Maatschappelijk organisaties

Israëlische leger doet inval bij prominente Palestijnse ngo’s

Het kantoor van de Union of Palestinian Women’s Committees (UPWC) na de inval.  Beeld ANP / EPA
Het kantoor van de Union of Palestinian Women’s Committees (UPWC) na de inval.Beeld ANP / EPA

Israël eist dat zeven Palestijnse ngo’s hun deuren sluiten. De autoriteiten bestempelen een deel als ‘terroristisch’, maar mensenrechtenorganisaties en de EU zijn het daarmee oneens.

Isabel Bolle

Israëlische soldaten zijn donderdagochtend de kantoren van zeven vooraanstaande Palestijnse ngo’s binnengevallen, waar ze documenten in beslag hebben genomen. De deuren zijn verzegeld en militaire verordeningen zijn achtergelaten die de sluiting van de organisaties bevelen.

Zes van de zeven ngo’s (zie kader) zijn in oktober vorig jaar door de Israëlische minister van defensie Benny Gantz bestempeld als terroristische organisaties, omdat ze geld zouden doorsluizen naar het marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), dat op de terreurlijst van de EU en de VS staat.

Een medewerker van al-Haq laat de militaire verordeningen zien die de sluiting van de organisatie bevelen.  Beeld ANP / EPA
Een medewerker van al-Haq laat de militaire verordeningen zien die de sluiting van de organisatie bevelen.Beeld ANP / EPA

De stap stuit op kritiek van de VN en verschillende mensenrechtenorganisaties, die zeggen dat er geen bewijs is voor dergelijke banden. Een gezamenlijke verklaring van Human Rights Watch en Amnesty International spreekt van ‘een alarmerende escalatie die dreigt het werk van Palestina’s belangrijkste maatschappelijk organisaties stop te zetten’.

De EU, die enkele van de ngo’s financiert, stelde een onderzoek in naar de Israëlische beschuldigingen, maar concludeerde eerder dit jaar dat er geen bewijs van misstanden is gevonden. Vorige maand brachten de ministeries van buitenlandse zaken van negen Europese landen, waaronder Nederland, een gezamenlijke verklaring naar buiten waarin ze zeggen dat er geen sprake is van bewijs dat de ngo’s banden hebben met terroristische organisaties. Daarom, laten de landen weten, zullen ze de samenwerking met de ngo’s voortzetten.

Toestemming

Israël beschuldigt de ngo’s al jaren van het financieren van terroristische activiteiten, maar de laatste tijd wordt de druk verder opgevoerd. Niet alleen op de werknemers van de ngo’s, maar ook op wie hen bijstaat. Vorige maand liet het Israëlische ministerie van defensie advocaten die de ngo’s vertegenwoordigen weten dat ze hier officieel toestemming van de ministeries van financiën en defensie voor moeten krijgen. Doen ze dat niet, dan lopen ze gevaar op een gevangenisstraf van maximaal zeven jaar.

Of de organisaties hun werkzaamheden kunnen voortzetten is nog niet geheel duidelijk.  Beeld AP
Of de organisaties hun werkzaamheden kunnen voortzetten is nog niet geheel duidelijk.Beeld AP

Wat voor gevolgen de inval op de werkzaamheden van de ngo’s zullen hebben is nog niet geheel duidelijk. Hoewel de ngo’s volgens de militaire verordeningen nu gesloten zijn, en het voor werknemers illegaal is om hun kantoren te betreden, vertelt Shawan Jabarin – hoofd van al-Haq – aan persbureau AP dat zijn team zich hier niks van aan zal trekken.

“We gaan geen toestemming vragen van Israëlische militaire of politieke functionarissen”, aldus Jabarin. “We gaan door, gesteund door ons geloof in rechtvaardigheid en het internationaal recht.” De Israëlische autoriteiten hebben hier nog niet op gereageerd.

De organisaties die Israël op de korrel neemt:

Al-Haq - verleent juridische bijstand en registreert mensenrechtenschendingen

Addameer - zet zich in voor de rechten van gevangenen

Union of Palestinian Women Committees - wil de positie van Palestijnse vrouwen versterken

Union of Agricultural Work Committees - ondersteunt Palestijnse boeren

Defence for Children International (Palestijnse tak) - verleent steun aan kinderen

Union of Health Work Committees - levert gezondheidszorg

Bisan Centrum - runt verschillende maatschappelijke projecten

Lees ook:

Palestijnse ngo’s krijgen weer Europese donaties

De Palestijnse ngo’s Al-Haq als het PCHR krijgen weer geld van de EU, nadat er geen onregelmatigheden binnen de organisaties zijn vastgesteld.

Al-Haq en B’Tselem krijgen Geuzenpenning

De Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq en haar Israëlische collega B’Tselem hebben de Geuzenpenning 2009 ontvangen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden