Politiek

Italiaanse formatie begint met geruzie over Rusland

Oud-premier Silvio Berlusconi vorige week in de senaat in Rome. Beeld REUTERS
Oud-premier Silvio Berlusconi vorige week in de senaat in Rome.Beeld REUTERS

Berlusconi’s steun voor Poetin ondermijnt de rechtse coalitievorming. Terwijl Giorgia Meloni, de gedoodverfde premier, gematigd wil zijn, lekken uitspraken van Berlusconi uit waarin hij juist pro-Russisch is.

Pauline Valkenet

De formatiegesprekken die gisteren in Rome zijn begonnen, zijn een stuk lastiger geworden nu er geluidsfragmenten zijn opgedoken waarin Silvio Berlusconi van de liberale Forza Italia uitgesproken pro-Russische uitspraken doet. Giorgia Meloni, de gedoodverfde premier, zit juist op de pro-Oekraïne lijn en moet vanwege haar fascistische verleden haar best doen om haar internationale geloofwaardigheid te bestendigen. Haar partij Fratelli d’Italia, die de verkiezingen op 25 september won, wil samen met Forza Italia en de Lega een zeer rechtse coalitieregering vormen.

Maar woensdag dook er een geluidsopname op waarin ex-premier Berlusconi het opneemt voor zijn oude vriend Vladimir Poetin, en Kiev de schuld van de oorlog geeft. Hij zegt dat Poetin door de voortdurende aanvallen van het Oekraïense leger op de zelfverklaarde republieken Loegansk en Donetsk ‘door heel Rusland’ gedwongen werd tot de invasie. “En wat ik van Zelenski vind, kan ik beter niet zeggen”, klinkt het. De leider van Forza Italia deed zijn uitspraken tijdens een ontmoeting met zijn kersverse parlementariërs. Iemand heeft de opnames naar de pers gelekt.

Twintig flessen wodka

Eerder al was er een ander geluidsfragment openbaar geworden, waarin Berlusconi trots vertelt dat hij zijn banden met Poetin ‘een beetje heeft aangehaald’. Berlusconi werd vorige maand 86 jaar en kreeg twintig flessen wodka en een ‘hele lieve brief’ van Poetin. Waarop hij flessen rode bubbelwijn en een evenzo warme brief naar het Kremlin heeft gestuurd.

In Rome is nu de pleuris uitgebroken. Want Meloni heeft tijdens de verkiezingscampagne steeds gezegd dat haar partij wapens wil blijven leveren aan Kiev en zich helemaal in het huidige Navo-beleid ten aanzien van de oorlog kan vinden. Ze reageerde fel: “Met ons in de regering zal Italië nooit de zwakke schakel van het Westen zijn”.

Bij Forza Italia zijn ze naar verluidt woedend dat de opnames bij de pers terecht zijn gekomen. Want partijgenoot Antonio Tajani, die een tijdje het Europees Parlement voorzat, stond op het punt Italiës buitenlandminister te worden. Dat is nu moeilijk komen te liggen. Italiaanse analisten zeggen dat Meloni een andere kandidaat zal moeten zoeken.

Applaus na Berlusconi’s woorden

In een interview met dagblad Il Corriere della Sera ontkende Berlusconi stellig dat hij niet pro-Europees en pro-Navo zou zijn. “Mijn woorden zijn verkeerd en op een belachelijke manier geïnterpreteerd.” Maar de bekende tv-journalist Enrico Mentana constateert: “Wat Berlusconi over Poetin en diens oorlog zegt, is wat hij werkelijk denkt. En het is ook wat Forza Italia denkt, gezien het applaus na Berlusconi’s woorden.”

Lees ook:

In naam waren het geen fascisten, maar de geest van Mussolini was overal

De gedoodverfde Italiaanse premier, Giorgia Meloni, uitte vroeger openlijk haar bewondering voor de fascistische leider Mussolini: “Mussolini was een goede politicus, want alles wat hij deed, deed hij voor Italië.”

Rijzende politieke ster Giorgia Meloni flirt met het Italië van Mussolini

De rijzende politieke ster van Italië heet Giorgia Meloni. Ze keert zich tegen immigratie, het homohuwelijk en genderideologie. Wat verklaart haar populariteit? ‘De Italianen die op Meloni gaan stemmen, doen dat vooral uit wanhoop.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden