Overlast

Italiaanse rechter: ‘s nachts wc doortrekken is schending van de mensenrechten

HAARLEM - Een rol wc-papier op het toilet. ANP XTRA KOEN SUYK Beeld
HAARLEM - Een rol wc-papier op het toilet. ANP XTRA KOEN SUYK
Seije Slager

Toegegeven, genocide is nog net iets erger, maar het Italiaanse hooggerechtshof beschouwt ook het herhaaldelijk ‘s nachts doortrekken van de wc als een mensenrechtenschending. Het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens garandeert immers het ‘recht op eerbiediging van het privéleven’, maar dat kwam bij een stel in La Spezia in het geding doordat ze jarenlang wakker werden gehouden door nogal frequent nachtelijk toiletbezoek van de buren.

In 2003 installeerden die buren een nieuwe wc. De stortbak werd niet in de badkamer geplaatst, maar in de gemeenschappelijke tussenmuur, en wel precies ter hoogte van het hoofdeinde van het bed van het stel. Niet doorheen te slapen, zo oordeelden de magistraten na een gerechtelijke procedure van negentien jaar. Dat zegt iets over de stroperigheid van het Italiaanse juridische systeem. De dwangsom tikte in die jaren overigens wel lekker aan, tot zo'n 10.000 euro.

Lees ook:

Last van paffende buren? Nu is er een meldpunt voor rookoverlast

Er komen bij Clean Air Nederland zoveel telefoontjes en mails binnen over rookoverlast door buren, dat de organisatie een meldpunt opent. ‘Het kan flink escaleren.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden