Israëlische verkiezingen

Israëlische premier Netanyahu wint verkiezingen nipt, voorspellen prognoses

De Israëlische premier Netanyahu.  Beeld AFP
De Israëlische premier Netanyahu.Beeld AFP

De Israëlische premier Netanyahu heeft de Israëlische verkiezingen nipt gewonnen, voorspellen prognoses na sluiting van de stemlokalen. Zijn rechtse partij Likoed en zijn bondgenoten halen, als zij ook de steun krijgen van de nationalistisch-religieuze partij Yamina van Naftali Bennett, net een meerderheid in het 120-koppige parlement, melden Israëlische media.

Redactie Trouw

Het was de vierde keer in twee jaar dat de Israëliërs naar de stembus konden. De jongste verkiezingen volgden op de breuk van de vorige coalitie door ruzie over de begroting. Likoed-leider Netanyahu (71) wilde profiteren van de succesvolle coronavaccinatiecampagne in Israël, maar een ​​royale meerderheid in het parlement zit er klaarblijkelijk niet in. Centrumlinks deed het beter dan verwacht, maar ook weer niet goed genoeg om Netayahu van de troon te stoten.

Voormalig defensieminister Bennett kan de premier nu aan een meerderheid helpen. Hij had voor de verkiezingen al duidelijk gemaakt dat hij niet wil dienen onder centrumlinks, mocht Yair Lapid daarvan de leider worden. Hij bleef meteen na de sluiting van de stembureaus op de vlakte: “Ik zal alleen doen wat goed is voor de staat Israël”, liet Bennett via een woordvoerder weten. De voormalige assistent van Netanyahu was tijdens de campagne de grootste uitdager van de premier op rechts. Maar hij sloot een verbond nooit uit.

Netanyahu is al sinds 2009 onafgebroken aan de macht. Hij geldt als de dominante politieke figuur van zijn generatie. Zijn aanhangers prijzen hem als “Koning Bibi”, maar zijn tegenstanders bestempelen hem als “minister van misdaad.” Zo loopt er een rechtszaak tegen hem wegens corruptie.

Lees ook:

Benjamin Netanyahu strooit met beloftes, in de hoop op een vierde termijn én onschendbaarheid

Voor Benjamin Netanyahu (71) draait het net als vorige keren niet alleen om het premierschap, maar ook om de vraag of hij de aanklachten wegens fraude en corruptie tegen hem weet te ontlopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden