Italiaanse politiek

Italiaanse premier krijgt geen meerderheid bij vertrouwensstemming in Senaat

Premier Giuseppe Conte spreekt de Senaat toe. Beeld EPA
Premier Giuseppe Conte spreekt de Senaat toe.Beeld EPA

De politieke crisis in Italië verdiept zich verder nu premier Conte dinsdagavond een vertrouwensstemming heeft verloren. Het is onduidelijk of hij nu aftreedt of probeert door te regeren.

Pauline Valkenet

In Italië is het politieke chaos nu premier Giuseppe Conte dinsdagavond laat bij een vertrouwensstemming in de Senaat geen meerderheid van stemmen wist te vergaren.

De regering-Conte II was vorige week aan het wankelen gebracht door het vertrek van het kleine partijtje Italia Viva van oud-premier Matteo Renzi. Zonder Italia Viva in zijn coalitie zat de eerste minister plotseling zonder parlementaire meerderheid. Waarop Conte – die de regering van Vijfsterrenbeweging en Democratische Partij zeventien maanden heeft geleid – besloot te testen of er nog genoeg parlementariërs achter hem staan. Dat leek niet het geval. Het is nog niet duidelijk of Conte aftreedt of besluit om – ondanks die minderheid – door te regeren.

Maandag stemden in de Kamer van Afgevaardigden 321 parlementariërs – een mooie meerderheid - vóór het aanblijven van de linksige regering onder leiding van Conte. In de Senaat had de premier voor een absolute meerderheid dinsdag 161 stemmen nodig. Maar na een hele lange dag debatteren en een erg rommelige stemming kreeg hij er ’s avonds 156.

Politieke puinhoop

Zo verdiept de politieke crisis zich verder. De Italianen, die nog middenin de corona-ellende zitten, zitten helemaal niet op zo’n politieke puinhoop te wachten en begrijpen de actie van Matteo Renzi niet. Maar die oud-premier vindt wat hij deed wél nodig en logisch. Want hij lag al maanden met Conte overhoop. Renzi vindt Conte’s manier van regeren ondemocratisch, en keurde ook de plannen van de premier voor de besteding van de ruim 200 miljard euro uit het Europese corona-herstelfonds niet goed. Toen de onenigheid groter en groter werd, besloot Renzi de coalitie de rug toe te keren om de val van Conte te forceren; twee ministers en een staatssecretaris van zijn splinterpartij namen ontslag. Conte had Viva Italia in principe kunnen verzoeken terug te komen, maar maandag zei de premier in de Kamer van Afgevaardigden niks meer met Renzi & co te maken te willen hebben: “Het vertrouwen is weg. Het is tijd om de bladzijde om te slaan.” In de Senaat heeft Viva Italia achttien senatoren.

Als Conte zijn ontslag bij de president Sergio Mattarela indient, verdwijnt de 56-jarige hoogleraar in de rechten waarschijnlijk voorlopig van het toneel. In 2018 kwam de toen volslagen onbekende hoogleraar, zonder enige politieke ervaring, aan het hoofd van de rechtsige, populistische regering Conte I van Vijfsterrenbeweging en Lega te staan. Bij het opstappen van Conte neemt Sergio Mattarella de regie over en het zou dan niet voor de hand liggen dat hij hem als formateur aanwijst; de president zal op zoek naar iemand anders gaan om de ongemakkelijke coalitie van de populistische Vijfsterrenbeweging en de sociaal-democratische Partito Democratico te leiden.

Komt het tot een piepende doorstart met Conte aan het roer, dan worden ervaren politiek commentatoren daar niet blij van. “De regering kon al niet veel en wordt in dat geval gegijzeld door een klein groepje draaikonten in de Senaat”, constateerde journalist Alessandro Sallusti op tv in het politieke praatprogramma Otto e mezzo. Hoogleraar politicologie Giovanni Orsina zei tijdens een onlinepersbijeenkomst: “Conte zal de komende weken dan proberen zijn coalitie te verbreden. Daartoe zal hij de vacante ministersposten uitdelen. De regering zal nog zwakker zijn dan ze al was, en geen grootste dingen kunnen doen.”

Lees ook:

De Italiaanse regering wankelt

Matteo Renzi trekt zijn steun aan de Italiaanse regering in, die daarmee niet langer op een meerderheid in het parlement kan steunen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden