Drie walvissen aan boord van een Japanse walvisvaarder toen er nog gevangen werd voor zogenaamd wetenschappelijk onderzoek.

Nieuws Japan

Japan jaagt weer commercieel op walvissen

Drie walvissen aan boord van een Japanse walvisvaarder toen er nog gevangen werd voor zogenaamd wetenschappelijk onderzoek. Beeld ap

Voor het eerst sinds dertig jaar zijn commerciële walvisvaarders maandag de Japanse havens van Kushiro, Shimonoseki en Taiji uitgevaren. De schepen mogen in de exclusieve economische zone, tot circa 370 kilometer uit de kust, in totaal 227 walvissen vangen.

Niet dat Japan niet al jaren op walvissen jaagt, maar dat deed het onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Als lid van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) was dat de enige uitzondering. In december vorig jaar stapte de Japanse regering uit het verdrag waar ze sinds 1951 partij bij waren. Het IWC heeft tot doel weer tot levensvatbare populaties van walvissen te komen in de wereldzeeën. Deze zoogdieren worden al decennia bedreigd in hun voortbestaan.

Ook Noorwegen en IJsland vangen elk jaar walvissen onder de dekmantel van onderzoek. De dieren worden daarna gewoon voor consumptie gebruikt. Deze landen zijn nog steeds lid van de IWC.

Voedselcultuur

IJsland heeft begin dit jaar een quotum afgegeven voor de vangst van tweeduizend walvissen in de komende vijf jaar door twee overgebleven walvisvaarders. Het gaat daarbij, net als bij Japan, voornamelijk om dwergvinvissen, die een dikke elf meter lang kunnen worden. Opmerkelijk genoeg is het afgeven van een andere vergunning voor de vangst van 150 gewone vinvissen door het ministerie van visserij vertraagd. IJsland verdient goed aan toeristen die walvissen komen kijken, wat op gespannen voet staat met de jachtplannen.

Japan stelt dat de walvisvaart een belangrijk onderdeel is van de Japanse voedselcultuur. Volgens dat land is er een gezonde walvispopulatie die de jacht mogelijk maakt. Het IWC denkt daar anders over.

Lees ook:

Japan hervat de walvisvaart

Japan stapt uit de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC), zodat het land de commerciële jacht op walvissen kan hervatten. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden