerden politici, familieleden en gewone burgers die hem ontmoetten op de menselijkheid van de Democratische kandidaat, op het empathische vermogen dat Donald Trump zo duidelijk mist.

Zijn voormalige concurrenten om de nominatie gaven daar hun eigen voorbeelden van in een vrolijk groepsgesprek op video - ook bedoeld om te laten zien dat de strijdbijl nu begraven is. Zo vertelde Pete Buttigieg dat de presidentskandidaat hem tijdens de campagne attent had gemaakt op droevige familie-omstandigheden van een van zijn medewerkers, die vroeger voor Biden had gewerkt.

Hij wil ook een ‘oppertrooster’ zijn

In zijn toespraak leek Biden alvast vooruit te lopen op het feit dat hij als president ook een ‘oppertrooster’ wil zijn, toen het over de pandemie ging. “Laat me, op deze zomernacht, een moment spreken tot diegenen van jullie die het meest hebben verloren. Ik weet hoe het voelt om iemand te verliezen van wie je houdt. Ik ken dat diepe gat dat zich opent in je borst. Waar je je hele wezen ingezogen voelt worden. Ik weet hoe wreed en oneerlijk het leven soms kan zijn.”

Zijn uitweg uit de wanhoop was altijd: een taak voor jezelf vinden, want 'als kinderen van God hebben we allemaal een doel in ons leven.”

Dat van Joe Biden is nu: president zijn. Voor alle Amerikanen, benadrukte hij. “De huidige president heeft het land veel te lang in duisternis gehuld. Te veel boosheid. Te veel angst. Te veel verdeeldheid. Ik geef jullie mijn woord: ik zal het beste van ons benutten, niet het slechtste. Ik zal een bondgenoot zijn van het licht, niet van de duisternis.”

Het is wat het is: Trump kan het gewoonweg niet.  Beeld
Het is wat het is: Trump kan het gewoonweg niet.

Michelle Obama: ‘Het is wat het is’

Michelle Obama noemde Donald Trumps naam maar één keer maandag in de felle toespraak waarin ze zijn presidentschap samenvatte. Maar toen spaarde de voormalige first lady, die nog steeds zegt de politiek te haten, hem ook niet. “Hij heeft meer dan genoeg tijd gekregen om te bewijzen dat hij de klus aankan, maar die is hem te hoog gegrepen. Toen hij er echt moest staan, gaf hij niet thuis. Hij kan gewoonweg niet degene zijn die hij voor ons moet zijn. Het is wat het is.”

Die laatste woorden waren een even subtiele als vernietigende verwijzing naar een uitspraak die Trump eerder deze maand deed over de coronapandemie in een interview met nieuwssite Axios. Hij leek toen te berusten in de ruim duizend Amerikanen die nu elke dag door de ziekte overlijden: “Ze gaan dood, dat is waar. Het is wat het is. Maar dat betekent niet dat we niet alles doen wat we kunnen. We hebben het onder controle voor zover je het onder controle kunt hebben.”

Hillary Clinton: Ik had niet door hoe gevaarlijk hij was. Beeld
Hillary Clinton: Ik had niet door hoe gevaarlijk hij was.

Hillary Clinton: ‘Joe en Kamala kunnen verliezen. Neem het van mij aan’

Hillary Clinton was met haar vierde jaar als president bezig geweest als een kleine 80.000 stemmen in drie staten niet naar Donald Trump waren gegaan. En ze is niet de enige die dat nog steeds dwars zit, vertelde ze woensdag in haar toespraak. “Vier jaar lang nu al zeggen mensen tegen me: ‘Ik had niet door hoe gevaarlijk hij was.’ ‘Ik wou dat ik het over kon doen.’ Of nog erger: ‘Ik had moeten gaan stemmen.’”

Om zulke spijt te voorkomen, mogen Amerikanen die het tijdperk-Trump willen afsluiten, hun stem in geen geval verloren laten gaan. “Denk eraan: Joe en Kamala kunnen drie miljoen stemmen meer krijgen en toch nog verliezen. Neem het van mij aan. We hebben zo’n overweldigende hoeveelheid stemmen nodig, dat Trump niet op het nippertje of met vals spel zich een weg naar de overwinning kan banen.”

Barack Obama: Trump heeft de democratie alleen maar misbruikt om in functie te kunnen blijven.  Beeld
Barack Obama: Trump heeft de democratie alleen maar misbruikt om in functie te kunnen blijven.

Barack Obama: ‘Ze ontmantelen de democratie om te winnen’

Na zich vier jaar te hebben ingehouden, vond Barack Obama het woensdag welletjes. Hij beschuldigde Donald Trump van de grootste zonde die een president kan begaan: de democratie waar hij zijn functie aan te danken heeft, aantasten om in functie te kunnen blijven.

“We zouden moeten kunnen verwachten, ongeacht ego, ambitie of politieke overtuigingen, dat de president de vrijheden en idealen beschermt waar zoveel Amerikanen voor demonstreerden, in de gevangenis zaten, streden en stierven.”

Hij vertelde dat Joe Biden in de acht jaar dat hij zijn vicepresident was ‘een broer’ werd. Kandidaat-vicepresident Kamala Harris noemde hij ‘een ideale partner, die meer dan klaar is voor de baan.’ “Maar ze kunnen het land niet op hun eentje op orde krijgen”, waarschuwde hij, verwijzend naar Trump, die dat over hemzelf vier jaar geleden juist wel beweerde.

“Het vereist een actieve en geïnformeerde burgerij.” Die moet dan wel blijven geloven in de democratie. “Zij die nu de macht hebben, zij die ervan profiteren dat alles blijft zoals het is, ze rekenen op je cynisme. Ze hopen je het stemmen zo lastig mogelijk te maken, en je ervan te overtuigen dat je stem niet telt. Dat is hoe ze winnen.”

Lees ook:

Obama: Trump heeft presidentschap nooit serieus genomen

Op de derde dag van de virtuele conventie van de Amerikaanse Democraten leverde oud-president Barack Obama zware kritiek op zijn opvolger Donald Trump.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden