Coronavirus

Israëlische minister wil het vaccineren van Palestijnse gevangenen uitstellen

Hoewel gevangenen een risicogroep vormen, roept minister Amir Ohana op om een deel van hen nog niet te vaccineren.  Beeld AFP
Hoewel gevangenen een risicogroep vormen, roept minister Amir Ohana op om een deel van hen nog niet te vaccineren.Beeld AFP

Ondanks groen licht van het Israëlische ministerie van volksgezondheid wordt het vaccineren van bepaalde Palestijnse gevangenen mogelijk uitgesteld.

Isabel Bolle

In Israël is ophef ontstaan omdat de minister van openbare veiligheid Amir Ohana aan de Israëlische gevangenisdienst de opdracht heeft gegeven om ‘veiligheidsgevangenen’ nog niet te vaccineren tegen het coronavirus. Ohana’s uitspraak is controversieel omdat deze gevangenen – die volgens Israël een bedreiging vormen voor de staat – uitsluitend uit Palestijnen bestaan.

Volgens de minister moeten de gevangenen wachten op hun vaccin, ondanks dat het ministerie van volksgezondheid de opdracht heeft gegeven zo snel mogelijk tot vaccinatie over te gaan. In de richtlijnen van het ministerie van volksgezondheid staat dat gevangenen samen met chronisch zieken, leraren en eerste hulpverleners behoren tot de tweede ‘prioriteitsgroep’ die zo snel mogelijk een vaccin moet krijgen.

Is Ohana wel bevoegd?

De gevangenissen waar ‘veiligheidsgevangenen’ vastgehouden worden staan bekend om de slechte hygiëne en overbevolking. In de afgelopen maanden zijn meerdere uitbraken van het coronavirus onder Palestijnse gevangenen vastgesteld.

Het is onduidelijk of Ohana ook echt de bevoegdheid heeft om te bepalen welke gevangenen wel of niet gevaccineerd worden. Ook laat hij niet weten wanneer de veiligheidsgevangenen dan wél aan de beurt zijn.

De uitspraak van de minister zorgt in ieder geval voor veel ophef. Volgens de Israëlische ngo Artsen voor Mensenrechten maken Ohana’s woorden opnieuw duidelijk “waarom de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van gevangenen overgedragen moet worden van het ministerie van publieke veiligheid en de Israëlische gevangenisdienst naar een instantie wier eerste prioriteit gezondheid is.”

Lees ook:

Hulporganisaties in Gaza willen dat Israël helpt corona-uitbraak te voorkomen

Als bezettende macht moet Israël zijn verantwoordelijkheid nemen en Gaza helpen een grootschalige corona-uitbraak te voorkomen, stellen hulporganisaties in de regio. Maar of Israël de Palestijnen te hulp schiet, is nog maar de vraag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden