Viskwaliteit

Japanse pinguïns halen hun neus op voor goedkope makreel

Screenshot van een reportage van het Japanse televisiestation TV Asahi: een pinguïn weigert de aangeboden makreel. Beeld TV Asahi
Screenshot van een reportage van het Japanse televisiestation TV Asahi: een pinguïn weigert de aangeboden makreel.Beeld TV Asahi
Seije Slager

Japanners staan bekend als snobs als het op de kwaliteit van hun vis aankomt, en dat geldt niet alleen voor de mensen. Ook otters en pinguïns in het land blijken hun neus op te halen voor goedkope vis.

Dat merkten ze de afgelopen tijd bij het Hakone-en Aquarium, een stukje buiten Tokio. De dieren kregen daar altijd aji te eten, Japanse horsmakreel. Gedwongen door inflatie en voedselschaarste schakelde het aquarium noodgedwongen over op de goedkopere saba, oftewel gewone makreel. Een reportage van TV Asahi laat zien hoe een verzorger zo’n makreel probeert te voeren aan een pinguïn, die zijn kop van deze inferieure vis afkeert, schijnbaar beledigd dat men hem zo’n minderwaardig product durft voor te zetten.

Het personeel is nu overgegaan op het mengen van aji en saba, om de dieren toch te verleiden iets ervan te eten.

Lees ook:

Gerookte makreel met pikante rode saus

De pittigheid komt van Spaanse peper en gember, maar die worden door een licht zoete toets mooi in bedwang gehouden. En gerookte makreel maakt er helemaal een feestje van.

Romige paté van gestoomde makreel

Voor dit gerecht is gestoomde makreel zeer geschikt. Serveer het bijvoorbeeld als voorgerecht met knapperig brood of crackers en rauwe groenten. Of gebruik het als broodbeleg, of in sandwiches en wraps.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden