Rondje EuropaItalië
Italiaanse revolte tegen strandconcerten
De muzikale tour van de Italiaanse popster Jovanotti langs de Italiaanse stranden zorgt voor onrust. Volgens critici zijn de concerten een gevaar voor het milieu.
Het moet popster Jovanotti zo’n goed idee hebben geleken: een zomertour langs de Italiaanse stranden. De Jova Beach Party, afgekort tot JBP, begon in juli ten oosten van Venetië. Tienduizenden bezoekers gingen er voor het enorme podium los in hun fleurige bikini’s en strakke zwembroeken.
En zo ging het verder: op een strand bij Rome, op stranden in Calabrië en die van de Adriatische Zee. Recensenten schreven over ‘het bevrijdende gevoel van het bijna naakt bijwonen van een concert’ en het aangename effect van de zee op de concerten.
Bezorgd om de strandplevier
Maar het is de vraag of de zanger, die al dertig jaar met tedere ballades en opgewekte hiphopliedjes hit na hit scoort, nog zo blij is met zijn strandfeest nu dat wordt overspoeld met golven kritiek. Jovanotti (55) lijkt de passie van veel landgenoten voor hun wonderschone natuur te hebben onderschat.
Want nu zijn tournee een maand gaande is, is er bijna geen medium waarop natuurliefhebbers niet tegen de JBP tekeer gaan. Ze zijn bezorgd over de schade die massa’s van vijftigduizend fans met al hun afval aanrichten, en over de stress voor beschermde dieren als de strandplevier en de zeeschildpad door de drukte bij hun broedplaatsen.
Eco-nazi’s
Tienduizenden Italianen hebben inmiddels ook hun virtuele handtekening gezet onder een petitie die oproept om grote concerten op stranden te verbieden. Ze halen de grondwet erbij, die ‘de bescherming van het milieu, de biodiversiteit en ecosystemen’ garandeert.
Vorige week ontplofte Jovanotti. Op YouTube noemde hij zijn critici ‘eco-nazi’s’. De popzanger zweert dat hij de stranden mooier achterlaat dan hij ze aantreft en alleen optreedt op stranden die niet kunnen worden aangemerkt als fragiele natuurgebieden. Bovendien zorgt hij voor zo goed als afbreekbare bekers voor de koude biertjes. Matteo Salvini, leider van de nationalistische partij Lega, viel Jovanotti bij en noemde de critici ‘triest’.
Hierop pende professor Mario Tozzi, een geoloog die natuurprogramma’s op tv presenteert, in dagblad La Stampa een pagina met bezwaren vol. Tozzi noemt de Italiaanse stranden, die te vaak lijden onder erosie, delicaat; ze moeten daarom zo veel mogelijk met rust worden gelaten. “Voor grote concerten zijn er pleinen, stadions en sportpaleizen.”
De kritiek wordt vooralsnog niet minder. In september is er een JBP in het Toscaanse Viareggio. Milieuactivisten daar eisen dat de burgemeester Jovanotti weert. Maar Giorgio Del Ghingaro gaat dat niet doen. Want volgens de burgemeester is het uitgekozen strand, net als alle andere etappes van de tour, ‘niks bijzonders’ en ’s zomers ‘altijd al heel druk bezocht.’
Lees ook:
Italianen zingen om het coronaduister te verlichten
De Italianen zijn door het virus nog geen week allemaal hun huizen in gedwongen of ze hebben al een nieuwe traditie. ’s Avonds stappen ze op hun balkons en verlichten ze de donkerte door samen te zingen.
Kurkdroog Italië wacht waterrantsoen en voedselschaarste
Grote delen van Italië hebben te maken met ongekende droogte. In sommige delen van het land dreigt het water op rantsoen te gaan.