Tatoeages

Israëlische rechtbank verbiedt veiling van Holocaust-stempels

De stempels beelden met naalden een cijfer uit en werden gebruikt om identificatienummers op de arm van gevangenen in concentratiekampen te tatoeëren. Beeld Reuters
De stempels beelden met naalden een cijfer uit en werden gebruikt om identificatienummers op de arm van gevangenen in concentratiekampen te tatoeëren.Beeld Reuters

Een rechtbank in Tel Aviv oordeelt dat de veiling van stempels waarmee gevangenen in Auschwitz getatoeëerd werden, stopgezet moet worden.

Hanna Hodgetts

Een set stempels waarmee gevangenen in concentratiekampen werden getatoeëerd, zal voorlopig niet geveild worden, zo luidde het oordeel van een lokale rechtbank in Tel Aviv op woensdag. De veiling stond gepland voor 9 november, maar na een verzoek van Holocaustoverlevenden is besloten de veiling stop te zetten.

De acht stalen stempels, die met kleine naalden een cijfer uitbeelden, werden gebruikt om identificatienummers op de arm van gevangenen in concentratiekampen te tatoeëren. Eerst werden de kleine stalen blokjes op de huid van de gevangene gedrukt, waarna er inkt over de huid werd gewreven zodat het identificatienummer zichtbaar bleef. De tatoeage was permanent en dergelijke merktekens zijn een van de grimmigste symbolen van de Holocaust geworden.

De waarde van de stempels wordt geschat op 30.000 tot 40.000 dollar. Er was op woensdag 3400 dollar geboden, toen de lokale rechtbank van Tel Aviv een verzoek van Holocaustoverlevenden inwilligde om de veiling stop te zetten in afwachting van een hoorzitting op 16 november. Tijdens die hoorzitting zal er definitief besloten worden of de veiling door mag gaan.

Veilingmeester is zelf kleinzoon van Holocaustoverlevenden

Volgens Meir Tzolman, de veilingmeester die de stempels wilde verkopen, was het doel van de veiling juist om ‘het bewustzijn (van de jodenvervolging, red.) te vergroten’. Tzolman, zelf een kleinzoon van Holocaustoverlevenden die getatoeëerd zijn, vertelde in een gesprek met de Israëlische radiozender Galei Tzahal dat hij de laatste is “die de ernst van de Holocaust zou onderschatten of ondermijnen”.

Joodse organisaties noemden de geplande verkoop immoreel. Pawel Sawicki, persvoorlichter van het Auschwitz-museum in Polen, kwam met de volgende verklaring: “Als de stempels authentiek zijn, dan verdient het feit dat zulke unieke historische voorwerpen worden geveild – en niet aan een educatieve herdenkingsinstelling worden gegeven – woorden van protest en veroordeling.” Ook meende Dani Dayan, de voorzitter van de Israëlische herdenkingsorganisatie Yad Vashem, dat ‘de handel in deze artikelen de verspreiding van vervalsingen alleen maar aanmoedigt’.

Lees ook:

‘Ik was dáár. Ik heb Auschwitz overleefd’

Vlak voor de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz, maandag 75 jaar geleden, moesten tienduizend gevangenen het kamp verlaten van de Duitsers. Max Rodrigues Garcia (toen 20, nu 95), een Joodse jongen uit Amsterdam, was een van hen. ‘Ik heb Auschwitz geroken met mijn neus, gehoord met mijn oren.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden