Israël

Israëlische troepen verzamelen zich bij Gazastrook

Een howitzer-installatie wordt per vrachtwagen richting de grens van Israël en de Gaza-strook gereden.  Beeld AFP
Een howitzer-installatie wordt per vrachtwagen richting de grens van Israël en de Gaza-strook gereden.Beeld AFP

Israël heeft vannacht weer met artillerie en luchtaanvallen doelen in de Gazastrook bestookt, meldt het Israëlische leger. Aanvankelijk leek het erop alsof Israël ook grondtroepen de enclave in had gestuurd, maar dat bericht werd later in de nacht herroepen.

Redactie Trouw

Donderdagavond laat bevestigde een woordvoerder van het Israëlische leger dat er sprake was van een Israëlische grondoperatie in de Gazastrook, maar er bleek later sprake geweest van een ‘intern communicatieprobleem’. In een nieuwe verklaring wordt gesteld dat Israëlische grondtroepen en de luchtmacht weliswaar doelen in de Gazastrook bestoken, maar het gebied niet zijn binnengetrokken. De miscommunicatie lijkt er wel op te duiden dat de situatie snel kan escaleren.

Ondertussen hebben Israëlische troepen zich verzameld bij de grens, ook zijn er duizenden reservisten gemobiliseerd. Van buitenaf vuurde het Israëlische artillerie en tanks gericht op Gaza in een poging het ondergrondse netwerk van tunnels onklaar te maken, liet het leger weten. Daarvoor zijn zo'n veertig tanks ingezet. Het uitgebreide netwerk van tunnels wordt door Hamas onder meer gebruikt om mensen en goederen te verplaatsen. Het is niet duidelijk in hoeverre deze tunnels zijn beschadigd.

De troepenopbouw en tanksalvo's vormen mogelijk een voorbode van een inval, waarvan de afgelopen nacht dus even sprake van leek te zijn. De laatste omvangrijke grondoperatie door Israëlische troepen in Gaza was in 2014. Tijdens het conflict dat toen twee maanden lang woedde, kwamen meer dan 2200 inwoners van de Gazastrook om het leven.

Door de barrage aan raketten en luchtaanvallen heen lijkt het geweld zich langzaam toe te bewegen naar een volledige oorlog. Lees hier de analyse.

Een woordvoerder had eerder al gezegd dat het Israëlische leger zich voorbereidt op “verschillende scenario’s” en dat een grondoffensief daar een van was. Waarnemers hebben gezegd dat het onwaarschijnlijk is dat Israël overgaat tot een grootschalige grondoperatie. Het risico op grote aantallen verliezen zou te hoog zijn.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei donderdagavond laat op Facebook dat hij een “zware tol” van Hamas wil eisen. “Dat doen we, en blijven we doen met veel kracht. Het laatste woord is nog niet gezegd en deze campagne zal doorgaan zolang dat nodig is”, aldus Netanyahu.

Honderden Palestijnen moesten hun huizen ontvluchten, meldden getuigen. Israël bombardeerde volgens Netanyahu al duizend doelwitten in de Gazastrook.

Een Palestijnse jongen versleept zijn broertje en eigendommen nadat ze door de Israëlische luchtaanvallen hun huis hebben moeten ontvluchten in Gaza-stad. Beeld REUTERS
Een Palestijnse jongen versleept zijn broertje en eigendommen nadat ze door de Israëlische luchtaanvallen hun huis hebben moeten ontvluchten in Gaza-stad.Beeld REUTERS

Raketten op badplaats

De aan Hamas gelinkte al-Qassambrigade claimt op hun beurt een honderdtal raketten te hebben afgevuurd op de Israëlische badplaats Ashkelon, niet ver van Gaza. Daarbij zou een man zwaargewond zijn geraakt, meldt nieuwssite The Times of Israël. Bij Israëlische luchtaanvallen op Atatra, een plaats in het noorden van de Gazastrook, zouden volgens Palestijnse bronnen twee kinderen om het leven zijn gekomen nadat een woning werd geraakt.

De raketbeschietingen en luchtaanvallen over en weer hebben tot dusver aan tientallen mensen het leven gekost. De Palestijnse autoriteiten maakten vrijdagochtend melding van in totaal 119 doden, onder wie zeker 17 kinderen. Ook zijn er honderden gewonden gevallen. In Israël kwamen minstens acht mensen om het leven, onder wie een kind van 6 jaar.

Raketten worden afgeschoten vanuit Gaza richting Israel.  Beeld AP
Raketten worden afgeschoten vanuit Gaza richting Israel.Beeld AP

VN-Veiligheidsraad zondag bijeen

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zondag bijeen om te vergaderen over het opgelaaide conflict tussen Israël en de Palestijnen. Een eerdere spoedzitting op vrijdag ging niet door, omdat de Verenigde Staten niets voelden voor een openbare zitting, die was aangevraagd door Tunesië, Noorwegen en China.

De raad heeft deze week al twee keer achter gesloten deuren vergaderd over de escalatie van het geweld in de Gazastrook. Dat leidde niet tot een gezamenlijke verklaring. Daar hadden alle vijftien leden mee moeten instemmen, maar de VS zouden niet akkoord zijn met de tekst.

Washington geldt als een belangrijke bondgenoot van Israël. De Amerikaanse regering benadrukte deze week dat de Israëliërs het recht hebben zich te verdedigen tegen raketaanvallen, maar riep ook op al het mogelijke te doen om burgerslachtoffers te voorkomen. Diplomaten hadden eerder gezegd dat ook Israël en de Palestijnen vertegenwoordigd zouden zijn bij de bijeenkomst van vrijdag. Een ingewijde zegt nu dat Washington de vergadering van de raad wil uitstellen tot dinsdag.

Vier Europese leden van de raad kwamen deze week alvast met een eigen gezamenlijke verklaring. Noorwegen, Estland, Frankrijk en Ierland noemden het onacceptabel dat ook veel burgerslachtoffers vallen bij de strijd.

Lees ook:

Er dreigt een ‘grootschalige oorlog’ als het geweld niet afneemt

Al dagen wordt de bevolking van Gaza bestookt met Israëlische luchtaanvallen, en moet de Israëlische bevolking schuilen voor de raketten vanuit Gaza. Een oorlog zoals die van 2014 lijkt steeds dichterbij te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden