BuitenlandOnderzoek

Jared Kushner en Ivanka Trump onderzocht op e-mailgebruik

Ivanka Trump en Jared Kushner. Beeld REUTERS
Ivanka Trump en Jared Kushner.Beeld REUTERS

Een aantal medewerkers van het Witte Huis, onder wie Ivanka Trump en haar echtgenoot Jared Kushner moeten binnenkort voor een onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden verschijnen. Ze worden verdacht van het gebruik van hun privé-mailaccounts voor regeringswerk, iets dat verboden is in de Verenigde Staten. Trump en Kushner doen advieswerk voor president Donald Trump in het Witte Huis.

Redactie/ANP

Behalve de dochter en schoonzoon van de president zijn ook waarnemend stafchef van het Witte Huis Mick Mulvaney en een aantal niet bij naam genoemde medewerkers opgeroepen voor verhoor over dit onderwerp. Kushner werd in 2017 al eens beticht van dezelfde overtreding, maar die zaak werd uiteindelijk niet onderzocht.

Jim Jordan, Republikeins lid van de commissie beschuldigde Democraten in het Huis ervan genoegdoening te zoeken voor het verhoor van speciaal onderzoeker Robert Mueller een dag eerder, dat in zijn ogen een “totale mislukking” was.

De beschuldiging is pikant omdat Donald Trump tijdens de verkiezingscampagne in 2016 er vele malen op hamerde dat zijn tegenstandster Hillary Clinton tegen alle regels in als minister van buitenlandse zaken een privéserver had gebruikt. Hij dreigde bij winst Clinton daarvoor gevangen te laten zetten. Aanhangers van Trump scandeerden veelvuldig “lock her up” (sluit haar op) tijdens verkiezingsbijeenkomsten.

Hillary Clinton schrijft in haar biografie dat ze ervan overtuigd is dat die affaire een van de belangrijkste redenen was waarom ze de verkiezingen verloor van Trump. Ze werd door FBI-directeur James Comey uiteindelijk vrijgepleit, maar Comey kwam enkele dagen voor de verkiezingen weer op de zaak terug. Clinton is nooit aangeklaagd.

Lees ook:
Ivanka Trump is de enige Trump-fluisteraar in het Witte Huis

Als je ook maar de helft van de verhalen gelooft die over Jared Kushner in de media zijn verschenen, dan zou je hem per direct uit het Witte Huis willen verbannen. Dat de naam van zijn vrouw Ivanka Trump daarbij genoemd wordt, is relatief nieuw, merkte Amerika-correspondent Bas den Hond een paar maanden geleden op.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden