Burkina Faso

Ivoorkust en Burkina Faso starten ‘unieke samenwerking’ tegen jihadisten

Franse soldaten nemen deel aan de strijd in het noorden van Burkina Faso tegen IS en Al-Qaida.  Beeld AFP
Franse soldaten nemen deel aan de strijd in het noorden van Burkina Faso tegen IS en Al-Qaida.Beeld AFP
Erik van Zwam

Voor het eerst is er een gezamenlijke militaire operatie geweest tussen de West-Afrikaanse buurlanden Ivoorkust en Burkina Faso tegen jihadisten die de staten in de Westelijke Sahel destabiliseren. Een terroristenkamp bij het gebied Alidougou in Burkina Faso werd vernietigd. Aan beide zijden van de grens werden zeker acht strijders gedood en 24 gearresteerd.

“Dat Ivoorkust nu optrekt met Burkina Faso is uniek”, zegt William Assanvo van het Institute for Security Studies vanuit Ivoorkust. Hij is gespecialiseerd in de jihad in de Westelijke Sahel, dat het nieuwe Syrië aan het worden is.

Al maanden gebruikte de strijdgroep Ansarul Islam – gelieerd is aan IS – de grensstreek tussen de twee landen om aanvallen te plegen in Burkina Faso en daarna zijn toevlucht te nemen in Ivoorkust. Landen als Mali, Niger en Burkina Faso worden al sinds 2015 geteisterd door jihadistisch geweld. De vrees is dat zich dit uitbreidt naar staten aan de West-Afrikaanse kust, zoals Ivoorkust, Ghana, Benin en Togo.

Samenwerking is ‘nieuw en blijvend’

“Ivoorkust heeft in een serie van militaire operaties geprobeerd het land schoon te vegen van terroristische jihadisten. Het doet er alles aan om te voorkomen dat jihadistische groepen hier vaste voet aan grond krijgen”, zegt Assanvo.

Om de strijd op te voeren zijn beide landen gaan samenwerken. De actie vond al op 11 mei plaats, maar is afgelopen weekend bekendgemaakt door de bevelhebbers van beide strijdkrachten. “Er bestaat nu geen terroristenbasis meer in Ivoorkust”, zei de woordvoerder van de het Ivoriaanse leger afgelopen zondag.

Assanvo zegt dat de actie van beide landen niet eenmalig is. “De opperbevelhebber van Ivoorkust kondigde aan dat de samenwerking nieuw en blijvend is”, aldus Assanvo. De steun van Ivoorkust aan het zuidwestelijke front is van groot belang voor Mali en Burkina Faso. Beide landen vechten een bittere strijd met hulp van Niger, Mauretanië en Tsjaad en met ondersteuning van de Fransen tegen IS en Al-Qaida in het noordwesten van de Westelijke Sahel.

Lees ook:

Internationale troepenmacht Takuba moet IS uit Sahel verdrijven.

Dertien landen verenigen zich in de strijd tegen IS in de Westelijke Sahel. Ook Nederland levert een kleine bijdrage.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden